Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Hrana

Tema: Prehrana in gibanje

 • Ba

  Barb

  Barb

  Objavljeno: 10 sep. 2023 19:33

  Kako naj se nadziram, da pojem določeno mero hrane, ki jo le potrebujem?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 13 sep. 2023 06:59

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Barb!

  Če prav razumem tvoje vprašanje, imaš težave pri kontroliranju količine hrane, ki jo zaužiješ. Želela bi si bolje nadzirati se med hranjenjem in količino zaužite hrane omejiti na tisto, ki jo tvoje telo potrebuje, s tem pa verjetno ohranjati oz. izgubiti nekaj telesne teže. 

  Vprašanje je eno od tistih "za milijon dolarjev" in odgovor nanj bi si verjetno želelo veliko število ljudi, ki se bori s povišano telesno težo, prekomerno željo po hrani, se "ne more upreti, da ne poje še nekaj čipsov iz vrečke ali dodatno kepico sladoleda". :) Odgovor je verjetno predvsem v zadostni meri motivacije in samodisciplini, nekaj pa lahko narediš tudi s spremembo določenih navad.

  Pomembno je, da imaš redne obroke, ki so razporejeni enakomerno preko celotnega dne. S tem boš skrajšala vmesna obdobja med hranjenjem in boš posledično manj lačna - s tem boš tudi lažje omejila količino zaužite hrane. Dlje kot se stradaš, pogosteje se ti zgodi, da, ko končno prideš do hrane, z njo pretiravaš, in tista, ki je telo v tistem trenutku ne uspe porabiti ali shraniti v jetrih, se kopiči v maščobah. Manjši in pogostejši obroki so osnova zdrave in redne prehrane in ti morda lahko pomagajo tudi pri tvoji težavi. 

  Drug nasvet bi bil, da si že v naprej nameriš določeno količino hrane, ki jo želiš pojesti, in je nato ne dodajaš več - npr. ob kosilu si v naprej hrano nadevaj na krožnik in pojej le tisto, ki jo imaš na krožniku, če se že odločiš za pregreho, si npr. čips odmeri v manjšo sklečko in ga preostanek zapri in pospravi nazaj v omaro, preden te zamika, da ponovno posežeš po njem. S tem boš svoje v tistem trenutku "požrešne" možgančke opomnila, da se držijo tvojih predpisanih količin, ki jih prej razumno določiš. :)

  Hrano uživaj počasi. S tem prej ugotoviš, kdaj presežeš mejo sitosti, kot če jo na hitro "zbašeš" vase. Prav tako pa velja, da naj bi s hranjenjem prenehal nekoliko pred tem, ko dosežeš sitost, saj se hrana po zaužitju še presnavlja in pride do občutja sitosti z zamikom. S hranjenjem torej prenehaj v trenutku, ko nisi več lačna, ne čutiš pa še popolne sitosti. 

  Ob vsem navedenem je seveda smiselno upoštevati tudi osnovne smernice zdravega prehranjevanja in skrbeti za motivacijo za uvedbo sprememb. Več o tem sem pisala že drugi mladostnici, zato te na tem mestu usmerjam na tisti odgovor, kjer lahko najdeš nekaj koristnih informacij tudi zase.

  Nedvomno je pomembno tudi to, katero hrano ješ. Večina ljudi ima težavo z nadziranjem pri hranjenju z mastno, sladko hrano (torej da zbašeš v sebe celo vrečko čipsa), medtem ko, če si narežeš krožnik surove zelenjave, zelo težko poješ le te preveč, saj te trenutno izrazito nasiti. Tako ti svetujem, da opazuješ tudi, pri kateri hrani se težko zadržiš in jo morda že v  osnovi nadomestiš z drugo. 

  Upam, da ti bodo nasveti v pomoč, ter ti želim vso srečo pri uvajanju sprememb in motivacijo za njihovo ohranjanje. 

  Lep pozdrav,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje