Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Skoraj samomorilnost

Tema: Komunikacija, Samomor

  • du

    duck_froggo

    duck_froggo

    Objavljeno: 11 maj 2023 19:12

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Barbara Stožir Curk

    Objavljeno: 15 maj 2023 10:19

    Odgovor svetovalke:

    Dragi Duck_Frogg!

    Najprej se ti opravičujem za malce pozen odgovor. Veseli me, da imaš podporo usposobljenih strokovnjakov, pa naj bo to psihologinja ali psihoterapevtka. 

    Verjetno se boš strinjal, da je v terapevtskem odnosu pomembno grajenje zaupanja in odnosa, v katerem se boš (v tem primeru ti) počutil varno in sprejeto. To ti namreč omogoča, da s terapevtom vzpostavita delovni terapevtski odnos (delovna aliansa), ki pomembno prispeva k poteku terapije. V kolikor ta odnos ni vzpostavljen na primernih temeljih predstavlja oviro pri terapevtskem delu. Z namenom, da terapevt čim bolj strokovno lahko opravlja psihoterapevtsko delo, se veliko izobražuje, usposablja in ima svojega supervizorja, s katerim ohranja svojo strokovnost in kakovost. 

    Zapisal si, da te skrbi kaj bi se zgodilo, v kolikor bi psihologinji, psihoterapevtki zaupal misli, ki so se pojavljale že pred časom. Kaj bi se lahko zgodilo? O kakšnih posledicah si razmišljal? Kaj te je do sedaj oviralo pri pogovorih o teh mislih? Ta refleksija in pogovor o tem je na mestu. Zakaj strah, skrb?

    Verjamem, da bo psihologinja, psihoterapevtka razumela in skupaj bosta osvetlila tematiko. To je tudi namen terapije. Strinjam se z njo, da v kolikor se pojavijo samomorilne misli, o njih spregovori z njo oz. z osebami, ki jim zaupaš, tudi v obliki samopomoči. Tu smo ti na voljo tudi v e-svetovalnici, e-chatu To sem jaz, na TOM telefonu. 

    Upam, da sem ti odgovorila na tvoja vprašanja. P.s: na koncu si zapisal - da je morda glupo vprašanje....Vprašanj pod označbo glupi ni, pomembno je vprašati, povedati, ker so to poti k reševanju problemov...

    Lepo te pozdravljam. 

    mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

  • du

    duck_froggo

    duck_froggo

    Objavljeno: 15 maj 2023 12:57

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Barbara Stožir Curk

    Objavljeno: 16 maj 2023 08:43

    Odgovor svetovalke:

    Dragi Duck_Frogg,

    hvala, ker si se ponovno oglasil. 

    Razumem tvoje pomisleke in stališče ter podpiram tvojo odločitev, da s psihoterapevtko spregovoriš o temi samomora, medvrstniškem nasilju. Tvojih doživljanjih in funkcioniranju, obremenjujočih situacijah, iskanju možnih poti reševanja. Zakaj? Kot se boš verjetno strinjal, je pomembno, da o temah, ki so zate pomembne in marsikdaj obremenjujoče spregovoriš. Tako svoje skrbi verbaliziraš, jih predaš in skupaj s strokovnjakom raziščeš, se učiš tehink, pristopov pomoči, ki jih nato lahko uporabiš v situacijah, ki še bodo pomembne zate. 

    Hvala za ponovno zaupanje. Dovoli si čas in prostor zase, za pogovor. Bodi pa potrpežljiv do sebe, do svojih občutij in zmožnosti verbalizacije le teh.  

    Lepo te pozdravljam,

    mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

  • du

    duck_froggo

    duck_froggo

    Objavljeno: 21 jun. 2023 13:03

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Barbara Stožir Curk

    Objavljeno: 22 jun. 2023 22:01

    Odgovor svetovalke:

    Dragi Duck Frogg,

    kako sem vesela tvojega sporočila in ponovnega zaupanja kako ti gre. Čestitam, da si povedal svoje doživljanje psihologinji in da skozi terapevtsko obravnavo bolje razumeš sebe, svoje doživljanje in da zmoreš bolje prepoznati kdaj si v stiski. 

    Podpiram te v nadaljnjem sodelovanju s psihologinjo in učenju tehnik, pristopov za samopomoč v soočanju z različnimi življenjskimi situacijami. 

    Z veseljem ostajam s tabo v stiku. Veselim se tvojih sporočil in poročanj kako ti gre. 

    Želim ti dobro poletje in tudi sicer samo dobro. 

    Velik objem,

    mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

  • Du

    DuckFroggo

    DuckFroggo

    Objavljeno: 18 dec. 2023 23:25

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Barbara Stožir Curk

    Objavljeno: 21 dec. 2023 21:28

    Odgovor svetovalke:

    Dragi DuckFrogg,

    hvala, ker si se ponovno oglasil. 

    Veseli me, da ostajaš v stiku s svojo "psihoterapevtko", ki ti je kot praviš v veliko pomoč. Čeprav ne želiš, da omenim tvoj uspeh povezan s šolo, ti želim čestitati za uspeh in začetek na programu, ki si ga izbral. Pričakovanja, s katerimi stopamo na fakulteto, v odnose itd. so lahko velika, včasih nerealna in nas lahko ovirajo pri sprejemanju realnosti. V tvojem primeru programa študija, ki si ga izbral. Navadno študij sestavlja nekaj predmetov, ki so zelo zanimivi in se nam zdijo zelo smiselni, spet drugi povsem nepotrebni. Se pa na koncu sestavi vse kot se mora in znanje, ki ga pridobiš, ti koristi pri delu. 

    Stanje s simptomi, ki jih omenjaš, nakazujejo da lahko gre za anksiozno - depresivno simptomatiko. Omenjaš apatičnost, otopelost, pomanjkanje volje itd. Ker potrebuješ pomoč čim prej in je tvoje stanje takšno, da ne dopušča obravnave v javnem zavodu, predlagam, da pokličeš na pro bono ambulanto, ta deluje v okviru Slovenske filantropije - povezava: https://www.filantropija.org/pro-bono-ambulanta/. Ambulanta deluje v Ljubljani, kar sicer ne vem ali je zate ustrezno. Predlagam, da tja pokličeš in ti bodo pomagali. Tu je še POSVET z brezplačno telefonsko številko https://posvet.org/, pa telefon Samarijan. Ali je na fakulteti, ki jo obiskuješ, na voljo študentska svetovalnica? Vsekakor je smiselno, da izkoristiš pomoč oz. pokličeš na ponujene številke. Verjamem, da te bodo usmerili na prav naslov. 

    Ob tem pa je smiseln tudi razmislek kaj lahko narediš ti sam. Predlagam, da si prebereš članke na #Tosemjaz Samopodoba, čustva in psihične stiske - https://www.tosemjaz.net/razisci/custva-in-psihicne-stiske/.

    Na To sem jaz pa smo še vedno tu zate. Ostajava v stikih. Veselim se tvojega naslednjega sporočila. 

    Pošiljam ti objem in ti želim čim lepše praznike, ki so pred nami in vse dobro v letu 2024. 

    mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

  • Uredništvo

    Uredništvo

    Objavljeno: 22 dec. 2023 12:57

    Pozdravljen DuckFrogg,

    v primeru, da ne želiš, da je odgovor svetovalke javno objavljen, te prosimo, da nam sporočiš in ga bomo izbrisali. Lahko nam pišeš tudi na e-naslov tosemjaz@nijz.si.

    Lep pozdrav.

     

     

  • Du

    DuckFroggo

    DuckFroggo

    Objavljeno: 23 dec. 2023 02:23

    Vsebina je skrita.

  • Du

    DuckFroggo

    DuckFroggo

    Objavljeno: 23 dec. 2023 02:40

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Barbara Stožir Curk

    Objavljeno: 03 jan. 2024 21:53

    Odgovor svetovalke:

    Dragi DuckFrogg,

    hvala, za lepe novoletne želje in ponovno zaupanje. Se opravičujem, ker si na odgovor čakal nekoliko dlje, kot bi bilo higienično. 

    Tvoj zapis je iskren in v njem zapišeš svoje občutke, situacije, ki so te in te bremenijo, tudi načine reševanja in soočanja z vsem kar se ti dogaja.

    Veseli me, da si še vedno v stiku s svojo svetovalko in da si uspel vzpostaviti stik s Posvetom. Odlično. In pomembno je, da izkoristiš termin tudi konec januarja. In čestitke, ker si študiral za izpit in se tudi potrudil, da si k izpitu pristopil.

    Zapisal si prijatelje, trenerja, punce, ki so v odnosu s teboj kot praviš sam nekaj pridobile. Verjamem, da ste drug drugega v odnosu krepili in bogatili v času, ko je vaš odnos trajal. Hvaležnost je lahko obojestranska. In tu se ne strinjam s tabo, da bi bilo bolje, v kolikor te ne bi bilo. S svojo edinstvenostjo, neponovljivostjo, enkratnostjo in s svojimi značilnostmi, znanji, veščinami si pomemben del tvoje družine, skupine vrstnikov itd. 

    Znašel si se v obdobju, kjer prevladuje melanhonično razpoloženje. Zapišeš, da veliko spiš, se težko spraviš iz postelje. Zakaj? To je potrebno raziskati. Nakazuje se depresivno razpoloženje, a diagnoze ne morem postavljati jaz ampak psihiater. 

    Predlagam ti, da pokličeš v pro bono ambulanto. Nikar si ne očitaj, da tega še nisi storil. Še vedno imaš možnost, vsak dan je nova možnost. 

    Ostani v stiku s svetovalko, tudi na To sem jaz smo ti na voljo za pogovor. Verjetno se boš strinjal, da si naredil že kar nekaj korakov v smeri pomoči sebi - svetovalka, Posvet, To sem jaz, branje člankov in preizkušanje tehnik. Bravo. 

    Ostajava na vezi. Objem,

    mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje