Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Droge, poskus samomora

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Samomor

 • He

  Helpless

  Helpless

  Objavljeno: 28 feb. 2022 19:15

  Zdravo, vem da če narediš resen poskus samomora potem pride policija to raziskovat, če ti je slučajno kdo podtaknil.. kaj če so v poskusu samomora tudi droge in če bi ugotovili kdo je tej osebi droge prodal in je ta oseba mladoletna. Kaj se bi potem zgodilo s to mladoletno osebo?(17 let)

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 28 feb. 2022 19:16

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljen/a.

  Hvala, da si se obrnil/a na nas in nam postavil/a to vprašanje. Najprej bi te prosila, če mi lahko pomagaš razumeti situacijo: zanima te, kaj bi se zgodilo z mladoletno osebo po poskusu samomora, ki ga je poskusila narediti pod vplivom substanc, le-te pa je dobila od nekoga drugega? A mi lahko poveš, če gre zate ali za kakšnega prijatelja? Poskus samomora je namreč vedno izraz stiske in mi smo zato tu, da pomagamo oz. mladoletnike usmerimo na pravi naslov. Lepo bi te prosila, če nam več poveš o tem, da poskušamo pomagati po najboljših močeh. Vedi, da ti ali tvoj prijatelj/ica v tej stiski nista sama.

  Spodaj ti bom napisala, kam se mladoletne osebe lahko zatečejo v primeru samomorilnosti, še prej pa ti bom odgovorila na vprašanje: mladoletno osebo se odpelje v bolnišnico ali na psihiatrijo, odvisno pod kakšnim vplivom je in ali se zaveda svojega dejanja, koliko je sposobna razmišljati in koliko se zaveda sama sebe. Tam jo pregledajo strokovnjaki, ki nadalje določijo potek obravnave, to pomeni, da poiščejo najboljše rešitve za stisko mladostnika. Če je prisotna tudi policija, lahko razišče okoliščine oz. ozadje, vseeno pa je najpomembnejše, da se mladoletni osebi čimprej nudi podporo, ki jo potrebuje.

  Pred poskusom samomora mladostnike vedno spodbujamo, da uporabijo telefonske linije (kjer lahko vsak ostane anonimen), da se v stiski z nekom najprej pogovorijo. Na voljo so tri: TOM telefon (116 111, na voljo vsak dan med 12h in 20h), Klic v duševni stiski (01 520 99 00, vsak dan med 19h in 7h zjutraj) in pa Samarijan (116 123, 24 ur na dan).

  Svetovala bi tudi obisk pri psihologu, torej da bi mladostnik stopil/a v stik s strokovnjakom, da bi mu/ji v tej stiski in bolečini stal ob strani. Seveda pa te toplo spodbujam, da se nam še oglasiš in malo več poveš o tem, kaj se dogaja.

  Želim ti vse dobro.
  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • Ar

  Army

  Army

  Objavljeno: 23 okt. 2022 22:19

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje