Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Skrbi me matematika

Tema: Učenje

 • Up

  Upanje

  Upanje

  Objavljeno: 31 maj 2024 23:49

  Pri matematiki imam resen problem. V kolikor test, ki ga popravljam ne pisem pozitivno imam popravca. Ne vem kaj delambnarobe, da mi ne uspeva.

 • Uredništvo

  Ana Boršič

  Objavljeno: 11 jun. 2024 21:44

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  najprej naj se opravičIm, da si dolgo čakala na odgovor. Pišeš, da te skrbi, da bi zaradi negativne ocene pri matematiki morda morala opravljati popravni izpit iz tega predmeta. Občutek imaš, da si že poskusila različne pristope, izmed katerih nobeden ni bil učinkovit. V luči tega ne razumeš, zakaj nisi uspešna. Drži?

  Verjamem, da se ob neuspehu sprašuješ, kaj je glavni razlog za tvoj neuspeh. Tovrstne težave so pogoste in razumljivo je, da si želiš najti rešitev. Kljub temu, da je morda tvoja želja res močna, to še ne pomeni, da si na pravi poti. Do tega, da prepoznamo svoje šibke točke in se usmerimo na pravo pot, nas ločijo številni dejavniki. Med drugim tudi manj ugodna čustva, občutki in cilji. Verjamem, da lahko uspe tudi tebi. 

  Za začetek ti svetujem, da razmisliš o sledečem. Kakšne so tvoje izkušnje z matematiko? Kakšne ocene si imela v preteklih letih? Kako si pristopila k problemom in kako si se učila snov? Imaš morda kakšno negativno izkušnjo? Koliko možnosti si imela, da bi preprečila popravni izpit? Si morda imela kakšno učno pomoč ali si se do sedaj učila sama? Kaj si storila, kadar snovi nisi razumela? Na koga si se običajno obrnila? Si se držala rutine, načrtovanja in uporabljala svojo najljubšo strategijo učenja? V kolikor misliš, da je na teh področjih še možnost za izboljšave ti svetujem, da si prebereš prispevke na sledeči povezavi. Verjamem, da lahko tukaj najdeš kakšen koristen nasvet. 

  Super je, da si na spletu poiskala pomoč. Kljub temu velja razmisliti o sledečem. Ali si se o težavi pogovorila z razrednikom/razredničarko? Kaj za z učiteljem/učiteljico za matematiko? Se o tem pogovarjate tudi z vrstniki, prijatelji, sošolci? Kaj pravijo tvoji najbližji? Kaj boš storila, v kolikor boš morala opravljati popravni izpit? Kako se boš nanj pripravljala?

  Ker je bilo tvoje vprašanje relativno kratko, ti več vsebinskih odgovorov trenutno ne morem podati. Verjamem pa, da se lahko tudi ti ustrezno spopadeš z izzivom ter "zagrizeš v snov". Če imaš še kakšno vprašanje, ti z veseljem odgovorim.

  Lepo bodi,

  Ana Boršič, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje