Skoči do osrednje vsebine

Kaj lahko storiš, če nekdo razširja tvoje intimne fotografije?

Avtor: Anja Bohinec, mag. soc. del., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za proučevanje in razvoj zdravja

Ali si punci/fantu poslal/a svoje intimne fotografije ali posnetke in jih je brez tvojega dovoljenja posredoval/a naprej? Razumemo, da ti je težko in neprijetno, če tvoji intimni posnetki brez tvojega dovoljenja krožijo po spletu, ker je nekdo izrabil tvoje zaupanje ter intimne vsebine delil naprej drugim osebam ali na spletu … A svoje intimne fotografije morda lahko odstraniš s spleta - s pomočjo orodja Take It Down! 

Brezplačno orodje Take It Down je namenjeno mladoletnim osebam, katerih intimne fotografije krožijo po spletu. Take It Down pomaga s spleta odstraniti intimne fotografije/posnetke in ustaviti njihovo širjenje. Storitev je anonimna.

Več informacij o uporabi spletnega orodja Take It Down je na voljo: https://takeitdown.ncmec.org/ 

Orodje Take It Down je na voljo v angleškem jeziku, v primeru, da ga želiš uporabiti ter ne razumeš angleškega jezika, prosi za pomoč prijatelja, prijateljico, odraslo osebo, starše ali šolsko svetovalno delavko.

Postopek v orodju Take It Down pričneš s klikom na povezavo: https://tidstart.ncmec.org/case/create?lang=en-us

Slovenska policija (2023) svetuje, da svojih intimnih fotografij ali posnetkov ne objavljaj, saj nobeno orodje ne more v popolnosti izbrisati vseh fotografij v spletnem okolju. Nikoli ne moreš vedeti, kdo izmed uporabnikov si je fotografijo shranil na svojo napravo, jo delil v različnih skupinah ali celo na »temnem spletu«. Svojih intimnih fotografij raje ne pošiljaj in ne objavljaj, saj je to najboljši način za lastno zaščito, če ne želiš, da te krožijo na spletu.

Več o intimnih fotografijah na spletu preberi tukaj.

V primeru, da si mladoleten/mladoletna, je tisti, ki je objavil ali širil fotografijo naprej, storil kaznivo dejanje, kar lahko prijaviš policiji, lahko pa podaš prijavo tudi na Spletno okoV vsakem primeru, ko se na spletu pojavi tvoja intimna fotografija, je pomembno, da čimprej ukrepaš, saj bo tako manj ljudi videlo fotografijo ali posnetek. Pogovori se s starši, šolsko svetovalno delavko ali drugo odraslo osebo, ki ji zaupaš.

Uporabljeni viri:

Ministrstvo za notranje zadeve. (2023). Sporočila za javnost GPU. Intimne slike na spletu – mogoče jih lahko odstraniš! Na voljo je novo brezplačno orodje Take It Down. https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/117749-intimne-slike-na-spletu-mogoce-jih-lahko-odstranis

National Center for Missing & Exploited Children. (2023). Take It Down. https://takeitdown.ncmec.org/

Safe.si. (b.d.). Seksting. https://safe.si/nasveti/neprimerne-in-nezakonite-vsebine/seksting