Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako se učim

Tema: Učenje

 • La

  Lager

  Lager

  Objavljeno: 06 nov. 2023 15:57

  Pozdravljeni!

  Imam eno vprašanje zanima ne kako se naj boljše učim angleščino,matematiko in slovensčino

   

 • Uredništvo

  Ana Boršič

  Objavljeno: 12 nov. 2023 20:03

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljen,

  pišeš, da se želiš bolje učiti angleščino, matematiko in slovenščino. Glede na tvojo starost predvidevam, da še obiskuješ osnovno šolo. Za začetek velja razmisliti o tem, zakaj želiš izvedeti več glede boljšega učenja omenjenih predmetov? So glavni razlog morda ocene, ali si želiš, da bi se te snovi najbolje naučil? Si raziskoval že kakšne tehnike in strategije učenja? Si že spremljal svoje učenje teh predmetov in opazil, kaj zate je in kaj zate ni učinkovito?

  Za različne predmete obstajajo splošne tehnike učenja. Mednje sodijo npr. vizualiziranje (predstavljanje snovi); povezovanje snovi z nesmisli ali rimami; izpisovanje snovi (izpis krajših stavkov, povedi ali besed); učenje "na pamet"; učenje v skupini (pogovor s prijatelji o snovi); mnemotehnike (oblikujemo pesmice, rime ali zgodbice); oblikovanje kartic ali samolepilnih lističev (z izpiski ali sličicami) ter miselni vzorci. Več o učenju si lahko prebereš tudi na sledeči povezavi: Šola, učenje in prosti čas | #to sem jaz. 

  Želim ti sporočiti, da zgolj novousvojene tehnike in strategije učenja ne bodo dovolj. Velja, da za kakovostno učenje opraviš tudi nekaj predpriprav. Med slednje sodijo urejen prostor (dovolj svetlobe, tišina, temperatura), izločitev morebitnih motečih dejavnikov (TV, računalnik, mobilni telefon, ...), postavljanje prioritet in organzacija učenja (več si preberi na tej povezavi: Organizirajmo si čas za učenje | #to sem jaz).

  Verjamem, da je ob tolikšnih informacijah težko izbrati prave rešitve zate. Svetujem ti, da se pogovoriš tudi s tvojimi učitelji/učiteljicami za omenjene predmete, s sošolci in sošolkami, s svojimi starši oz. skrbniki. Morda te bodo spodbudili ali ti pomagali poiskati pravo pot. Verjamem, da ti bo uspelo.

  Če imaš še kakšno vprašanje, se kar oglasi. :)

  Lepo bodi.

  Ana Boršič, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje