Skoči do osrednje vsebine

6. korak do boljše samopodobe - Razmišljam pozitivno

Avtor: Alenka Tacol, univ. dipl. psihologinja

Na to, kako se počutimo in kaj doživljamo, ter kako se ob tem vedemo, ne vplivajo življenjske situacije in dogodki sami, ampak to, kako na te situacije in dogodke gledamo, kako jih ocenjujemo in kaj mislimo o njih.

Lahko vplivam na svoj pogled, na svoje razmišljanje

V vsaki situaciji, ob vsakem problemu, ob vsem, kar se mi dogaja, lahko vplivam na to, kakšen pomen bom temu pripisal, kako bom o tem razmišljal. Tega mi nihče ne more preprečiti. Mojih misli mi nihče ne more vzeti. Ne morem vedno vplivati na to, kaj se mi bo zgodilo, lahko pa izberem, kako bom na vse skupaj gledal.

Na ljudi, stvari, dogodke lahko gledam pozitivno ali negativno. Pozitivno razmišljanje je optimistično, a tudi realistično, hkrati tisto, ki nam bolj pomaga in koristi. Negativno razmišljanje vključuje pretirano in pristransko pričakovanje nečesa slabega.

Žiga se je naučil polovico snovi, polovico se še mora. Razmišlja lahko:
Pozitivno: ''Super, naučil sem se že polovico snovi, pravočasno bom gotov."
Negativno: "Grozno! Naučiti se moram še polovico snovi, nikoli ne bom znal!"

Tesnoba in strah sta pogosto posledica tega, da neko situacijo ocenjujemo kot pretirano ogrožajočo ("Povsem bom odpovedal!"). Če nanjo pogledamo bolj realistično ("Lahko vsaj nekaj znam!"), se tesnoba in strah zmanjšata.

Eva je tik pred nastopom v glasbeni šoli. Razmišlja lahko: "Gotovo se bom zmotila, slabo bom igrala, razočarala bom učitelja in starše, osmešila se bom,...''  Čuti, da jo je vedno bolj strah. kar verjetno je, da se bo res zmotila.

Lahko pa razmišlja pozitivno, bolj realno: "Veliko sem vadila. Tudi če se zmotim, ne bo konec sveta! Vsak se lahko zmoti in zato ni nič manj vreden, Še veliki umetniki se kdaj zmotijo. Učitelj in starši to razumejo. Ni treba, da sem popolna, tudi, če bom naredila napako, bom dovolj dobra ...''

Če tako razmišlja, se Eva laže spoprime s situacijo, s tem zmanjšuje svojo stisko in krepi svojo samozavest. Kako sam razmišljam v podobnih primerih? Kakšen način razmišljanja izberem v večini situacij?

Če bom z optimizmom, bolj pozitivno gledal na življenje, bom zbral več moči, več energije, nič mi ne bo preveč težko. Lažje bomo delal, lažje se bom pogovarjal z drugimi, lažje se bom spoprijel s težavami, reševal probleme ... Poznano je, da tudi na zdravljenje telesnih bolezni ugodno vpliva pozitiven, optimističen odnos do življenja.

Kaj si je dobro zapomniti:

  • Vedno lahko nekaj naredimo za to, da negativne misli spreminjamo v bolj pozitivne in bolj realistične.
  • Pogled (pozitiven ali negativen) nase, na druge ljudi in na situacije vpliva na to, kako se bomo počutili in kako se bomo vedli.
  • Pozitivne, realistične misli in razlage dogajanja nam koristijo in pomagajo k ustreznim, pravilnim odločitvam in ravnanju.
  • Pozitivna sporočila, ocene, razlage, ki si jih pošiljamo, krepijo našo samopodobo.

Primer:
Družina se sredi šolskega leta preseli v drug kraj. Tomaž bo moral zamenjati šolo, učitelje, sošolce. Dan pred prvim dnem v novi šoli, mu po glavi rojijo različne misli.

Negativne misli Pozitivne misli
Ne bodo me sprejeli medse. Na prejšnji šoli sem imel prijatelje, gotovo se bo tudi tu našel kdo, ki mu bom všeč.

Za vajo lahko poiščemo še več pozitivnih misli za Tomaža v gornjem primeru. Kako bi še lahko pozitivno razmišljal in s tem izboljšal svoje počutje?

Koristno:

V priročniku ''Kaj lahko naredim, da mi bo lažje?'' lahko najdeš natančnejše napotke, kako lahko spreminjaš svoj pogled na situacije in dogodke, se osvobajaš miselnih pasti, zmanjšuješ svoje skrbi itd.