Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Je to prava prijateljica?

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • So

  Soncek

  Soncek

  Objavljeno: 10 nov. 2023 18:38

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Objavljeno: 16 nov. 2023 12:15

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Najlepša hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas.

  Opisuješ dinamiko v svojem prijateljskem krogu. Opazila si, da je ena izmed prijateljic že večkrat vaju z drugo prijateljico postavila na »stranski tir«, po tem ko se je spoprijateljila s kakšno novo osebo. Zaradi tega se počutiš odrinjeno, torej kot da si le nekakšna rezerva. Sprašuješ se ali je prijateljstvo s to osebo pravo ali ne.

  Veseli me, da razmišljaš o tem kako izgleda pravo prijateljstvo in da si opazila vedenje, ki je za pravo prijateljstvo nekoliko vprašljivo. Za tvojo starostno skupino je popolnoma normalno, da spoznavamo veliko sovrstnikov in z njimi pletemo takšne ali drugačne vezi. Tako da je to, da pletete prijateljske vezi izven svoje »originalne« prijateljske skupine, popolnoma v redu. Dotično vedenje, ki si ga opisala, pa je morda nekoliko bolj problematično. Če je nekdo naš najboljši prijatelj, nekako pričakujemo, da nas podpira, razume in se mu lahko zaupamo – in to vedno, ne le takrat, ko bo to priročno oz. v korist njemu. Tako da razumem, zakaj se počutiš prizadeto in se sprašuješ v resničnost tega prijateljstva. Iz opisanega se zdi, da je tvoja prijateljica zares tvoja prijateljica le takrat, ko si to želi ona. Takoj ko spozna kakšno drugo osebo, pa tebe nekako postavi na stranski tir.

  Zanima me, ali si se kdaj o tem z njo že pogovorila? Si izpostavila to njeno vedenje in povedala kako se počutiš ob tem? Pri tem ti lahko pomagajo jaz stavki, s katerimi izrazimo nestrinjanje s posameznikovim ravnanjem, tako da izhajamo iz lastnih občutij, ki jih ob tem doživljamo. S temi stavki v pogovoru zmanjšamo tveganje za nastanek konflikta, saj se izognemo obsojanju drugih. Na primer »Vedno skačeš v besedo.« bi lahko preoblikovali v »Ko mi skačeš v besedo, postanem žalosten, saj dobim občutek, da ti moje mnenje ni pomembno.« V branje pa ti priporočam tudi članek o asertivni komunikaciji (https://www.tosemjaz.net/razisci/druzina-prijatelji-in-vrstniki/kako-se-postavis-zase-ko-nate-pritiskajo-vrstniki/).

  Predlagam ti torej, da se o dogajanju s prijateljico pogovoriš. Njen odziv ti bo morda pomagal odgovoriti na vprašanje ali to prijateljstvo še želiš ohraniti. Vsekakor pa se zavedaj, da si zaslužiš imeti tiste prave prijatelje, torej take, ki bodo vedno tam zate in ne samo takrat, ko bodo to želeli oni.

  Upam, da ti je moj odgovor vsaj nekoliko v pomoč.

  Lepo bodi,

  Nika Koder, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje