Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kajenje

Tema: Mladi in nikotin

 • Lo

  Lovro

  Lovro

  Objavljeno: 19 apr. 2024 11:51

  Rad kadim  kaj naj storim da prenehamo

   

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 22 apr. 2024 09:44

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen, Lovro. 

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnil na našo spletno posvetovalnico. Naj se ti najprej opravičim, ker nisem prepričana, v katerem spolu naj te naslavljam, saj si za spol navedel ženski. Ker si v svojem vprašanju kljub temu navedel moško obliko rabe, jo bom uporabljala tudi jaz. Upam, da ti je tako prav.

  Praviš, da rad kadiš, ob tem pa te zanima, kaj lahko narediš, da s tem prenehaš. Že to, da si se nam odločil pisati, mi pove, da se zavedaš tveganj, ki jih prinaša kajenje, da te skrbi za tvoje zdravje in da veš, da moraš, da ga ohraniš, s kajenjem čimprej prenehati. Naj tako pričnem z iskreno pohvalo - čestitam ti za prvi korak v pravo smer in za željo, da prenehaš s kajenjem. Na odlični poti si in vabim te, da moje sporočilo prebereš do konca in sprejmeš nadaljne ukrepe, da kajenju tudi za vedno zakličeš ADIJO. 

  Glede na tvojo izredno nizko starost (če je podatek pravilen) predvidevam, da ne kadiš veliko časa. To je dobro, saj bo tako prenehati lažje, ker je telo na substanco še manj navajeno. Dejstvo je, da postopek prenehanja kajenja nikoli ni povsem enostaven, nekateri pa se ob njem soočajo z veš izzivi kot drugi. Pri nekaterih se pojavijo določeni odtegnitveni simptomi, drugi jih nimajo. Nekaterim uspe v prvo, ko si rečejo, da je "to zadnja cigareta v njihovem življenju" in to tudi naredijo, drugi se večkrat "odvrtijo v istem krogu" opuščanja kajenja, dokler jim dokončno ne uspe cigaret odvreči v koš. Spoznala sem tudi kar nekaj ljudi, ki kajenje opustijo, ko so že vidne posledice, ko že zbolijo za pljučnim ali drugim rakom, in pogosto jim je žal, da tega niso storili že prej. 

  Prvi in morda najpomembnejši korak je, da zbereš zadostno mero MOTIVACIJE, da s kajenjem prenehaš. Bi si morda lahko naredil seznam svojih razlogov, zakaj bi želel prenehati s kajenjem? Morda se je najbolje spomniti vseh škodljivih vplivov na zdravje, ki jih imajo cigareti, in so dober razlog za opustitev kajenja. Naše zdravje je namreč naša glavna vrednota, kaj ne? Ko ga nimamo, drugo ni več pomembno.

  Naj ti malce pomagam s podatki za motivacijo: Kajenje pomembno ogroža tvoje zdravje - tako trenutno (npr. ko so na pohodu gripa, covid - 19, druge viroze, si bolj ogrožen, da zboliš), kot tudi na dolgi rok. Dolgoročno kajenje vpliva na praktično vse organske sisteme in telesne procese. Verjetno veš, da je najpomembnejši dejavnik nastanka raka na pljučih, manj znano pa je, da je dejavnik tveganja za razvoj praktično vseh rakavih bolezni (in še zdaleč ne zgolj raka na pljučih). Vpliva na zdravje žil, poveča tveganje za visok krvni tlak, srčno in možgansko kap, vodi v nastanek KOPB - kronične bolezni pljuč, vpliva na zdravje kosti (poveča tveganje za osteoporozo), ledvic, vpliva na vonj, okus, zdravje zob, poslabša refluks in vnetje želodca, vodi v hitrejše staranje kože, oslabi naš imunski sistem, podaljša čas celjenja ran ... in še in še bi lahko naštevala. Ne pozabiva tudi na to, da povzroča odvisnost, ki se pojavi že hitro po pričetku uporabe in nam močno oteži pot k opustitvi kajenja. Ob tem naj te opozorim na to, da tudi novi tobačni izdelki (elektronske cigarete, uparjalniki, izdelki, ki segrevajo tobak, nikotinski izdelki - med njimi nikotinske vrečke), predstavljajo enako tveganje kot klasične cigarete.

  Motivacijo lahko najdeš tudi drugje - v zmanjšanju finančnega bremena, izboljšanju odnosov v družini ali s prijatelji, izboljšanju uspeha v šoli itd. Kaj pa tebe najbolj motivira?

  Prenehanje kajenja lahko poteka ČEZ NOČ ali postopoma, po stadijih. Ker je tvoje telo še mlado in navajeno sprememb, ti močno priporočam, da ubereš prvo različico, da si določiš natančen čas - uro, datum, in rečeč ADIJO cigaretom TAKOJ. V tem času se poskušaj nato čim bolj zamotiti z drugimi aktivnostmi in si popestriti dan -  splaniraj druženja s prijatelji, sprehode v naravi, zabavne prostočasne aktivnosti. Ko občutiš željo po cigaretu takoj preusmeri misli v drugo aktivnost, ki te veseli. Do sebe bodi ob tem strpen in prijazen. Dobro bo, da za podporo prosiš tudi domače ali prijatelje, ki bi ti lahko stali ob strani - zapomni si, tistih drugih, ki te spodbujajo h kajenju in drugim aktivnostim, ki ti škodijo, ne potrebuješ. Vedno pa so, če ne zmoreš sam, na voljo tudi drugi viri pomoči. Za več informacij in dodatne nasvete te tako preusmerjam še na nekaj spletnih strani: 

  - Povezava 1

  - Povezava 2

  - Povezava 3

  Vabim pa te tudi k ogledu spodnjega video posnetka, ki je sicer v angleškem jeziku, a odlično slikovno prikaže vpliv kajenja na telo in koristi ob njegovi opustitvi. 

  Dragi fant, če te še karkoli zanima ali potrebuješ kakšno pomoč, bom vesela, če mi še pišeš. Želim ti vse dobro in držim pesti zate, da sprejmeš dobre odločitve. Verjamem, da ti bo uspelo - ne odlašaj, odloči se ZDAJ. 

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Lu

  Luka

  Luka

  Objavljeno: 15 maj 2024 17:34

  Lovro!

  Ne skrbi imel sem podobne težave vendar pri meni je bolj v skrbeh moja nepismenost, To spletno stran bi rad phvalil saj so pri kajenju pomagali tudi meni. DRŽIII SEE pa ne pozab IT BACCCCK TOO WORRK rad te mam!

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje