Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zanosila sem! Ali umreti ali splav?

Tema: Čustva, Najstniška nosečnost, Odnosi v družini

 • Mi

  Mi2_loverka

  Mi2_loverka

  Objavljeno: 14 feb. 2023 14:47

  učeraj je bil za me najbolj stresen dan v mojem življenju. Naredila sem največjo napako. Pred kakšnim mescem sem spozanla fanta starega 17 (3 leta srejsi od mene). začela sva hodit in sva se odločila za prvi spolni odnos. Seveda brez zaščite. Tko da mi je zamujala mensruacija in začela sem bruhat. Zato sem se odločla naredit na skrivaj test. Pozitiven je. Povedala sem mami in jo vprašala kam na splav? Mami je zavpila, si nora ne smeš naredit splava! Po tistem mi je povedala neki za kar si nisem misla. Zvedela sem da je tudi moja babi naredila splav pri 15 ravno tak pa se moja mami. Prosila me je na kolenih da ne ponavljam njene napake, ki bi me lahko zaznamovala za vso življenje. Ampak jaz nočem tega otroka, nisem sposobna zanj sej sm še sama otrok še v srednjo šolo nisem prišla. Kaj naj? Jočem, ampak a zolze pomagajo? Strah me je da bi to izvedela cela šola in vsi okoli mene. Znorels bom. Zmešal se mi bo me morem več tako na prej. Ali bom šla naredit splav in bosta mami in babi celo življenje name jezni ali se pa naj preprosto ubijem kr tako nemorem živet.

   

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 15 feb. 2023 11:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  predlagam, da se čimprej obrneš na najbližjega ginekologa in se pogovoriš še z njim. Vsekakor je prav, da si se zaupala svoji mami, mora biti pa odločitev, ki jo boš na koncu sprejela, zgolj tvoja in ne od okolice. Predlagam, da se v svoji okolici obrneš še na kakšno osebo, ki ji zaupaš- mogoče kakšen strokovni delavec ali učiteljica v tvoji šoli? Vsekakor si se znašla v težki situaciji, ki pa ni nerešljiva, tako da ostani tako pogumna, kot si sedaj, in se še oglasi, v kolikor potrebuješ še kakšno pomoč od nas.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 15 feb. 2023 19:58

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko.

  Najprej bi ti rada rekla, da mi je žal, da si se znašla v tako težki situaciji, hkrati pa, da je rešljiva in da upam, da boš začutila, da ni treba umreti, da bi jo rešila.

  Odločitev za splav ni lahka, je pa v današnjem svetu precej pogosta. Morda je sporno, da se nekateri kot po tekočem traku odločajo splaviti, vendar je v tvoji situaciji to nekaj, kar je vredno razmisleka. Če ne želiš tega otroka, ti svetujem, da se odločiš tako kot čutiš – torej v skladu s tem, da si ga ne želiš. Verjamem, da se mami in stari mami to zdi zelo slaba poteza, sploh ker so v starih časih imeli splav za velik greh, v verskih ozadjih ga imajo še danes. Tukaj se vidi, da je vse odvisno od tega, kako nekdo gleda na situacijo, to je povezano tudi s tem, ali nekdo splav povezuje z napako in večnim obžalovanjem, ali pa mu to predstavlja edini izhod iz neželene nosečnosti. Vse je stvar perspektive. Večina žensk naredi splav, ker si otroka ne želijo, tega ne vidijo kot napako, ampak kot rešitev, in tega nikoli ne obžalujejo. So pa ženske, ki splav vidijo kot greh, takšne ženske bodo splav vse življenje 'nosile na vesti'. Nekateri vidijo splav kot umor otroka, kdo drug reče, da je to edina pametna odločitev, ki je rešila nastal problem (kot je recimo tvoj). Gre za interpretacijo situacije.

  Sama se odloči, kako boš gledala na to, ti pa polagam na srce, da to ni nekaj, kar bi morala celo življenje obžalovati, sploh če čutiš, da otroka ne želiš obdržati in da pri 15-ih še nisi pripravljena biti mama. Vse to res dobro premisli in se odloči, kaj bi rojstvo otroka pomenilo za tvojo prihodnost (pri teh letih). Četudi ti mama in stara mama govorita o svojih občutkih, ti svetujem, da ne prevzemaš nase bremena tujega (njunega) občutka krivde, ampak se odločiš na podlagi sebe oz. svojih občutkov, pogledov. Konec koncev boš ti tista, ki bo s to odločitvijo živela oz. z otrokom, če se odločiš zanj.    

  Šola za to ne rabi nikoli izvedeti, predlagam pa, da obiščeš ginekologa in mu poveš za svojo odločitev. On/a te bo znal/a usmerjati naprej in ti svetovati v postopku za splav, če se tako odločiš.

  Glede mame in stare mame menim, da bosta slej kot prej sprejeli tvojo odločitev, kakršnakoli že bo. Bolj se mi zdi pomembno, da se vprašaš, kaj je bolj pomembno oz. kaj bo imelo zate večje posledice: to, da sta onidve jezni, ali to, da imaš otroka kot mladoletna mamica? Mislim, da boš z njuno jezo, ki se bo verjetno kmalu ohladila, lažje shajala, kot pa z otrokom na katerega se ne čutiš pripravljena oz. si ga ne želiš. Odločitev pa seveda prepuščam tebi.  

  Želim ti vse dobro, predvsem pa ti toplo priporočam, da se odločiš na podlagi svojega razmišljanja in občutkov.

  Pa srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • gU

  gUw82-D8k32nc

  gUw82-D8k32nc

  Objavljeno: 07 mar. 2024 13:24

  Uboga punca, Uredništvo, a ni ta fant storil kaznivega dejanja? "fanta starega 17 (3 leta srejsi od mene)" torej po moji matematiki je punca stara 14 fant pa 17. Starost privolitve v Sloveniji je 15 let. Samo zmeden sem, nebi nekdo moral tega prijaviti? saj je spolni odnos s kom, ki je mlajši od 15 let, ne glede na njihovo soglasje, kazniv po slovenskem kazenskem pravu.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 08 mar. 2024 07:23

  Pozdravljen.

  Prav imaš, v Slovenji je starost privolitve v spolni odnos 15 let, a dejanje ni protipravno, če je bilo storjeno z osebo primerljive starosti in če ustreza stopnji njene duševne in telesne zrelosti.

  Spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena mladostnikom in njihovim težavam v odraščanju in je anonimna. Želimo predvsem podpreti mladostnike v vsem, s čimer se soočajo.

  Prijazen pozdrav iz uredništva

   

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje