Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zasvojenost s kokainom

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge

 • mi

  mihajordan

  mihajordan

  Objavljeno: 01 jun. 2023 17:26

  Pozdravljeni!

  Leto in pol imam resen problem s kokainom star sem 19let, o svojih težavah se ne pogovarjam z nikomer in me zanima na koga bi se lahko obrnil, ker je kokain postal del mojega vsakodnevnega življenja in se brez uporabe ne počutim več normalno. Ali morda obstajajo kakšne mladostniške skupine, katerim bi se  lahko pridružil, da bi mi pomagale s prenehanjem ali postopnim zmanjševanjem moje adikcije? Na vas se obračam, ker sam pri sebi ne vidim več nobenega izhoda iz moje adikcije in nevem na koga bi se lahko obrnil, da bi mi pri tem pomagal.

  Hvala vam v naprej za kakršno koli pomoč in odgovor :) !

  Lp

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 02 jun. 2023 20:32

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Kljub temu, da trenutno ne vidiš izhoda, ta vendarle obstaja. Imaš več možnosti.

  V sklopu javnega sistema obstaja Center za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Ta se nahaja v Ljubljani in se lahko naročiš na pregled tel. št. 01/5874-970. Več o centru in kaj ponuja lahko najdeš na spletni strani psihiatrične klinike v Ljubljani.

  Pomoč lahko poiščeš tudi v enem izmed mnogih Centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog (CPZOPD, oz. pogovorno "metadonske ambulante"). 

  Od nevladnih organizacij ti priporočam Društvo DrogArt. Na njihovi spletni strani je veliko informacij o virih pomoči. Lahko pa jih kontaktiraš ali se kar oglasiš pri njih v svetovalnici. 

  Lahko greš v klub Anonimni narkomani, kjer lahko tudi dobiš nasvete in podporo pri abstiniranju. 

  Če ti nič od tega "ne diši", lahko poiščeš tudi psihoterapevta. Svetoval bi ti enega, ki se ukvarja z vedenjsko-kognitivno terapijo. Čeprav obstaja kar nekaj terapevtov, ki delajo v okviru javne mreže, je ta možnost najlažje dostopna samoplačniško. Kdo so akreditirani terapevti lahko izveš na spletni strani Društva VKT. 

  Mislim, da je to dovolj za začetek. Najpomembneje je, da se opogumiš in narediš ta korak, da poiščeš pomoč. Če katera od teh organizacij ne bi bila zate primerna, te bodo sami terapevti preusmerili v bolj ustrezno obravnavo. 

  Tako da, kar pogumno!

  Lepo bodi. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje