Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kaj storiti ko si v episodi depresije

Tema: Žalost in depresija

 • Ka

  Kat

  Kat

  Objavljeno: 15 okt. 2023 15:37

  Nimam nobene motivacije in vedno mislim, da sem samo v napoto

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 20 okt. 2023 08:46

  Odgovor svetovalca:

  Draga Kat,

  hvala, da si se obrnila na nas. Misel, da si drugim v napoto, je zelo težka in obremenjujoča. Predstavljam si, da se ob tem počutiš žalostno in osamljeno in razumem, da nimaš motivacije. Pomembno pa je vedeti, da naše misli niso nujno resnične. Včasih naši možgani naredijo zaključke, ki niso čisto točni, mi pa jim večinoma verjamemo in jih vzamemo kot resnico. Se ti takšne misli pojavljajo v zadnjem času ali že daljše obdobje?

  Ne vem, če si o svojem počutju že s kom govorila - si sama ocenila, da bi lahko šlo za epizodo depresije? V vsakem primeru se mi zdi zelo pomembno, da svojim bližnjim poveš, kaj doživljaš. Če svoja čustva skrivaš pred drugimi, je to zelo naporno, hkrati pa tako ne morejo vedeti, kaj se s tabo dogaja in ti stati ob strani. Svetujem ti, da razmisliš, na koga bi se lahko obrnila (družinski člani, prijatelji, učitelji). Morda ti bo že takšen pogovor prinesel razbremenitev, mogoče pa boste skupaj ugotovili, da bi potrebovala tudi strokovno pomoč (na primer pogovor s psihologom). Ker ne vem, koliko si stara, te težko usmerim, kjer točno jo poiskati, vedno pa se lahko obrneš na svojega izbranega osebnega zdravnika, ki te bo usmeril naprej.

  Hkrati pa lahko sama razmisliš, kako trenutno preživljaš čas in poskušaš uvesti nekaj sprememb, ki bodo pripomogle k boljšemu počutju. V splošnem velja, da posameznik, ki je v depresiji, začne zaradi pomanjkanja motivacije in energije opuščati aktivnosti, ki jih je včasih rad počel, kot je na primer druženje, gibanje ali hobiji. Rezultat tega je lahko, da čas preživlja zelo pasivno (na primer pred televizijo ali na socialnih omrežjih) in se prepušča svojim negativnim mislim, kar počutje še dodatno poslabšuje.

  Svetujem ti, da si določiš majhne, dosegljive cilje za vsak dan in se jih potrudiš doseči, čeprav bo na začetku težko. Eden od teh je lahko telesna dejavnost. Tudi kratek sprehod na svežem zraku lahko pozitivno vpliva na tvoje razpoloženje. Redna vadba je znana po tem, da izboljšuje počutje. Predlagam, da prebereš tudi prispevek o soočanju z depresijo in preveriš, kaj bi še prišlo v poštev zate: https://www.tosemjaz.net/razisci/custva-in-psihicne-stiske/soocanje-z-depresijo/

  Koristne informacije pa najdeš tudi v priročniku Kaj lahko naredim, da mi bo lažje?, kjer boš izvedela več o tem, kako naše misli vplivajo na naša čustva in kako naši možgani včasih naredijo napačne zaključke:

  https://live.editiondigital.com/e/221cpgqsc/prirocnik-kaj-lahko-naredim-da-mi-bo-lazje#!page1

  V vsakem primeru bi rada da veš, da nisi sama in da pomoč obstaja. Če imaš še kakšno vprašanje, ali če želiš deliti, kako se počutiš, se lahko vedno obrneš name,

  Maruša Naglič, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje