Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Policistični jajčniki

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Spolno zdravje

 • Er

  Erija

  Erija

  Objavljeno: 20 maj 2024 20:55

  Na družbenih omrežjih sem zasledila več videoposnetkov žensk, ki govorijo o svojih iskušnjah s pcos in kakšne simptome in težave imajo.

  Opazila sem, da imam sama veliko teh simptomov npr. Napihnjenost trebuha, ne morem shujšati ne glede na to koliko jem ( imela sem že tudi motnjo hranjenja a nisem nikoli mogla shujšati razen kadar nisem jedla popolnoma ničesar), poraščenost, slab spanec, mastna koža, ne redna menstruacija( dobila sem jo pri enajstih, zdaj sem skoraj 16).

  Vem tudi, da ima moja mama policistične jajčnike in sem preverila na googlu in bi naj imela večjo možnost, da bi imela pcos, če jih ima nekdo v družini.

  Mami sem povedala in je rekla, da me bo naročila k ginekologu. Zanima me kako bo ta pregled potekal?

  Strah me je, da bi pcos  dejansko imela, saj vem, da to povzroča težjo zanositev. Misel na to, da nikoli nebi mogla zanositi me straši, saj si že zdaj zelo želim otrok.

  Dejstvo je, da se zelo je ne zdravo prehranjujem, spijem veliko energy drinkov ter alkohola( sicer alkohola je ravno pogosto ampak še vedno veliko) ter kadim.

  Nikoli prej me ni skrbelo za svoje zdravje ampak če bo potrebno sem pripravljena prenehati kaditi in se ne zdravo prehranjevati. Res me je zelo zaskrbelo, saj sem dojela, da bi lahko imelo trajne posledice.

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 21 maj 2024 08:12

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  več o ginekološkem pregledu si lahko prebereš tukaj: Ginekološki pregled | #to sem jaz.

  Pri tvoji starosti je sicer še težko govoriti o diagnozi PCOS, je pa to sicer najpogostejše endokrinološko obolenje pri ženskah in kot takšno zelo pogosto. Predlagam, da se o vsem pogovoriš z ginekologom, predvsem pa najprej spremeniš način prehranjevanja in opustiš slabe razvade, ki jih omenjaš.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje