Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

življenje s starši

Tema: Odnosi v družini, Razmišljam in imam stališča

 • jo

  jon

  jon

  Objavljeno: 16 okt. 2023 21:22

  Imam zelo slab odnos s starši, stalno me kritizirajo in ničesar mi ne pustijo. bojim se da bo tako ostalo tudi ko bom 18. Ne morem si predstavljati, da bi z njimi živel tudi na faksu, ali obstajajo kakšne možnosti da bi se čim prej lahko odselil? Imam dobre ocene ampak zaenkrat še nisem našel štipendij ki bi s tem pomagale

 • Uredništvo

  Tina Toman

  Objavljeno: 17 okt. 2023 18:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen!

  Najprej me zanima, če si se s staršema o tem kdaj pogovoril? Si jima povedal kako se ti počutiš? Starši ponavadi želijo svojim otrokom le najboljše. Morda se niti ne zavedata, da s svojimi dejanji in ravnanji tebi povzročata stisko. 

  Če pa ste se o tem že pogovarjali in resnično ne najdete skupnega dialoga je pa tako, da do 18. leta o tvojem življenju in načinu življenja (so)odločata starša. Po polnoletnosti pa lahko odločaš sam, čeprav je podpora staršev dobrodošla. Predvidevam, da boš, ko boš odšel na faks, tudi že polnoleten. Takrat si lahko poiščeš sobo v študentskem domu (kar je ena ugodnejših možnosti) oziroma na trgu. Starša sta te dolžna preživljati do zaključka študija oziroma najdlje do 26. leta starosti. Če ti ta denar ne bo zadoščal pa lahko preko študentske napotnice delaš in si tako prislužiš dodaten denar. Takšen način življenja bo pot do popolne osamosvojitve, hkrati pa možnost tudi zate, da boš (za)živel drugje.

  Vse dobro.

  Tina Toman, prof. sociologije in uni. dipl. politologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje