Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pretep

Tema: Čustva, Nasilje

 • To

  Tomy Lee Jones

  Tomy Lee Jones

  Objavljeno: 24 maj 2022 13:50

  Zdravo!

  Stepel sem se z dijakom iz drugega oddelka. 

  Ne vem zakaj sem to storil!?

  Ali je ta pretep nezavedna dinamika moje osebnosti?

  Ne vem več razloga za pretep!

  LP

 • Uredništvo

  Anja Mikl

  Objavljeno: 30 maj 2022 10:19

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  hvala za tvoje vprašanje. Tudi sama nimam odgovora na vprašanje "zakaj", lahko pa se mu skupaj poskusiva približati oz. ga najti.

  Sicer pišeš, da ne veš kaj je bil razlog za pretep, ampak načeloma ima uresničevanje jeze v obliki fizične agresije zagotovo nek razlog. Takšno reševanje težav sicer ni najboljše, kar se mi zdi, da nekako lahko verjetno tudi sam občutiš, glede na to, da si nam pisal. Se morda motim?
  Pa dajva malo raziskati celotno situacijo. A mi lahko morda napišeš, ali pa vsaj pri sebi razmisliš, kaj točno se je zgodilo preden je prišlo do pretepa med tabo in drugim dijakom? Ali se ti je morda že na tisti dan, pred tem, zgodil kakšen dogodek, ki te je spravil v stisko, stres ali jezo in bi morebiti lahko vplival nate? Ali si imel s tem dijakom že prej morebiti kakšna nesoglasja, ki so se tisti dan poglobila ali ne? Ali se spomniš kakšne so bile tvoje misli pred pretepom? Kaj si razmišljal? In tudi, kaj si občutil? Predvsem pa, ali misliš, da bi lahko kaj naredil, da ne bi prišlo do pretepa?

  Pri intenzivnih čustvih, kot je jeza, lahko na nas vpliva marsikateri zunanji, kot tudi osebnosti dejavnik. Pri zunanjih ti lahko povem, da na nas pomembno vpliva, če je vroče – mnogo raziskav kaže, da se takrat ljudje bolj agresivno vedemo. In če vemo, da je v vročem vremenu takšno vedenje pogostejše, ga lahko morda hitreje preprečimo. Kar se tiče naše osebnosti, pa ima zagotovo pomembno vlogo naš temperament (in posledično, če smo impulzivni oz. hitro, brez premisleka reagiramo) in čustvena labilnost. Na tvoje vprašanje, ali se je šlo za kakšno nezavedno dinamiko tvoje osebnosti, bi ti odgovorila, da morda so kakšne stvari nezavedne, vendar jih lahko preko pogovora dobro ozavestimo in tudi spremenimo.

  Kar še te želim vprašati je, ali veš kako si lahko pomagaš, ko občutiš močne občutke jeze? Namreč, obstaja nekaj strategij, ki ti lahko pomagajo, da ti prevzameš nadzor nad svojo jezo. Predvsem je pomembno, da se sploh zaveš svoje jeze oz. jo ozavestiš. Le tako se lahko zaustaviš in si vzameš svoj »time out«. Ko se ustaviš pa imaš na voljo različne strategije, npr. štetje v mislih do 20, ali pa od 20 nazaj do 0, če nosiš kakšno gumico ali zapestnico, se lahko z njo spariš in tako ozavestiš, da si jezen. Pri takšnih situacijah je pomembno, da lahko nadzoruješ svoje dihanje, kar je osnova za nadzorovanje lastnih intenzivnih čustev.
  Nekaj idej kaj še lahko storiš in kako si lahko pomagaš, ko občutiš jezo, najdeš na naslednji povezavi: https://www.tosemjaz.net/razisci/custva-in-psihicne-stiske/dodaj-article-page-220128081409/

  Upam, da si med branjem prišel do kakšnega pomembnega razmisleka, odgovora ali pa, da si izvedel kaj novega, kar ti lahko pomaga. Zelo bom vesela, če se boš še kaj javil!

  Želim ti vse dobro,

  Anja Mikl, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje