Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zobje

Tema: Ustno zdravje

 • Kg

  Kg

  Kg

  Objavljeno: 23 maj 2023 16:47

   Hodim v šesti razred imam vse zobe stalne in 5 gnilih. Ko se pogledam v ogledalo vidim moje zobe in se zjokam pogledam se večkrat. Staršem ne želim povedati tega. Pri katerih letih lahko dobiš protezo. Hvala za odgovor

 • Ta

  Tadej

  Tadej

  Objavljeno: 24 maj 2023 10:54

  Ne boj se govoriti o takih stvareh s starši. To bo samo okrepilo vez med tabo in starši. Konec koncev so oni tisti, ki bodo morali plačati za protezo, če se boš za to odločil.

  Priporočam ti, da se ne gledaš veliko v ogledalo, saj s tem ne delaš sebi nič dobrega. Preprosto pozabi na to in uživaj. Zobje pa se bodo že uredili z protezo ali kako drugače.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 24 maj 2023 14:26

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen/a,

  ker obiskuješ 6.razred pomeni, da imaš 11 let in zaenkrat še niso izrastli vsi stalni zobje. Namreč, pri teh letih oz. tudi kakšno leto kasneje bi morali izrasti še spodnji in zgornji stalni ličniki, spodnji in zgornji drugi in tretji kočniki ter zgornji podočniki.

  Ali si bila pri svojem zobozdravniku na pregledu? Ali je ta povedal, da je prisoten karies oz. zobna gniloba? Ali čutiš kakšne bolečine, predvsem, ko piješ/ješ toplo/hladno? Mislim, da ni vse tako črno. Vse je rešljivo. Mogoče tudi proteze ne potrebuješ, ampak samo kakšno plombico. Dobro bi bilo, če bi te pregledal zobozdravnik, ki bi ti svetoval kako naprej in katera rešitev bi bila najboljša zate, saj samo na osnovi pregleda je to izvedljivo.

  Vsak izmed nas se kdaj spopada s takšnimi in drugačnimi težavami v ustni votlini. In do sedaj, je še vsak odpravil težave, s katerimi se je spopadal. Tudi ti jih boš! Prepričana sem, da trenutna situacija ni tako huda in da bosta skupaj z zobozdravnikom vse uspešno uredila. A le pogumno naprej in se naroči na pregled.  

  Lep pozdrav, 

  dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje