Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Depresija

Tema: Prosti čas in hobiji, Žalost in depresija

 • ks

  ksarina

  ksarina

  Objavljeno: 10 okt. 2023 16:23

  Kako se naj izognem negativnih misli, če pa vem da ne želim poiskati nobene interesne dejavnosti in da nimam energije zanjo?

 • Uredništvo

  KP

  Objavljeno: 12 okt. 2023 12:02

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena.

  Zanima te, kako bi se lahko izognila negativnim mislim, hkrati pa pišeš, da nimaš energije in želje, da bi si poiskala kakšno interesno dejavnost.

  Ali poznaš priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje? V njem lahko prebereš več o mislih in kako vplivajo na naše vedenje in počutje. Nisi napisala, kakšne negativne misli imaš, a kar se mi zdi zelo pomembno izpostaviti je, da če se ti pojavljajo neke misli, to ne pomeni, da to, kar misliš, tudi zares drži. Naše misli so lahko tudi nerealistične.

  Primer: Ana ima fanta, že pred dvema urama mu je poslala sporočilo, on pa ji ni odgovoril. Začnejo se ji pojavljati misli, da jo želi zapustiti.

  Ta misel se ji je pojavila, a to ne pomeni, da jo ta fant tudi res želi zapustiti. Morda pa je na obisku pri babici in ima prazno baterijo? Ali pa je čisto zatopljen v igrico s prijatelji?

  Zato je dobro, da svoje negativne misli prepoznamo (in ti si jih že opazila, kar je super!), saj lahko tako preverimo, koliko so realistične. To nam pomaga, da se ne ujamemo v negativno spiralo. Na strani 25 v priročniku je nekaj vprašanj, ki ti lahko pomagajo analizirati tvoje misli. Bi lahko poskusila? To lahko narediš vedno, ko zaznaš kakšno neprijetno misel in tako jih boš sčasoma imela vedno manj oz. boš hitro prepoznala tiste nerealistične in te ne bodo več tako obremenjevale.

  Glede pomanjkanja energije in dejavnosti pa je tako: kadar smo v slabi koži, se težko aktiviramo, vendar je ravno aktivacija tista, ki nam lahko najbolj pomaga. Tudi pri negativnih mislih. Če smo zaposleni s čim drugim, ne moremo ves čas razmišljati o neprijetnih stvareh. Bi lahko poskusila najti nekaj aktivnosti, ki bi te veselile in sprostile? V pomoč ti je lahko seznam prijetnih aktivnosti. Morda bo na začetku težko in se boš morala vsak dan znova res potruditi, da se boš aktivirala, a vredno je vztrajati! Marsikdaj nam lahko pomaga že čisto preprosta aktivacija telesa, npr. da vstanemo in se pretegnemo na vse možne strani ter se vzravnamo v pokončno držo. Tako odpremo svoje dihalne poti, v možgane pride več kisika in počutje se vsaj malenkost izboljša. Imaš v svoji bližini koga, s komer bi se dogovorila in bi skupaj počela kakšno stvar? Tako se boš tudi lažje motivirala za aktivnosti.

  Tu je nekaj nasvetov, kako si lahko sama pomagaš, če pa se bo to pomanjkanje energije in želje po početju stvari, v katerih si včasih uživala, še nadaljevalo, je morda smiselno razmisliti tudi o obisku zdravnika.

  Upam, da ti bo moj odgovor v pomoč in ti želim vse dobro.

  Klara Pinter, mag. zakonskih in družinskih študij

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje