Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

zamujanje mensturacije

Tema: Najstniška nosečnost, Telesno dozorevanje

 • čo

  čokoladni puding

  čokoladni puding

  Objavljeno: 10 avg. 2022 17:01

  Pozdravljeni,

  imam težavo, da imam zelo neredno menstruacijo. Včasih mi zamuja po en teden, včasih po 14 dni, enkrat poleti mi je zamujala 1 mesec. O tem sem se pogovorila z ginekologinjo in se ji ne zdi to nič zaskrbljujočega, če moja menstruacija še ni tako zelo urejena. To mi povzroča veliko težav kadar imava s fantom spolne odnose, saj sem potem pogosto živčna, če mi zamuja menstruacija.

  Ginekologinja mi je svetovala kontracepcijske tabletke, vendar se zanje nisem odločila. Nekaj prijateljic mi je pripovedovalo o pojavljanju mozoljev, neuravnovešenem telesu itd. zaradi uporabe kontracepcijskih tabletk, zato se zanje nisem odločila. S fantom vedno uporabljava kondome, to je pa edina zaščita, ki jo uporabljava. 

  V začetku julija sva imela spolni odnos, pri katerem na začetku za kakšno minuto (sigurno ne več) nisva uporabila kondoma. Nato sva po kakšni minuti prenehala, uporabila kondom in nato nadaljevala. Zdaj vem, da to ni bila dobra odločitev, saj sem zdaj ko mi menstruacija zamuja že 14 dni preveč živčna. To se nama je že zgodilo, da sva imela spolni odnos in mi je zamujala menstruacija, ampak sva vedno imela kondom že od začetka. Zdaj ne vem kaj naj storim, razmišljam da bi za vsak slučaj naredila test nosečnosti, ampak ne vem kje naj ga dobim, sram me je, da bi ga šla kupit, nekako se mi zdi čudno, da bi imela v rokah test nosečnosti in brala kako ga naj uporabim in zraven živčno čakala na rezultat, v katere smeti naj ga vržem da ga nihče ne bo videl... Že samo misel na vse to me dela živčno.

  Prosim Vas, za kakšen nasvet, kaj naj storim v trenutni situaciji in tudi za naprej - kako naj si pomagam, da ne bom vedno živčna, če mi bo zamujala mestruacija (brez da bi uporabljala kontracepcijske tabletke?). 

   

  Hvala in lep pozdrav

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 12 avg. 2022 13:32

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, vsekakor je smiselno napraviti test na nosečnost in če menstruacije še vedno ne dobiš, ga ponovi čez teden dni. Kar se nerednih menstruacij tiče, pa ti jih tabletke uredijo, poleg tega pa se s tem izogneš še nepotrebnemu stresu ob morebitnih izostankih menstruacij.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje