Skoči do osrednje vsebine

Kateri so opozorilni znaki samomorilnega vedenja in zakaj so pomembni?

Avtor: Vanja Gomboc, mag. psih., UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora

Ko posameznik razmišlja o samomoru, običajno to na nek način svoji okolici (npr. staršem, prijateljem, učiteljem, znancem) pokaže. Tem znakom pravimo opozorilni znaki, saj nas opozarjajo, da se z osebo nekaj dogaja.

Potrebno je poudariti, da je opozorilne znake včasih težko prepoznati. Lahko so namreč precej prikriti ali pa izraženi tako, da jih ne povežemo s stisko ali razmišljanjem o samomoru. Dobro je tudi vedeti, da so opozorilni znaki zelo raznoliki. Nekateri lahko o svoji stiski in samomorilnih mislih spregovorijo bolj direktno, drugi manj direktno, tretji pa lahko to poskušajo pokazati z vedenjem. Opozorilni znaki se torej pojavljajo v različnih oblikah. Da bi jih bolje razumeli, bomo najbolj pogoste znake opisali v nadaljevanju

Pri nekaterih ljudeh, ki so v stiski in razmišljajo o samomoru, lahko opazimo spremembe v razpoloženju. Opazimo lahko morda, da so v zadnjih dneh oziroma tednih bolj jezni in agresivni. Lahko so tudi bolj razdražljivi, nemirni ali impulzivni, kar pomeni, da se lahko hitro vznemirijo ali razjezijo. Prav tako lahko stisko kažejo z večjo občutljivostjo, depresivnostjo, občutki ujetosti in prepričanjem, da nikoli ne bo bolje.

Kateri opozorilni znaki se kažejo v vedenju osebe?

Pri nekaterih posameznikih se lahko opozorilni znaki kažejo skozi spremembe v vedenju. To pomeni, da lahko na primer opazimo, da oseba zadnje dni oziroma tedne zelo pogosto uživa alkohol ali droge, čeprav jih pred tem ni uživala. Osebe lahko svoje stiske in misli o samomoru kažejo tudi s tem, da se pričnejo izogibati druženju s prijatelji, se umikajo same vase, so vse več na internetu in prenehajo z izvajanjem priljubljenih aktivnosti, v katerih so prej uživale (npr. hobiji). Nekateri mladostniki lahko nenadoma začnejo pogosto izostajati od pouka. Pri drugih se lahko stiska in razmišljanje o samomoru kažeta v obliki težav s spanjem, nevarnih in tveganih vedenjih ali pa samopoškodovalnem vedenju. Tretji pa lahko svojo stisko in razmišljanje o samomoru kažejo na način, da se začnejo poslavljati od prijateljev, sošolcev in družine ter začnejo deliti osebne stvari, ki so jim bile zelo dragocene.

Kateri opozorilni znaki se kažejo v tem, kar oseba sporoča?

Nekateri o svoji stiski in samomorilnih mislih govorijo manj direktno. Rečejo lahko na primer: »vsega imam dovolj«; »bolje bi bilo, da me ne bi bilo več«; »želim si stran«. Spet drugi pa bodo spregovorili bolj direktno: »kmalu me ne bo več«; »ubil se bom«. Ne glede na to, ali oseba spregovori na bolj ali manj direkten način, je omenjene in podobne izjave potrebno vzeti enako resno. Oba načina namreč kažeta na to, da oseba morda razmišlja o samomoru.

Opozorilni znaki, ki lahko kažejo na to, da nekdo razmišlja o samomoru, se torej pogosto kažejo v obliki sprememb v vedenju, razpoloženju in razmišljanju osebe. To pomeni, da se je oseba včasih pogovarjala oziroma se vedla drugače, kot govori ali se vede sedaj. Lahko se nam zdi drugačna, kot smo je sicer vajeni.

Zaključimo lahko, da je dobro poznati opozorilne znake, saj nam lahko sporočajo, da je morda naš prijatelj, sorodnik ali znanec v hudi stiski in nujno potrebuje pomoč. Če tudi sami pri komu opazimo opozorilne znake, jih vzemimo resno, o njih povprašajmo in preverimo, kaj se dogaja. S tem lahko pomagamo in preprečimo samomor ter naredimo prvi korak k iskanju rešitve in pomoči. O tem, kako se pogovoriti o stiski, si lahko več prebereš tukaj.