Skoči do osrednje vsebine

Katere informacije potrebujem pred izbiro primerne šole?

Avtor: mag. Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja

Tekom življenja boš sprejel veliko odločitev. Nekatere odločitve boš sprejel hitro, brez velikega premišljevanja, morda bodo vezane na vsakdanje dogodke (npr. obisk kina ali gledališča), odnose s pomembnimi drugimi (npr. prijatelji, partnerji,…), za druge pa boš verjetno potreboval več časa. Navadno so to odločitve, ki lahko pomembno vplivajo na tvoje nadaljnje življenje. Čeprav se te odločitve zdijo življenjskega pomena, vedi, da nikakor niso usodne ali takšne, ki jih ni mogoče kasneje povsem spremeniti. V skupino tako pomembnih odločitev vsekakor sodi tudi odločitev za poklic, za določeno izobraževalno smer in karierno pot.

Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da so te tvoji vrstniki, učitelji v šoli, sorodniki ali pa seveda starši, radovedno spraševali, ali že veš, kaj bo tvoj poklic in na katero šolo se boš vpisal. Sam pa jim nisi znal dati odgovora, ker nisi vedel, kaj izbrati.

Pojma nimam, pustite me pri miru. Ne vem kam se bom vpisal. Kako naj vem kaj bom delal. To je zame zelo naporno. Nehajte me kar naprej spraševati!

Še težje je takrat, ko se ti zdi, da (vsi) vrstniki okoli tebe vedo, katero šolo izbrati. Še več, povsem jasno znajo povedati, kakšna bo njihova poklicna oz. karierna pot. Pa to res drži?

Predlagamo ti, da se izziva, ki mu bomo rekli odločitev za vpis na določeno šolo ali odločitev za poklic, lotiš čim bolj strukturirano in premišljeno. V pomoč in podporo ti predstavljamo nekaj napotkov.

Napotki ob odločanju za vpis na določeno šolo ali za poklic

 • 1. Posveti čas spoznavanju sebe

  1. Posveti čas spoznavanju sebe

  Osebnostne lastnosti, zmožnosti, spretnosti in veščine

  Predstavi se sebi. Izpostavi osebnostne lastnosti, ki jih ceniš pri sebi, veščine, ki si jih že razvil in raziskuj, kakšne so tvoje miselne zmožnosti, spretnosti in talenti oz. nadarjenosti za določena področja.

  Raziskuj svoje interese, želje in cilje

  Skušaj ugotoviti, katera področja so ti bližje. So to naravoslovne, družboslovne, tehniške ali humanistične vede? Vprašaj se, kaj rad počneš v šoli, kateri predmeti so ti všeč, kaj počneš v prostem času, kateri so tvoji hobiji in kakšne so tvoje želje povezane s tvojo prihodnostjo. V skladu z željami skušaj oblikovati kratkoročne in dolgoročne cilje.

  Opazuj svoje učne in delovne navade ter nivo motivacije.

  Postavi si vprašanja: Kakšne so tvoje učne in delovne navade, kakšna je tvoja učna kondicija? Se veliko učiš za pridobljene ocene, se učiš sproti ali kampanjsko? Kakšna je kakovost tvojega znanja po določenem časovnem obdobju? Uporabljaš učne strategije, ki ti omogočajo učenje z razumevanjem? Kako si organiziraš svoje učenje? Koliko si notranje motiviran za pridobivanje znanja, za šolsko delo? Brez težav sediš ure in ure ter se učiš ali se raje učiš s praktičnim delom?

  Posveti čas razmisleku o svojih prednostih in ovirah.

  Sedaj, ko si že kar nekaj časa posvetil spoznavanju sebe, razmisli, katere so tvoje prednosti in morebitne ovire za delo oziroma poklic, ki ga želiš opravljati (npr. telesne zmožnosti, smisel za likovno, glasbeno ustvarjanje, prostorska predstavljivost, itd.). Vredno je razmisliti tudi o tem, ali šola izven kraja bivanja zate predstavlja oviro. Poznavanje naših lastnih ovir je lahko velika prednost.

 • 2. Bodi radoveden, pridobi čim več koristnih informacij

  2. Bodi radoveden, pridobi čim več koristnih informacij

  Pogovori se s starši oz. skrbniki

  Starši oz. skrbniki so lahko dober vir informacij. Z njimi se lahko pogovoriš o poklicih, trgu dela in zaposljivosti delavcev nekega strokovnega področja. Ob tem ne pozabi – odločitev o izbiri primerne šole je v tvojih rokah.

  Poišči pomoč in svetovanje v šoli, ki jo obiskuješ

  Učitelji in šolska svetovalna služba so zate pomemben vir informacij in nasvetov. Še posebej izkoristi individualno svetovanje v šolski svetovalni službi, saj boš tam pridobil ogromno koristnih informacij in nasvetov o šolah, ki te zanimajo in bi bile lahko zate primerne glede na tvojo osebnost, interese, učne in delovne navade, itd.

  Poišči različne vire informacij o poklicih, izobraževalnih smereh in šolah, ki bi te lahko zanimale.

  Izkoristi komunikacijo s šolami na dnevih, ki so namenjeni njihovim bodočim dijakom oz. študentom. Udeleži se dnevov odprtih vrat, informativnih dnevov ter drugih oblik predstavitev šol. S tem boš pridobil informacije o različnih programih in posebnostih učnih načrtov, pogojih za vpis, morebitnih omejitvah, preizkusih nadarjenosti, spretnosti ali posebnega znanja. Hkrati boš imel jasnejšo sliko, kako je zaposlitvami po zaključku šolanja.

  Poveži se z dijaki, študenti, ki že obiskujejo program, ki te zanima.

  Predstavili ti bodo izobraževalni program, utrip in morebitne posebnosti šole iz prve roke.


  Preveri možnost bivanja v primeru šolanja izven kraja bivanja.

  Kadar se odločaš o šolanju izven kraja bivanja, pridobi informacije o možnosti bivanja v dijaških, študentskih domovih oziroma o zasebnih namestitvah. Pozanimaj se tudi o subvencijah.

  Štipendije.

  Lahko so dober vir dohodka v času šolanja in hkrati priložnost za povezovanje s potencialnimi delodajalci. Preveri možnosti za pridobitev državne, kadrovske, Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice in štipendije za šolanje v tujini.

 • 3. Poti do želenega poklica je več

  3. Poti do želenega poklica je več

  Do želenega poklicnega ali kariernega cilja lahko prideš po več poteh,  skozi različne izobraževalne programe v različnem časovnem obdobju. Razmisli o šolah in programih, ki lahko zate predstavljajo plan B ali C do želenega cilja.

 • 4. Končna odločitev je tvoja

  4. Končna odločitev je tvoja

  Oborožen si z veliko informacij o sebi in programih, šolah, ki so ti na voljo. Odločitve ne prelagaj na starše, vrstnike ali učitelje. Ob njihovi podpori sprejmi odločitev samostojno in verjemi v svoj uspeh.