Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

zasvojenost

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in alkohol, Mladi in nikotin, Stres in anksioznost

 • ad

  addict

  addict

  Objavljeno: 17 apr. 2024 20:50

  Mislim da se mi razvija vedno hujsi problem z drogami.. vse se je zacelo pri 13ih, najprej samo z nekaj pijacami, nato pri 15ih prvic s travo. Pitje alkohola se je samo stopnjevalo, en cas tudi kajenje trave in cigaret in se potem eksperimentiranje z vsemi moznimi drogami. Pri 17ih sem pa prvic probala koko, ki se zdaj obzalujem da sem.. zelo hitro me je pritegnila in zdaj je ze 1 leto od tega od kar sem prvic.. da povem, to je eno leto vsakodnevne uporabe, v kar velikih kolicinah.. postali veliki financni problemi itak, zaj pa opazam tudi vedno vecje fizicne pa psihicne probleme in se posebaj ko hocem nehat, ne gre.. sem probala ze 3x pa je samo ko neka neskoncna zanka ki se skoooos ponavla pa ne gre prit iz nje.. najvecji problem je, da ni ostalo samo pri tem, ampak je priso zraven se heroin.. kar je bla pa najvecja napaka v mojem zivlenju. Zdi se mi da ne morem vec nikakor ven iz te uporabe drog, sploh alkohola, koke pa heroina.. sem ze probala pa nikakor ni slo in proooosim vas za vsaj nek nasvet karkoli da je, ali pa vsaj odgovor na to ce se je sploh upanje da mi lahko uspe priti iz tega al je ze prepozno za to.. 

 • Uredništvo

  Nuša Konec Juričič

  Objavljeno: 22 apr. 2024 10:20

  Odgovor svetovalke:

  Drago dekle,

  hvala za tvoje zaupanje, ki si nam ga izkazala s tem sporočilom.

  Naj začnem pri tvojem zadnjem vprašanju in ti sporočim, da je upanje, da prideš iz težave z drogami, realno. Zavedanje tega, da imaš resen problem, da si že poskušala s prenehanjem uporabe drog in tvoje sporočilo so prvi koraki za pot iz zanke, v katero si se ujela. Pot, ki si jo opisala, od eksperimentiranja do nezmožnosti prekinitve neskončne zanke različnih drog, in še vse ostalo, kar se ti je dogajalo na njej, je dolga. Zato z nje skoraj ni mogoče izskočiti kar tako na hitro. Če si pripravljena na malo daljše potovanje in "delo", bo pa šlo. Vsekakor menim, da bo zate dobro, da se za pomoč na tem potovanju obrneš v "živo" na eno od strokovnih služb. Imamo jih kar nekaj, sporoči, od kod prihajaš, pa ti lahko pomagamo tudi z naslovi. Do takrat, ko se nam znova javiš, in skupaj poiščemo pomoč, pa bom vesela, če bom o tebi izvedela še kaj. Prepričana sem, da si še veliko več od kot nekdo, ki ne zmore brez drog. Dekle svojimi željami, talenti, spomini, žalostjo, izkušnjami? Koliko si stara, kje in s kom živiš? Kaj počneš? Si še v šoli, delaš? Ali in kdo te pri tvoji odločitvi za prenehanje rabe drog podpira? Kdo so tvoji prijatelji? Za izhod iz droge, ki ti je morda pričarala ugodje, sprostitev, odmik, in sedaj, kot je to običajno, udarila nazaj s težavami tako na telesni kot psihični ravni, je treba najti protiutež. Eden prvih korakov bo 100% odmik od družbe, v kateri dobiš /kupiš drogo, tudi, če so v njej prijatelji. Hkrati bo treba pobrskati po sebi, si odgovoriti na različna vprašanja, se bolje spoznati in najti stvari, ki ti bodo ne pričarale, temveč te naučile dosegati dobro počutje in zadovoljstvo s tvojo lastno aktivnostjo.

  Ne vem zakaj, a iz tvojega pisma čutim, da imaš voljo in pogum in ti bo uspelo.  

  Javi se mi znova, drago dekle. Do takrat, pogumno naprej v tvoji odločitvi.

  prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje