Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zobar

 • El

  Elli

  Elli

  Objavljeno: 02 apr. 2024 21:16

  Zasledila sem da je na eno šolo v Lj prišel privat zobar predavat o higieni zob in je potem delil vizitke za njihovo 100%privat ordinacijo. Je pri nas to sploh dovoljeno, da čisti privatniki hodijo po šolah? 

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 03 apr. 2024 09:48

  Pozdravljena.

  Spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena težavam v odraščanju mladostnikov.

  Na tvoje vprašanje naši svetovalci težko odgovorijo. Vzgojno-izobraževalni zavodi sledijo pravilnikom in sami izbirajo zunanje izvajalce.

  Prijazen pozdrav iz uredništva

 • Ar

  Arči

  Arči

  Objavljeno: 03 apr. 2024 10:54

  V osnovi ni nič narobe, če učence ali dijake strokovno usposobljena oseba (in to doktor dentalne medicine zagotovo je) pouči o ustni higieni. Do sem se dejanje lahko pravno opraviči. Čeprav, po mojem mnenju, to naj ne bi postala splošno sprejeta praksa. Saj takšen način odpira zadnja vrata zasebnemu kapitalu (kar si velika večina otrok seveda ne more privoščiti) po drugi strani pa ruši dobro uveljavljen način izvajanju preventivnega zobozdravstvenega varstva, ki je določen s posebnim Pravilnikom.

  V skladu s omenjenim Pravilnikom preventivno zobozdravstveno varstvo na primarnem nivoju izvajajo strokovni delavci kamor spada specialist pedontolog, usposobljeni zobozdravnik v dispanzerju za zobozdravstveno varstvo otrok in mladine (ima zaključen enoletni podiplomski študij iz otroškega in preventivnega zobozdravstva), zdravstveni delavec z višjo ali visoko izobrazbo za zobozdravstveno prosvetno in preventivno dejavnost pri populaciji od 0 do 19 let in srednja medicinska sestra za pomoč pri preventivnem delu v ordinaciji in pri preventivnih akcijah zobozdravniškega tima v otroškem in preventivnem zobozdravstvu. Vsi omenjeni so zaposleni v dispanzerju za otroško in mladinsko zobozdravstvo, ki je v okviru Zdravstvenega doma.

  Zasebni zobozdravnik si seveda vsega omenjenega ne more privoščiti zato je ostal zgolj na predavanju o ustni higieni, medtem ko zgoraj omenjeni tim dispanzerja ne izvaja zgolj predavanja temveč tudi kontrolo čistosti zob otrok.

  Več kot sporno pa vse postane v trenutku ko zobozdravnik prične reklamirati svojo zasebno zdravstveno ordinacijo. Tega vodstvo šole ne bi smelo dopustiti. Saj naslednje bi lahko prišel zasebni pek, ki bi nekaj povedal o kmetijstvu, potem pa delal reklamo za svojo privatno pekarno. In predlagal, da učenci kupujejo izdelke v njegovi trgovini. In še bi lahko naštevali, šola je hram kjer se pridobiva znanje in neki EPP televizije.

  Morda bi bilo zanimivo, da svoje mnenje pove še šolska inšpekcija. Nekoč bi verjetno predlagali zamenjavo vodstva šole, danes pa je danes, da ne nakladam dalje. Seveda je napisano moje osebno mnenje.

 • El

  Elli

  Elli

  Objavljeno: 03 apr. 2024 13:41

  Vsebina je skrita.

 • El

  Elli

  Elli

  Objavljeno: 04 apr. 2024 10:53

  Zakaj je zasebno? 

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 04 apr. 2024 12:22

  Pozdravljena.

  Spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena stiskam in težavam mladostnikov pri odraščanju.

  Naslovljena tema je stvar debate za kakšno drugo platformo.

  V kolikor se pojavi kakšno vprašanje s področja odraščanja, pa lepo vabljena k pisanju.

  Prijazen pozdrav iz uredništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje