Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako dobiti dobro oceno v šoli

Tema: Učenje

 • Ka

  Kako z boljšati ocene v šoli

  Kako z boljšati ocene v šoli

  Objavljeno: 11 maj 2022 12:10

  Kako dobiti dobro oceno v šoli? Koliko dni se prej uči za test in spraševanje? Zelo rada bi odgovor 

 • Uredništvo

  Barbara Plazar

  Objavljeno: 11 maj 2022 15:50

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  težko ti povem, koliko časa prej se je potrebno začeti učiti, saj je to odvisno od predmeta, obsega snovi, tvojih učnih navad, razumevanja, znanja ipd. Vsekakor ni priporočljivo učenje dan pred testom, ampak se je potrebno začeti učiti veliko prej. Preglej snov, ki jo moraš znati za test ali ocenjevanje in premisli ter oceni, koliko časa boš potrebovala, da to predelaš in se dobro naučiš. Naredi si načrt učenja in seveda planiraj tudi vmesne odmore in počitek. Zadnji dan si rezerviraj še samo za ponavljanje.

  Zelo veliko boš naredila, če boš sledila in poslušala pri pouku, saj si že tam lahko ogromno zapomniš in ti potem ni potrebno toliko delati doma. Pomembno je tudi, da si pri pouku delaš zapiske.

  Predlagam ti tudi sprotno učenje. Ko prideš domov, si vzemi nekaj časa in ponovi vse, kar ste tisti dan predelali. Tako se ti bo snov hitreje in trajnejše vtisnila v spomin. Ko se boš učila, boš tako že nekaj stvari vedela in boš znanje samo obnovila in osvežila.

  Premisli tudi kako se učiš - pomembno je, da imaš mir in da te ne motijo drugi ljudje in pa telefon. Tega med učenjem obvezno izklopi. Tukaj imaš nekaj člankov z zelo koristnimi nasveti in informacijami o učenju: https://www.tosemjaz.net/razisci/sola-ucenje-in-prosti-cas/?topic=7. Ugotovi kakšen stil učenja ti ustreza. Ali se rada učiš na glas, ali hodiš medtem ko se učiš, ali si delaš miselne vzorce ipd. Preizkusi različne tehnike učenja in ugotovi katera ti najbolj ustreza. 

  Če pa ti kateri predmet res zelo ne gre, ga kljub trudu ne razumeš, prosi za pomoč. Lahko greš do učitelja, sošolca, ali pa si poiščeš inštrukcije. 

  Veliko uspeha.

  Barbara Plazar, mag. prof. pedagogike

 • Šo

  Šolar

  Šolar

  Objavljeno: 11 maj 2022 16:00

  Žal moraš točen odgovor na vprašanje najti sama. Bistvo je v tem da si najdeš prostor v katerem se ti je prijetno učiti in pa seveda način ki ti ustreza. Mogoče si vidni tip mogoče slušni. Preizkusi različne tehnike. Čas učenja pred testom pa ke prav tako odvisen od vsakega posameznika. Nekateri potrebujejo več, drugi pa majn časa. Seveda pa je za dobro oceno dobro tudi poslušanje pri pouku, saj si že tam polovico snovi zapomniš. Upam da ti uspe!

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje