Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Spolni odnos

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Spolno prenosljive bolezni

 • Li

  Lililili

  Lililili

  Objavljeno: 17 feb. 2022 19:52

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima, ce se pri spolnih odnosih z osebo istega spola(lezbijke) lahko okuzis s spolno prenosljivimi bolezni? Vem, da so moski geji kar precej izpostavljeni temu, nisem pa zasledila, kako je pri zenskah. In ce lahko, kako se lahko zascitis, ce sploh se da?

 • Uredništvo

  Blažka Plahutnik Baloh

  Objavljeno: 17 feb. 2022 19:52

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljeni,

  spolno prenosljive okužbe med ženskami, ki imajo spolne odnose z ženskami, so sicer redkejše kot v populaciji moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, vendar obstajajo. Med pogostejšimi spolno prenosljivimi okužbami, ki se prenašajo med ženskami, so bakterijska vaginoza, HPV, trihomoniaza ter genitalni herpes. Redkejše so okužbe s sifilisom, hepatitisom B, klamidijo, gonorejo ter virusom HIV. Večje tveganje za okužbe ter prenos le-teh se pojavlja pri ženskah, ki so imele v preteklosti spolne odnose z moškimi.

  Za zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami je pri oralnem spolnem odnosu za ženske na voljo tako imenovani “dental dam”, zelo tanka silikonska krpica, ki se jo položi na vaginalni ali analni predel ter fizično preprečuje stik med genitalijami in usti. Uporaba je posebej priporočljiva, če ima oseba v predelu ust kakršnekoli rane ali ureznine. Če pri spolnem odnosu uporabljate pripomočke, je pri uporabi z različnimi partnerkami dobro uporabiti kondom, ki ga vsakič zamenjate, pripomočke pa dobro očistite. Prav tako je pomembno, da si pred spolnim odnosom dobro umijete roke in skrbite za splošno higieno.

  Blažka Plahutnik Baloh,
  mag. psihologije
  Društvo informacijski center Legebitra

 • Hi

  Hikkk

  Hikkk

  Objavljeno: 17 feb. 2022 19:53

  Kje se pa ta dental dam lahko kupi in kako se imenuje v slovenscini? Hvala!!

 • Uredništvo

  Blažka Plahutnik Baloh

  Objavljeno: 17 feb. 2022 19:54

  Odgovor svetovalca:

  Slovenski prevod "dental dam" je oralna ovira. Pri nas dental dam žal ni razširjena oblika zaščite, zato ni na voljo v drogerijah in je le redko v prodaji v nekaterih erotičnih trgovinah. Možno pa jih je naročiti preko spleta iz tujine. Bolj kreativna rešitev je, da pri navadnem kondomu odrežete spodnji in zgornji del ter ga na eni strani prerežete po dolžini. S tem ustvarite krpico iz lateksa, ki nudi enako mehansko pregrado. V primeru, da se poslužujete tega načina, škarje prej skrbno razkužite in pazite, da ne naredite dodatnih zarez po ostali površini kondoma.

  Blažka Plahutnik Baloh,
  mag. psihologije
  Društvo informacijski center Legebitra

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje