Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Menstruacija zamuja

Tema: Najstniška nosečnost, Telesno dozorevanje

 • Te

  Teja77

  Teja77

  Objavljeno: 14 nov. 2023 22:20

  Pozdravljeni,

  Stara sem 21 let, nimam rednih menstruacij (od 24- 40 dni, vcasih tudi vec). Ta mesec mi zamuja ze 10 dni (dan 46), imela sem spolne odnose na dneve po napovedani ovulaciji (zascitene). 

  Zelo me skrbi ker mi menstruacija zamuja, imam sicer znake da bo prisla - bolece prsi, nimam nic izcedka,  a je vseeno ni. Drugih simptomov kot so slabost, nimam. Strah me je narediti test da nebo pozitiven, a ga bom opravila v naslednjih dneh ce je se vedno ne bo.

  V primeru da je pozitiven,kako naprej, glede na to da si te nosecnosti ne zelim nadaljevati ce sem noseca?

  Res me je groza in panicarim, cele dneve razmisljam samo se o tem in cakam da menstruacija pride, a je ni. Ali jo lahko kako spodbudim da pride?

   

  Hvala in lp

 • Pi

  Pia

  Pia

  Objavljeno: 15 nov. 2023 14:21

  Najprej bi ti svetovala, da opraviš test nosečnosti, saj je to najbolj zanesljiv način za ugotavljanje nosečnosti. Če je test pozitiven in ne želiš nadaljevati nosečnosti, se posvetuj z zdravnikom ali kliniko za reproduktivno zdravje, ki ti lahko svetuje o možnostih, ki so ti na voljo.

  Zamuda menstruacije je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so stres, nenadna izguba telesne mase, prekomerna telesna vadba, prekomerna telesna teža ali jemanje nekaterih kontracepcijskih sredstev. Nekatere dolgoročne zdravstvene težave, kot so čezmerno aktivna ščitnica, sindrom policističnih jajčnikov, sladkorna bolezen in bolezni srca, lahko povzročijo tudi izostanek menstruacije ali neredno pojavljanje.

  Če želitš poskusiti spodbuditi menstruacijo, obstajajo nekatere metode, ki jih nekateri ljudje priporočajo, vendar je njihova učinkovitost različna. Nekateri predlagajo uživanje rdeče pese, sprostitveno masažo, telesno vadbo ali vročo kopel. Vendar pa je pomembno poudariti, da nobena od teh metod ni znanstveno dokazana in da je najbolje, da se posvetuješ z zdravnikom, preden poskusiš katero koli od teh metod.

  Če se tvoja menstruacija še naprej zamuja in test nosečnosti je negativen, je priporočljivo, da se posvetuješ z zdravnikom, da ugotoviš morebitne vzroke.

  Upam, da ti to pomaga. Ne pozabi, da je tvoje zdravje najpomembnejše.  

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 16 nov. 2023 06:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  vsekakor ti ne preostane drugega, kot da napraviš test na nosečnost; če bo pozitiven, se čimprej naroči k ginekologu, da se pogovoriš o možnostih prekinitve nosečnosti in kontracepcije.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Te

  Teja 77

  Teja 77

  Objavljeno: 16 nov. 2023 20:24

  Živjo, spet jaz.

  Test je negativen, sem ga opravila danes, menstruacije se vedno ni. Koliksna je verjetnost da gre za lazen negativen razultat ali sem lahko dokaj prepricana v to, da nisem noseca?

  Lp

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 21 nov. 2023 06:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če menstruacije še vedno ni, test ponovi čez 1 teden, nato pa je počasi smiselno kontaktirati ginekologa, ki bo z ultrazvočno preiskavo lahko preveril, kako blizu je menstruacija.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje