Skoči do osrednje vsebine

Ginekološki pregled

Avtor: Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Vsem ženskam, vključno z mladostnicami, je v Sloveniji zagotovljen dostop do ginekologa. Pred prvim obiskom v ginekološki ambulanti si moraš najprej izbrati ginekologa. Ginekološki pregled ni boleč, zato so strahovi pred njim odveč. Če bi rada zgolj posvet o kontracepciji, se boš o tem pogovorila z ginekologom in ginekološki pregled v tem primeru sploh ne bo potreben.

Sam postopek sprejema v ginekološki ambulanti je odvisen od organizacije posamezne ambulante. Praviloma velja, da te v ločenem prostoru sprejme medicinska sestra, te morebiti povpraša o prvem dnevu zadnje menstruacije, te stehta in izmeri krvni pritisk. Sledi sprejem/pregled pri ginekologu v ginekološki ambulanti. V nekaterih primerih so pred ambulantami posebni ločeni prostori, kjer se pripraviš na ginekološki pregled – slečeš spodnje hlačke, si ogrneš posebno haljo, če je na voljo, ali pa- še bolje – imaš s sabo kakšno svoje krilo. Še pogosteje se z zavesico ločen prostor za pripravo na pregled nahaja kar v sami ambulanti ginekologa.

Z ginekologom se najprej pogovoriš o razlogu svojega obiska, o morebitnih ginekoloških težavah. Ob prvem obisku  ga bodo zanimale tudi morebitne tvoje bolezni in bolezni v družini, zdravila, ki jih jemlješ, predhodni kirurški posegi in tvoje razvade (npr. kajenje). Ne pozabi na menstrualni koledarček (bodisi v papirnati obliki ali v obliki aplikacije na mobilnem telefonu), iz katerega bo moč razbrati prvi dan zadnje menstruacije, dolžino menstruacijskih ciklusov (to je število dni od prvega dneva zadnje menstruacije do prvega dneva naslednje menstruacije) in jakost ter trajanje menstruacij.

Pogovoru z ginekologom sledi ginekološki pregled.

Če si ginekologa obiskala zgolj zaradi posveta o kontracepciji, ginekološki pregled za to ni potreben. Prav tako pregled ni potreben, če še nisi imela spolnih odnosov in nimaš kakšnih ginekoloških težav. Zato je tudi strah pred pregledom, zlasti pri dekletih, ki še niso imela spolnih odnosov, odveč.

Pregled poteka na posebnem ginekološkem stolu, kjer ti ginekolog v nožnico vstavi kovinski inštrument v obliki kljunčka (t.i. spekulum), da si lahko prikaže notranjost nožnice in maternični vrat. Pregled  lahko  tudi pri dekletih, ki še niso spolno aktivne, načeloma opravi brez večjih težav s pomočjo posebnega kljunčka najmanjše velikosti. Po pregledu s kljunčkom te bo ginekolog še pretipal – pri tem en prst vstavi v nožnico, z drugo roko pa preko trebuha oceni stanje tvojih rodil. Sam pregled ni boleč, tako da naj te ne skrbi – saj poznaš pregovor: strah ima velike oči, znotraj je votel, zunaj ga pa nič ni.

Opisanemu ginekološkemu pregledu pogosto sledi še pregled rodil z ultrazvokom. V ta namen ginekolog v nožnico vstavi posebno oblikovano ultrazvočno sondo, s katero si lahko zelo nazorno prikaže tvojo maternico, jajčnike in ostale organe v medenici. Pri dekletih, ki še niso imela spolnih odnosov, se ginekološki ultrazvok lahko opravi skozi črevo z vstavitvijo ultrazvočne sonde v danko ali pa s posebno sondo preko trebušne stene.

Kakšen je pregled, če želim samo kontracepcijo?

  • Če potrebuješ samo posvet o kontracepciji, ob tem pa nimaš nobenih ginekoloških težav, ginekološki pregled za to ni potreben. Zadostoval bo le pogovor z ginekologom o tvojih željah in pričakovanjih, medicinska sestra pa ti bo ob tvojem obisku izmerila tudi krvni pritisk in težo. Običajno je pred predpisom hormonske kontracepcije potrebno izpolniti in podpisati tudi poseben obrazec glede morebitnih pridruženih bolezni pri tebi ali v tvoji družini, kjer bi uporaba hormonske kontracepcije lahko predstavljala dejavnik tveganja za resne zaplete (npr. večja možnost nastanka krvnih strdkov pri znani povečani nagnjenosti v družini ali pri migrenskih glavobolih z avro).

Ne pozabi

  • Seznam prostih ginekologov v tvojem kraju ali njegovi bližini je dostopen na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje:
  • Za opredelitev pri izbranem ginekologu potrebuješ le zdravstveno kartico in urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.
  • Za posvet z ginekologom o kontracepciji ginekološki pregled ni potreben.