Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

gej

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi v družini, Spolna usmerjenost in identiteta

 • sk

  skater

  skater

  Objavljeno: 09 maj 2022 19:35

  Pozdravljeni!     Kako naj povem staršema, da sem gej in kako sploh svoji simpatiji  povem, da sem zatreskan vanj????

   

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 11 maj 2022 21:55

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljen!

  Hvala za tvoje vprašanje. Ko se razkrivamo, je pomembno, da sledimo lastnemu občutku in ne hitimo preveč, saj je razkrivanje lahko stresno dejanje. Razkrivanje je, kot večina ostalih stvari v življenju, proces. Ali si že razkrit med svojimi prijatelji_cami ali drugimi bližnjimi? Najprej se je namreč dobro razkriti osebam, za katere predvidevaš, da bodo najbolj sprejemajoče in so ti lahko v oporo pri razkritju tvojim staršem.

  Poti kako se staršem (ali drugim osebam) razkriti je vsekakor več, priporočam pa ti, da se razkriješ v živo. Če ti je težko začeti pogovor ali če se ti je lažje izraziti preko pisane besede, lahko napišeš pismo in se s straši pogovoriš po tem, ko ga preberejo. Izberi si del dneva, ki je bolj umirjen in lokacijo, ki ti omogoča zasebnost in hkrati nudi varen prostor.

  Kakšno je tvoje pričakovanje glede njune reakcije? Ali predvidevaš, da bosta oba starša reagirala podobno? Ali ti je eden izmed staršev bližje? Razkritje lahko tudi znotraj družine izvedeš postopoma, tako da se najprej razkriješ tistemu staršu, ki ti je bližje in/ali tistemu za katerega predvidevaš, da te bo ob tem čim bolj sprejel_a in podprl_a.

  V kolikor se ti zdi, da tvoji starši razkritja ne bodo dobro sprejeli, je dobro, da se prej razkriješ drugim (odraslim) osebam, ki so podporne. V tem primeru ti svetujem, da se staršem razkriješ ob prisotnosti izbrane podporne osebe, morebiti na kraju, ki je javen, a dovolj zaseben, da omogoča tovrsten pogovor. Zelo pomembno je, da se v primeru nasilne reakcije poskusiš umakniti oziroma, če se starši ne pomirijo in bi se počutil ogroženo, pokličeš na številko klica v sili.

  Simpatiji lahko, enako kot pri razkritju, o tvojih občutkih poveš v živo, ali pa mu svoja občutja napišeš in si ob tem tudi v živo zraven, da se lahko za tem z njim pogovoriš kaj občuti on.

  V obeh primerih ti želim veliko sreče in vse dobro. V krajše branje ti prilagam tudi članek o razkritju: https://www.tosemjaz.net/razisci/spolnost/razkriti-se-ali-ne-razkriti-se-to-je-zdaj-vprasanje/

  Če bi ob tem potreboval še več podpore se lahko vedno obrneš na svetovalnico društva Legebitra in sicer na telefonsko številko 030 361 281 ali email svetovalnica@legebitra.si

  V primeru dodatnih vprašanj sem ti z veseljem na voljo!
  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog

  svetovalnica Legebitra

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje