Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako naj se učim?

Tema: Učenje

 • Tj

  Tjažko

  Tjažko

  Objavljeno: 07 dec. 2022 21:03

  Imam težave z učenjem sajmi se mi je težko usesti za mizo vzeti zvezke v roke in si karkoli zapolniti.kako naj to zboljšam?

 • Uredništvo

  Ana Boršič

  Objavljeno: 12 dec. 2022 08:32

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljen! 

  Pišeš, da imaš težave z učenjem in pomnjenjem podatkov. Verjamem, da ti je zelo neprijetno, če kljub trudu ni rezultata, kakršnega bi si želel. Zelo dobro je, da si se zato odločil poiskati pomoč.

  Za začetek se morda vprašaj, kako poteka tvoje učenje.  Premisli o tem, kje sediš, kakšne stvari imaš okoli sebe, kako pristopaš k učenju, ali uporabljaš kakšne tehnike pomnjenja ipd.

  Če se želiš izogniti občutku kopičenja obveznosti in če želiš poleg učenja delati še druge stvari, si razdeli delovni dan. To lahko narediš tako, da si pred začetkom učenja narediš načrt in zapišeš, kaj vse boš naredil kateri dan. V pomoč ti je lahko urnik, v katerega zapišeš vse dejavnosti posameznega dne (tudi obroke, odmore, prostočasne dejavnosti). Pomembno je, da pri tem kar si zapišeš, vztrajaš in obveznosti ne izpustiš. Načrt dela lahko narediš za en teden vnaprej, lahko pa si zapišeš tudi daljši plan. Primer tega je dostopen na sledeči povezavi: https://www.tosemjaz.net/assets/6-SOLA-UCENJE-IN-PROSTI-CAS/Ucenje/2-Organizirajmo-si-cas-za-ucenje/Ucenje_DL1_Tedenski-ucni-nacrt.pdf.

  Z učenjem in obveznostmi prični kmalu po prihodu iz šole, saj takrat še ne boš tako utrujen. Določi si čas, ki ga boš namenil šolskim obveznostim in se ga poskusi držati. Najprej opravi domače naloge, saj bodo informacije takrat še najbolj sveže. Nato si privošči tudi odmore, npr. od 5 – 10 minut, saj boš med učenjem potreboval tudi sprostitev. V svoj urnik si zabeleži tudi prosti čas in aktivnosti, ki so ti ljube, da boš ohranil motivacijo za naprej (npr. športne aktivnosti, igranje instrumenta, druženje ipd.).

  Preden se boš lotil učenja, si pripravi delovni kotiček. Poskrbi, da bo v tem okolju čim manj motečih dejavnikov.  Prostor naj ne bo preveč osvetljen in ne preveč temen in naj bo dobro prezračen. Poskrbi, da te med učenjem ne bo motil hrup, hkrati pa, da ne bo v okolici stvari, ki bi motile tvojo pozornost (plakati, telefon ipd…).  Če boš imel poleg sebe telefon ali računalnik/televizijo, se namreč lahko hitro zgodi, da boš pozornost preusmeril v zgodbe na socialnih omrežjih ali na oddaje oz. filme na televiziji. V tem primeru si boš snov zelo težko zapomnil, saj bodo te vsebine motile tvoje učenje. Zato imej s seboj le tiste stvari, pripomočke in gradiva, ki jih boš potreboval za učenje enega predmeta. Telefon lahko npr. pustiš v kuhinji ali kateri drugi sobi in ga uporabiš le med odmori.

  Pri učenju ti svetujem, da si narediš zapiske. V prvem koraku preberi vso snov, ki se jo moraš naučiti. Nato si ob drugem branju izpisuj tiste besede, ki so najbolj pomembne. To lahko storiš s pomočjo miselnih vzorcev (na sredino napišeš naslov, okoli naslova pa najbolj pomembne besede iz snovi), pisanjem v vrstice (npr. da narediš naslove, podnaslove s tebi všečnimi barvami), lahko pa snov le večkrat in bolj natančno prebereš. Med branjem si lahko podčrtuješ pomembne besede. To pomeni, da ne pobarvaš kar vsega teksta ampak res le tisto, kar je zate v povedi najbolj pomembno (npr. ena ali dve besedi) in jih poskušaš razložiti sam ali pa za pomoč pri razlagi prosiš koga drugega. Zelo pomembno je, da razumeš kar se učiš.

  Med učenjem poskušaj najti tudi kakšne podobne besede, rime in druge simbole (slike, fotografije…) s pomočjo katerih si boš snov naredil bolj zanimivo, hkrati pa se boš lažje učil. Npr. pri matematiki si lahko narišeš kroglice za boljšo predstavo.

  Za konec bo zelo dobro, če boš preveril svojo uspešnost pri učenju. To narediš zato, da vidiš ali se učiš na primeren način in čemu boš moral posvetiti še več časa. Hkrati boš spoznal, kaj vse že znaš in boš lahko s pomočjo tega zmanjšal občutek strahu in treme. Svoje znanje lahko preveriš na način, da npr. odgovoriš na kakšna že zastavljena vprašanja ali pa si ta vprašanja oblikuješ kar sam. Nato si označiš snov, ki si jo pri odgovarjanju znal in katere nisi. Lahko uporabiš tudi kakšne simbole, da boš imel več motivacije za nadaljevanje (npr. za pravilno odgovorjeno vprašanje narediš zeleno kljukico).

  Verjamem, da si boš lahko tudi ti z ustreznimi tehnikami pomagal pri učenju. V kolikor želiš še kakšne informacije, pa ti svetujem pregled zavihka Šola, učenje in prosti čas. Če imaš še kakšno vprašanje, ti nanj z veseljem odgovorim!

  Verjamem, da ti bo uspelo! 

  Ana Boršič, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje