Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zgodovina 1

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini, Učenje

 • Te

  Težavnež

  Težavnež

  Objavljeno: 04 dec. 2022 06:41

  Ppzdravljeni,

  Jaz sem dobil zgodovino 1 in ne vem kako to staršem to povedati

  Hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Urška Koštomaj

  Objavljeno: 06 dec. 2022 11:05

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen Težavnež, 

  praviš da si pri zgodovini dobil oceno 1 in zdaj ne veš kako to povedati staršem. 

  Ocena 1 oz. nezadostno ni ravno ocena na katero smo ponosni. V šoli jo dobimo če pri preverjanju znanja ne pokažemo zadostnega znanja o določeni temi. Seveda se lahko kdaj zgodi da tudi to oceno dobimo. In s tem ni nič narobe, bolj pomembno je kako se na to odzovemo. Nekateri se z eno slabo oceno ne bodo obremenjevali, drugi se bodo preveč sekirali s tem, trejim bo vseeno za ocene. Najboljša pot je da ti za oceno ni vseeno, se zaveš da si dobil oceno 1 in tudi veš zakaj si jo dobil. Nato pa deluješ aktivno in poskušaš glede tega kaj narediti (oceno popraviti; pridobiti druge boljše ocene). Najslabše je da bi se za oceno tako obremenjeval da bi to vplivalo na tvoje počutje in vsakodnevno življenje. Oceno lahko popraviš zato ni potrebno da ima negativen vpliv na tvoje življenje. Seveda pa ni dobro tudi to da ti je za oceno 1 vseeno. To vseeno kaže kakšen je tvoj odnos do znanja in dela nasploh. Govorim predvsem v primeru da bi imel več slabih ocen. Ena slaba ocena še ne pomeni nič hudega. 

  Sam si se k nam obrnil zaradi vprašanja kako pridobljeno oceno povedati staršem. Verjamem, da nobenemu staršu ni vseeno za otrokovo slabo oceno, predvsem če gre za oceno nezadostno. Ker pa so bili vsi starši enkrat šolarji verjamem da bodo pogledali na situacijo tudi s tvoje strani. Torej miselnost 'se zgodi'. Sama iz vprašanja ne vem kako na oceno 1 gledaš ti, ampak ti svetujem da pristopiš do staršev umirjen in poiščeš trenutek ko bosta umirjena in nahranjena tudi starša. Tako bo pogovor bolj umirjen in bo manj verjetnosti za kakšne hitre reakcije. Pojdi do staršev in jima reči da bi jima rad nekaj povedal. Če ti je težko povedati o oceni jima to povej. Povej tudi kako se sam počutiš ob tem ker si dobil 1. In zakaj si dobil 1.  Npr. Ati in mami, nekaj bi vama rad povedal. Težko mi je povedati ker tudi sam nisem vesel glede tega. Pri zgodovini sem dobil 1. Nisem bil pripravljen/nisem se dovolj naučil/učitelj me je presenetil/motil sem pouk ...  In kar je najbolj pomembno, povej kaj boš zdaj TI naredil glede te 1 v prihodnosti. To je tvoja ocena, ena izmed tvojih prvih manjših odgovornosti.  In nato počakaj na odziv. Pogovor bo stekel. 

  Verjetno se ti po glavi podijo različni grozni scenariji kako bodo odreagirali starši. Nič se preveč ne obremenjuj, morda pa bodo starši to novico res v redu sprejeli. 

  Želim ti vse dobro!

  Urška Koštomaj, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje