Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Questioning

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Spolna usmerjenost in identiteta

 • Na

  Narcisa

  Narcisa

  Objavljeno: 04 apr. 2022 15:04

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 05 apr. 2022 14:26

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena!

  Če te prav razumem pišeš, da prevprašuješ in raziskuješ svojo spolno usmerjenost. Veseli me, da imaš ljudi, ki so ti v situaciji podporni in vsekakor tudi velja, da v situaciji, v kateri si se znašla, nisi sama. Veliko oseb se sprašuje o svoji spolni usmerjenosti. Gre za proces, ki je zelo individualen in ti zato žal ne morem podati konkretnega odgovora na to vprašanje, saj gre za samoodkrivanje in samoraziskovanje, ki vzameta svoj čas. Prav tako razumem tvojo stisko ob zmedi, ki jo občutiš ob tem raziskovanju. Da bi lahko prišla do odgovora, je pomembno, da si odprta za različne možnosti in izkušnje ter se ob tem poslušaš.

  Razumem tvojo željo po definiranju, saj nam le-to lahko daje občutek varnosti in predvidljivosti. Pomembno je, da se z definicijami ne omejuješ in si pustiš dovolj prostora ter slediš sebi in svojim občutkom. Spolna usmerjenost je skozi različna obdobja lahko fluidna. Nekatere osebe nas lahko privlačijo samo fizično ali samo romantično, druge hkrati fizično in romantično. Vendar se pri tem, ko se definiraš glede na različne vidike privlačnosti, seveda ni treba omejevati. Pogosto isto definicijo za spolno usmerjenost različne osebe, ki jo uporabljajo, dojemajo celo vsaka na nekoliko drugačen način. Za primer, nekatere biseksualne osebe v svojem življenju nikoli nimajo spolnih in/ali romantičnih odnosov s partnerji_kami različnih spolov, pa ni njihova spolna usmerjenost zaradi tega nič manj realna ali legitimna.

  Preprostega odgovora na tvoje vprašanje torej ni, razen tega, da si vzameš čas in prostor, ki ga potrebuješ. 

  V kolikor bi ti bilo slučajno v pomoč, ti prilagam tudi krajši članek s foruma: https://www.tosemjaz.net/razisci/spolnost/kdo-me-privlaci-raziskovanje-spolne-usmerjenosti/ 

  Veliko sreče pri iskanju!
  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog

  svetovalnica Legebitra

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje