Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zmedenost

Tema: Spolna usmerjenost in identiteta

 • Es

  Estella

  Estella

  Objavljeno: 05 feb. 2022 21:46

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Leopold Štefanič

  Objavljeno: 05 feb. 2022 21:47

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena!

  Najlepša hvala za tvoje vprašanje. Če pravilno razumem tvoj zapis praviš, da prevprašuješ svojo spolno usmerjenost in se sprašuješ, če si biseksualka. Veseli me, da že veš, da s tem ni nič narobe, kar drži tako za biseksualnost kot prevpraševanje tvoje spolne usmerjenosti.

  Glede zmedenosti in frustracije bi ti svetoval sledeče. Tvoja zmeda in frustracija sta popolnoma razumljivi, saj so občutki, ki jih doživljaš, novi. Večina oseb potrebuje čas, da sprejmejo same sebe, ko raziskujejo svojo spolno usmerjenost (ne glede na to ali se po raziskovanju definirajo kot neheteroseksualno spolno usmerjene ali pa ugotovijo, da je zanje heteroseksualnost vseeno pravi termin). Definiranje nam lahko daje občutke varnosti in predvidljivosti, vendar je ob tem vedno pomembno, da se z definicijami ne omejuješ in si pustiš dovolj prostora ter slediš sebi in svojim občutkom. Vsaka oseba dojema in izraža svojo spolno usmerjenost na drugačen način. Samo ti veš, kako se počutiš in kaj čutiš v sebi.

  Pri nadaljnjem raziskovanju, ti v pomoč predlagam, da na internetu in socialnih omrežjih (bodisi Tumblerju ali drugih socialnih omrežjih) poiščeš zgodbe in izkušnje drugih oseb, ki so prevpraševale svojo spolno identiteto in si pri tem pozorna, če ti je katera od izkušenj še posebej blizu. Za izkušnje in zgodbe drugih biseksualnih oseb se lahko tudi v živo pogovoriš z ljudmi iz skupnosti, obiščeš Živo knjižnico, kjer imajo na voljo biseksualne knjige, ali obiščeš dogodke različnih LGBT+ organizacij (društvo Legebitra, društvo Kvartir, društvo DiH, društvo Parada Ponosa, Maribor skozi rožnata očala, itd.).

  Želim ti vso srečo pri raziskovanju in sem ti z veseljem na voljo za dodatna vprašanja!


  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog
  Društvo informacijski center Legebitra

 • Es

  Estelle

  Estelle

  Objavljeno: 05 feb. 2022 21:48

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Leopold Štefanič

  Objavljeno: 05 feb. 2022 21:48

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena!

  Res mi je žal, da občutiš veliko mero frustracij, četudi so te povsem razumljive. Pri svojem odgovoru bi se osredotočil na dve stvari.

  Najprej me zelo veseli, da se s svojo prijateljico že odkrito pogovarjaš o svojih zagatah in občutkih. Veseli me, da te ob tem podpira in s tabo deli tudi svojo zgodbo. V kolikor ti je ob tem dovolj udobno bi ti enako svetoval tudi za omenjenega fanta. Torej da se z njim iskreno pogovoriš o svojem trenutnem doživljanju in zagatah, o njegovih občutkih in pričakovanjih do tebe in o tvojih občutkih in pričakovanjih do vajinega odnosa. Ob tem je pomembno, da velja, da svojih občutij ob tem nikoli ne potrebuješ zagovarjati temveč so ta sama na sebi ne glede na tvoje izkušnje (npr. da še nisi bila v odnosu z dekletom) legitimna.

  Moj drugi razmislek je glede razlikovanja tvojih občutij (ali je nekaj razburljivo ker je novo ali zato, ker za tem stoji nekaj drugega). Tu je žal edini odgovor, da boš to lažje precenila, ko bo od začetka občutij minilo več časa. Jeza ob frustraciji je popolnoma razumljiva, vendar bi ti ob tem priporočal fokus na sedanjosti in sedanjih občutkih in ne nedefinirani prihodnosti, ki kljub jezi in frustraciji ne bo dospela nič prej. Priporočam ti, da si do sebe in drugih vseskozi iskrena in da si vzameš prostor, čas in dejanja, ki jih potrebuješ, da si odgovoriš na to vprašanje. V kolikor bi ti bilo v pomoč, še ena splošna misel o biseksualnosti. Tudi oseba, ki nikoli ni imela romantičnih in/ali spolnih odnosov z osebami raznih spolov, je lahko še vedno biseksualna.

  Vse dobro in upam, da ti je bil moj odgovor v pomoč!


  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog
  Društvo informacijski center Legebitra

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje