Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

kajenje

Tema: Mladi in nikotin

 • št

  štef

  štef

  Objavljeno: 11 nov. 2023 20:15

  kadim že skoraj eno leto zanima me kakšne so lahko posledice in tveganja če ne preneham kaditi?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 13 nov. 2023 16:51

  Odgovor svetovalke:

  Dragi Štef,

  vesela sem, da si se s svojim vprašanjem obrnil na nas. To, da si se nam odločil pisati o tveganjih, ki jih kajenje povzroča, pove, da ti ni vseeno, da te skrbi za tvoje zdravje in da se zavedaš, da kajenje nanj negativno vpliva. Zanima te, kako. 

  Odgovorim ti lahko čisto na kratko, v tem primeru bi napisala zgolj KAJENJE NEDVOMNO ŠKODUJE TVOJEMU ZDRAVJU, ZATO JE SMISELNO ČIMPREJ PRENEHATI, ali pa tako na dolgo, da spišem cel roman.  S tem pa sem ti deloma že odgovorila - negativnih posledic in tveganj, ki jih prinaša kajenje cigaret, je toliko, da bi skoraj lahko spisali roman. Ubrala bom srednjo pot in upam, da se prebiješ do konca mojega odgovora. :)

  Kajenje pomembno ogroža tvoje zdravje - tako trenutno (npr. sedaj, ko so na pohodu gripa, covid - 19, druge viroze, si bolj ogrožen, da zboliš), kot tudi na dolgi rok. Dolgoročno kajenje vpliva na praktično vse organske sisteme in telesne procese. Verjetno veš, da je najpomembnejši dejavnik nastanka raka na pljučih, manj znano pa je, da je dejavnik tveganja za razvoj praktično vseh rakavih bolezni (in še zdaleč ne zgolj raka na pljučih). Vpliva na zdravje žil, poveča tveganje za visok krvni tlak, srčno in možgansko kap, vodi v nastanek KOPB - kronične bolezni pljuč, vpliva na zdravje kosti (poveča tveganje za osteoporozo), ledvic, vpliva na vonj, okus, zdravje zob, poslabša refluks in vnetje želodca, vodi v hitrejše staranje kože, oslabi naš imunski sistem, podaljša čas celjenja ran ... in še in še bi lahko naštevala. Ne pozabiva tudi na to, da povzroča odvisnost, ki se pojavi že hitro po pričetku uporabe in nam močno oteži pot k opustitvi kajenja. Ob tem naj te opozorim na to, da tudi novi tobačni izdelki (elektronske cigarete, uparjalniki, izdelki, ki segrevajo tobak, nikotinski izdelki - med njimi nikotinske vrečke), predstavljajo enako tveganje kot klasične cigarete.

  Verjetno iz napisanega sklepaš, da bo sedaj sledila pridiga, da včeraj (ne danes) prenehaj s kajenjem in kako si škodiš in kaj se sploh greš itd. itd. Naj te pomirim, ne bo. Prenehati kaditi je težko, to je dejstvo, je pa ena najboljših odločitev, ki jih lahko sprejmeš v svojem življenju - prej kot jo, lažja je, dlje kot odlašaš, bolj močna je odvisnost in težje jo je prekiniti. Na koncu pa je odločitev zgolj tvoja, vedi pa, da v tem, ko jo sprejmeš, ne rabiš biti sam. Dovolj je virov pomoči, podpore, ki ti lahko pomagajo, da gre lažje - na koncu bom dodala link do spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer najdeš veliko informacij, in članka na naši strani, kjer najdeš več informacij. Vedno se lahko za pomoč pri opuščanju kajenja obrneš tudi na osebnega zdravnika. Več informacij kot pridobiš in bolj kot spoznaš vse učinke, ki jih ima kajenje, in prednosti, ki jih opustitev prinese, lažje boš sprejel odločitev in lažje ti bo vztajati, ko opustiš kajenje. Dovolj si mlad in ne kadiš še dolgo, zato bo na tej točki lažje kot kadarkoli kasneje in tudi posledic na zdravje bo najmanj. 

  Za konec dodajam nekaj koristnih povezav, ki ti jih toplo priporočam:

  https://www.tosemjaz.net/razisci/droge-in-zasvojenost/spoznaj-resnico-o-nikotinu/

  https://nijz.si/zivljenjski-slog/tobacni-in-povezani-izdelki/

  - Dodajam povezavo do video posnetke, ki je po mojem mnenju resnično vreden ogleda. Je v angleščini, a odlično slikovno prikaže vplive kajenja na telo in koristi opustitve. Toplo bi ti priporočala, da si ga ogledaš. :)

  https://www.youtube.com/watch?v=Y18Vz51Nkos&feature=share&fbclid=IwAR18uTYLEC4j9kGagZeArDPCNXgicibTIUznJwriFabYzTbkW4s-sQhAHrg

  Dragi fant, če te še karkoli zanima ali potrebuješ kakšno pomoč, bom vesela, če mi še pišeš. Želim ti vse dobro in držim pesti zate, da sprejmeš dobre odločitve. Verjamem, da ti bo uspelo. 

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje