Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Predebela sem

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • pu

  punca

  punca

  Objavljeno: 02 sep. 2023 10:59

  živjo!

  moji stegni, trebuh, boki, noge... groza! veliko predebela sem. kaj naj naredim? zelo me moti neprijetno drgnenje med nogami ko se stegna dotikajo. kaj naj naredim? naj zmanšam obroke? naj jih izpuščam? mogoče izpustim le večerjo, ali imam en obrok na dan? kako bo moj trebuh videti ploščat? kaj naj naredim? prosim, pomagajte

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 05 sep. 2023 07:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, punca!

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Praviš, da meniš, da si debela, da ti niso všeč tvoji boki, tvoj trebuh, stegna in te zanima, kako izgubiti nekaj telesne teže. Jaz pa pravim, hej! Malo se ustavi, umiri, zadihaj. Prvo preveri - imaš res močno povišano telesno težo? Kakšen je tvoj ITM (izračunaš ga lahko tudi enostavno na spletu)? Treniraš kak šport in se dovolj gibaš ali si veliko za zasloni in v sedečem položaju, ob tem pa poješ veliko sladkarij in piješ sladkane pijače?

  Prihajaš ravno v obdobje pubertete, ko se skoraj vsako dekle prične bolj zanimati za svoje telo, le to pa se ob vseh hormonskih spremembah prične tudi spreminjati - poveča se delež maščobe in dobiš prave "ženske oblike" - boke, zadnjico, stegna. Današnji "ideali" pa nam (v nasprotju s tem, kar je bilo včasih, ko so bile kot najlepše tretirane ženske močnejše postave) narekujejo, da moramo imeti vitko izklesano telo, zaobljeno zadnjico, ozek pas in niti grama maščobe preveč. A to, kar vidiš (navadno predvsem na spletu) so zgolj ideali, ki pa jim je v realnosti težko v celoti zadostiti (in verjemi, tudi vitke "čudovite" dame s spleta imajo kakšen kilogram preveč ali celulit na zadnjici, morda pa kakšno čisto drugo "nepravilnost", ki jo internet z lahkoto zakrije). Skratka, prvi korak je, da sprejmeš svoje telo, zadnjico, boke, stegna, trebuh ... da se čim manj primerjaš z drugimi in z ideali, ki jih vidiš na spletu, da delaš tudi na tem, da se pogledaš v ogledalo in si kljub kakšni maščobni oblogici poveš, da si lepa. 

  Kljub temu pa je skrb za normalno telesno težo pomembna - pa ne iz lepotnega, temveč predvsem iz zdravstvenega vidika. Prekomerna telesna teža ima lahko na dolgi rok negativne posledice na tvoje zdravje, medtem ko so zdrava prehrana, zdrava telesna teža in športna aktivnost ključni dejavniki dobrega zdravja v tvoji prihodnosti. Zelo pomembno je, da temelje zdravega načina življenja postaviš že sedaj - in zato je dobro, da o tem vseeno razmišljaš in si želiš uvesti določene spremembe, da boš prevdvsem bolj ZDRAVA (če je tvoja telesna teža res povišana).

  Ker prihajaš v obdboje intenzivne rasti in razvoja zate niso primerni nobeni drastični ukrepi in "shujševalne kure", tako je moj odgovor na tvoja vprašanja kratko NE - ne spuščaj obrokov, nikakor ne imej le enega obroka na dan, ne poslužuj se nobenih drastičnih diet in stradanja. Takšne diete, posebej v tem starostnem obdobju, niso zdrave in tudi ne prinesejo nič dobrega - morda res sprva izgubiš nekaj teže, a neredko se zgodi, da, ker so diete tako drastične, da v njih težko vztrajaš, na koncu preideš na stare tirnice in vso težo pridobiš nazaj (ali se še dodatno zrediš).

   V tvoji starosti je ključna za tvoje zdravje dobra mera telesne aktivnosti (ki ti bo tudi pomagala izoblikovati trebuh, noge, zadnjico ...) in redna uravnotežena prehrana. Veliko bolj pomembno kot koliko je KAJ poješ - en majhen košček čokolade ima veliko več kalorij kot narezana kumara ali paradižnik. :) 

  Na vprašanje o zdravem načinu življenja, izgubi oz. ohranjanju telesne teže, sem odgovarjala že tvoji vrstnici, zato te bom na tem mestu usmerila na moj odgovor pod tisto vprašanje, ki ga najdeš tukaj.

  Svetujem ti, da ga prebereš, saj boš našla veliko nasvetov, kako se lotiti zdrave prehrane in telesne aktivnosti in kako v spremembah tudi vztrajati. :)

  Če povzamem, zase boš naredila največ, če uživaš raznoliko in pestro prehrano v 3 - 5 obrokih dnevno, veliko sadja in zelenjave, se izogibaš sladki prehrani in sladkim pijačam, vnesene kalorije pa izenačiš s porabljenimi - pri tem ti je v pomoč telesna aktivnost - če še nič ne treniraš, se morda priključi kakšni organizirani telesni dejavnosti, veliko pa lahko narediš tudi sama. Izključno s telesno aktivnostjo (če ne spremeniš prehrane) sicer težko izgubiš težo, pridobiš pa na mišični masi in oblikuješ svoje telo. 

  Če imaš še kakšno vprašanje, si vedno vabljena, da se vrneš v našo svetovalnico. Želim ti veliko ljubezni do sebe in svojega telesa ter motivacije za vzpostavitev in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje