Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ocene všoli

Tema: Čustva, Stres in anksioznost, Učenje

 • Mn

  Mno

  Mno

  Objavljeno: 12 maj 2024 18:30

  Živčen se kakšno oceno bom dobil v šoli ,včasih imam veliko treme in veliko stresa.

 • Uredništvo

  Katja Frelih

  Objavljeno: 18 maj 2024 21:47

  Odgovor svetovalke:

  Zdravo "mno", 

  vesela sem, da si se obrnil na nas. Pišeš, da si živčen zaradi tega, kakšno oceno boš dobil v šoli ter, da imaš včasih veliko treme in veliko stresa. 

  Si želiš imeti večinoma dobre ocene in si zaradi tega živčen ali si vedno živčen, ko čakaš kakšno oceno boš dobil? Šola je pomembna, prav tako ocene, vendar ocene niso vse.  Nekateri učenci so boljši pri nekaterih predmetih, drugi pri kakšnih drugih. Včasih učenci dobite boljše, včasih slabše ocene. Včasih potrebujete pri ocenah tudi malo sreče. 

  Pomembno se mi zdi, da se učiš, da se potrudiš po svojih najboljših močeh, ocena pa je potem takšna kot je. Zaupaj vase, v svoje znanje, reci si, da znaš in ti bo morda lažje. Tudi če dobiš kdaj slabšo oceno, se lahko ob naslednjem ocenjevanju bolj pripraviš, naučiš in popraviš skupno oceno. Kadar imate ocenjevanje, si lahko v žep ali v torbo daš kak manjši predmet (npr. kak kamenček), ki ti veliko pomeni in ti bo morda dal boljši občutek in zaupanje vase. 

  Če želiš lahko napišeš kdaj imaš tremo (ali je to takrat ko imate ocenjevanje) in kdaj doživljaš stres, pa ti bom ponovno odgovorila. 

  Želim ti uspešne šolske dni, zaupaj vase in zdrži še malo do konca šolskega leta. 

  Lep pozdrav. 

  Katja Frelih, univ. dipl. socialna delavka

 • h7

  h777

  h777

  Objavljeno: 26 maj 2024 20:31

  Pozdravljeni!           Imam veliko stresa pri učenju posebej takrat, ko se učim  oz. vadim matematiko saj mi ne gre.... Poleg tega pa me je še zraven strah, kar bodo moji starši rekli, če bom dobila slabo oceno...Lepo jih je videti vesele, ko dobim dobro oceno ampak mi postane kar slabo, ko pomislim kaj mi bodo rekli pri slabi oceni.

 • Uredništvo

  Ana Boršič

  Objavljeno: 27 maj 2024 13:59

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  pišeš, da ti matematika predstavlja velik izziv. Skrbi te, da bi prejela nizko oceno in da bi s tem razočarala svoje starše. Ne predstavljaš si, kako bi se s tem soočila.

  Verjamem, da ti je ob misli na to precej neprijetno. Normalno je, da se ob nečem, kar ni ravno tvoje področje, ne počutiš najbolje. Za začetek ti svetujem, da razmisliš o sledečem. Kaj pomeni, da ti predmet "ne gre"? Imaš pri tem predmetu negativne ocene ali le nekoliko nižje v primerjavi z ostalimi predmeti? Se ti je kdaj že zgodilo, da si jim povedala za nižjo oceno, njihov odziv pa ni bil primeren zate? Kaj se je zgodilo in kako si se ob tem počutila? 

  Marsikateri mladostnik_ca se srečuje s podobnimi strahovi in skrbmi. Pomembno je, da jih nasloviš in prosiš za ustrezno pomoč, če vidiš, da sama ne zmoreš čez to oviro. Tebi je to uspelo in si korak bližje do svojega cilja. :) Si o tem govorila s svojimi starši, prijatelji ali pa strokovnimi delavci šole (učitelji, šolska svetovalna služba,...)? Kaj so na to težavo rekli oni? Verjamem, da so starši veseli tvojega uspeha, nižja ocena pa jih ne razveseli. 

  Si kdaj razmišljala o tem, čemu je namenjeno ocenjevanje? Se učiš zase ali za tvoje starše? Kaj ti bodo prinesle višje oz. nižje ocene? Imaš v življenju zastavljene cilje o tvoji poklicni poti? Kakšne ocene potrebuješ za vpis v določen srednješolski program? Ali ocene vplivajo na tvojo prihodnost? Imaš jasno zastavljene cilje in se držiš načrta doseganja le-teh? Si se o tem pogovorila z osebami, ki jim zaupaš?

  Za začetek si poskusi odgovoriti na zastavljena vprašanja, razmisli in nato skleni, kaj bo tvoj naslednji korak. Preberi še prispevke na sledečih povezavah:

  - Članek 1

  - Članek 2

  Če imaš še kakšno vprašanje, ti z veseljem odgovorim. Lepo bodi in srečno!

  Ana Boršič, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje