Skoči do osrednje vsebine

Moja starša se ločujeta

Avtor: Sara Seršen, mag. psih.

Kadar pride do ločitve staršev, je povsem normalno, da se počutimo neprijetno in lahko doživljamo veliko stresa. Ampak vedi, da ni potrebno, da greš čez težke trenutke sam/a.

Že če samo pomislimo na ločitev staršev, nas malo stisne, občutimo lahko neprijetna čustva. Vendar ne glede na to, kako brezupna se ti zdi trenutna situacija, se stvari lahko obrnejo na bolje.

Tako kot pri drugih odnosih v življenju, lahko tudi v odnosu med staršema pride to točke, ko spoznata, da je bolje, če gre vsak svojo pot. Ali veš, da se glede na statistične podatke v Sloveniji loči vsak tretji par? Razlogi so lahko zelo različni – na primer lahko sta se med seboj veliko prepirala in kregala, lahko sta se tekom življenja spremenila in spoznala, da imata drugačne vrednote (so jima pomembne različne stvari), drug do drugega ne čutita več istih čustev, kot sta jih prej ali pa so se pojavile druge velike težave v njunem odnosu. Razlogov je lahko še veliko več. Zapomni pa si, da ne glede na razlog, zakaj sta se starša ločila, nisi ti popolnoma nič kriv/a in nikakor nisi odgovoren/na, da se je to zgodilo. Prav tako tudi ni v tvoji moči, da bi lahko kakorkoli popravil njun odnos. Za odnos in dogajanje med staršema sta odgovorna le onadva!

Zapomni pa si, da ne glede na razlog, zakaj sta se starša ločila, nisi ti popolnoma nič kriv/a in nikakor nisi odgovoren/na, da se je to zgodilo.

Kako se soočiti z ločitvijo staršev – kaj lahko naredim?

Ločitev staršev lahko prinese velike spremembe, na katere se je potrebno prilagoditi. Gre za proces, ki bo trajal daljše časovno obdobje in tudi ti potrebuješ dovolj časa za prilagoditev na novo življenjsko situacijo.

Pri soočenju z ločitvijo staršev, boš lahko občutil/a veliko različnih čustev, kot so: žalost, da ne boste več družina; jeza, da starša nista uspela poiskati druge rešitve; skrb zaradi negotovosti, kaj prihaja; strah, da enega izmed staršev ne boš videl/a veliko ali sploh nič,… Lahko občutiš tudi olajšanje, če sta se tvoja starša veliko kregala. Ob ločitvi staršev so lahko prisotna tudi druga čustva, ki jih nismo omenili. Lahko se tudi zgodi, da boš težko prepoznal/a, kaj sploh čutiš. Vse to je v redu in normalno.

 

Da boš lažje premagal/a težko obdobje, so ti lahko v pomoč naslednji koraki:

 • Spregovori o svojih občutkih

  Spregovori o svojih občutkih

  Pogovarjaj se o svojih čustvih, občutkih z ljudmi, ki jim zaupaš. Lahko so to tvoji prijatelji, sorodniki, lahko sta to tudi starša, če veš, da jima lahko zaupaš. Svoja čustva lahko izraziš tudi s pomočjo umetnosti – nariši, napiši, naslikaj, zapoj, odpleši svoja čustva. Lahko si pomagaš tudi z različnimi dihalnimi tehnikami in meditacijami, ki jih najdeš na naslednji povezavi.

 • Postavljaj vprašanja

  Postavljaj vprašanja

  Ločitev lahko prinese različne spremembe. Negotovost, kaj se bo zgodilo, lahko vzbudi še večjo stisko. Zato če lahko, vprašaj starše, kar te zanima, kako se bodo stvari spreminjale in kakšni bodo vaši skupni naslednji koraki. Nekatere odgovore ti bodo morda lahko podali v šolski svetovalni službi ali pa jih boš prejel od drugih odraslih oseb (starši, sorodniki, učitelji … ljudje, ki jim zaupaš).

 • Ohranjaj rutino in navade

  Ohranjaj rutino in navade

  Pri soočanju z ločitvijo, ti lahko pomaga, če ohranjaš določene rutine in navade, kar ti bo nudilo občutek stabilnosti in varnosti. Na primer nadaljevanje s treningi, redno delanje domačih nalog, druženje s prijatelji,…

 • Še naprej počni stvari, v katerih uživaš

  Še naprej počni stvari, v katerih uživaš

  Čeprav je ločitev težko obdobje za celotno družino, ne pomeni, da ne smeš ali ne moreš občutiti prijetnih čustev. Pomembno je, da si še vedno vzameš čas za stvari, v katerih res uživaš – šport, prijatelji, umetnost, kuha, peka … Dovoli si, da se v teh trenutkih sprostiš, pozabiš na skrbi in se imaš lepo. Taki trenutki ti bodo dali nove energije in moči, ki jih potrebuješ v težkih časih.  

 • Poišči strokovno pomoč

  Poišči strokovno pomoč

  V trenutkih doživljanja ločitve staršev, je dobro poiskati pomoč strokovnjaka, saj ni čustveno vpleten v dogajanje. Za pomoč lahko na primer zaprosiš v šolski svetovalni službi, lahko se obrneš na našo spletno svetovalnico.

  Seznam pomoči.