Skoči do osrednje vsebine

Misliš lahko manj ognjevite misli

Avtor: dr. Mitja Muršič, univ. dipl. socialni pedagog; Miran Babič, univ. dipl. psiholog; Heliodor Cvetko, univ. dipl. psiholog, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Spreminjanje načina razmišljanja je velik izziv, a je za boljše obvladovanje jeze nujno.

Spreminjanje misli

Neobvladana jeza je kot sicer koristni ogenj, ki uide izpod nadzora. Razplamteli OGENJ so tvoje jezne ali celo besne avtomatske misli v zvezi s situacijo, ogorčeni in očitajoči komentarji tega, kar se dogaja. Na primer: »To ni fer!«, »Sovražim jo, ker me sovraži!« in »Nikoli ne dobim, kar želim!«. Pogosto so naše misli točni pogledi na dogajanje, večkrat pa tudi niso. V prvem navalu jeze so naše misli rade izkrivljene tudi pod vplivom močnih telesnih občutkov. Te misli so torej pogosto nekoristne, pretirane, napačne, popačene, črno-bele, usmerjene samo na negativno, npr. prepričanje, da je drugi slabonameren ali brezbrižen do nas. Gre za negativne vzorce misli, s katerimi smo morda navajeni hraniti našo jezo.

 • Katere so pogoste miselne napake, ki hranijo tvojo jezo? Zapiši jih in poišči tudi tiste, ki te skulirajo - Delovni list: Pogoste miselne napake

Izzovi svoje misli

Važno je, da odkriješ izvor jeze in ozavestiš svoj notranji odziv, svoje dojemanje in doživljanje situacije. Nauči se prepoznati miselne pasti, ob katerih se samo bolj razjeziš. Vprašaj se, »Kakšne so moje misli v tem trenutku?«. Preden reagiraš, pomisli, da bi to tvoje razumevanje lahko bilo napačno. Tvoja naloga je torej, da zasačiš in prepoznaš svoje neustrezne misli, ki ti vzbujajo jezo, in jih zamenjaš z ustreznejšimi.

 • S čim si podkuriš? Izzovi svojo jezno misel in poskusi oblikovati bolj skulirano misel - Delovni list: S čim si podkurim?

Modrost umirjanja z nadomestnimi mislimi

Svoje ognjevite misli lahko spremeniš v bolj skulirane. Imaš izbiro, da plamen z mislimi bodisi hraniš bodisi stradaš. Besede v tvoji glavi lahko jezo razplamtevajo do besa, ali pa na ogenj škropijo vodo in ga umirjajo. Ljudje smo torej lahko pozorni na svoje misli in se odločimo, katere misli bi bile jasnejše, točnejše, koristnejše, bolj v pomoč. Tudi ti si lahko za nekatere situacije vnaprej pripraviš nadomestno, bolj skulirano misel, kot na primer:

 • »Kaj potem, če mi je to rekel.«
 • »Naj si mislijo, kar hočejo, to je njihova stvar.«
 • »Ne nameravam se razburjati zaradi tega.«
 • »Verjetno nima nič proti meni osebno.«
 • »Mogoče ima samo slab dan ali svoje težave.«

Ponovimo: če uspeš misliti manj jezne nadomestne misli, se »ogenj in pritisk v loncu« zmanjšata, kar ti omogoči, da lahko jezo bolje obvladaš in izbereš primernejši odziv. Če se naučiš zanašati na svojo modrost mišljenja, se lahko ustaviš, opazuješ proces jeze in odgovoriš bolj razumno in preudarno, namesto impulzivnega reagiranja.

Opusti jeznega avtopilota, vključi pilota, ki je kul

Treniraš lahko prepoznavanje, sprejemanje in nadomeščanje negativnih avtomatskih misli, s katerimi si morda že iz navade vzbujaš jezo. Nadomesti jih z ustreznejšimi mislimi in se odloči za drugačno razlago situacije, ki jezo zmanjšuje. Gre za veščino, pri kateri lahko skozi vajo napreduješ. Tako sčasoma natreniraš svoje možgane, da ne deluješ več na jeznem avtopilotu, pač pa prevzameš pilotiranje.

Skulirane misli so tudi spodbudna sporočila, ki si jih daješ, da se počutiš bolje in se umiriš. Na primer:

 • »Lahko se umirim.«
 • »Lahko se spoprimem s tem.«
 • »Zmorem obvladati svojo jezo.«
 • »Ni vredno besneti zaradi tega.«

Preveri svoja temeljna prepričanja

Vprašaj se, s katerimi tvojimi prepričanji, ki so lahko vprašljiva, je povezan tvoj jezni odziv.

Mogoče gre za napačno prepričanje, da ti ljudje, ki ti ne izpolnijo želje ali so kritični do tvojega vedenja, s tem sporočajo, da te ne marajo. Ali pa zmotno prepričanje, da so vsi ljudje proti tebi in ti hočejo slabo. Mogoče nikomur ne zaupaš in od ljudi običajno pričakuješ najslabše. Morda gojiš zamero do nekoga, se nočeš vživeti vanj in mu odpustiti.

Pomembno je, da odkrivaš svoja prepričanja, ki krepijo tvojo jezo, jih postaviš pod vprašaj in jih nadomestiš z ustreznejšimi, če so napačna. Eni ljudje na podlagi svojih življenjskih prepričanj ves čas iščejo razloge za jezo in jih tudi najdejo. Morda moraš tudi ti popraviti svoj temeljni odnos do sebe in do drugih ter se imeti za enakovredno osebo vsem ostalim.

Varovalno stališče je: Jaz sem OK oseba – drugi so OK osebe.

Nadaljuj na naslednji članek: Jeza je kot valovanje v morju - pride in gre