Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zakaj sem sploh probala?

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • Pr

  Primorc

  Primorc

  Objavljeno: 02 okt. 2023 21:13

  Pozdravljeni,

  vsi moji prijatelji so zaceli jemati speed. Najprej jaz nekaj casa nisem poskusila, potem ko smo bili priblizno en teden skupaj sem ga se jaz. Takrt sm bla zzelo sprana priblizno dva dni in ga nikoli vec nisem hotela uzeti. Sedaj pocadi postajam odvisna saj bres njega nemorem dobro komunicirati in sem bres energije tudi ce ga ne jemljem po par dni. Tezko je nehati saj so vsi moji frendi tudi "odvisni od njega". To da se neham z njimi druziti se mi nezdi dobra resitev saj so poleg tega kot moja druzina in mi pomenijonnajvec na svetu. Upam da mi lahko svetujete.

  lp:)

 • Uredništvo

  Nuša Konec Juričič

  Objavljeno: 18 okt. 2023 09:28

  Odgovor svetovalke:

  Draga Primorka,

  upam, da sem te prav naslovila... Hvala za tvoje vprašanje. Speed (amfetamin) je droga, ki lahko na ljudi deluje različno, kar je odvisno od psihofizične kondicije posameznika, genetike, družbe, interesov in tako naprej, pa tudi od čistosti same droge, večja je, močnejši so učinki. Kaj kupiš ali dobiš, nikoli ne veš. Speed deluje kot poživijo, veča energijo in povečuje budnost, lahko izzove tudi psihotiča doživetja in še mnoge neugodne in nevarne zaplete. Prav tako povzroča zasvojenost. Četudi praviš, da si zasvojena, navajam nekaj kriterijev, po katerih ugotoviš, ali imaš zaradi speeda resne težave ali si že zasvojena.

  Odgovori ali trditve zate držijo z da ali ne. Če pri treh trditvah odgovoriš z da, je velika verjetnost, da gre za zasvojenost.

  1. Za doseganje želenega učinka zadetosti potrebujem vedno višje doze.

  2. Če drog nekaj dni ne uporabljam imam težave s spanjem, sem zelo živčen ali tesnoben.

  3. Droge uporabljam pogosteje kot sem nameraval in/ali v večjih količinah kot sem nameraval.

  4. Z uporabo drog sem že poskušal prenehati, a sem bil neuspešen.

  5. Preveč časa porabim za pridobivanje droge, zadevanje ali pa prihajanje k sebi po pretiranem zadevanju.

  6. Zaradi uporabe drog se manj družim s prijatelji oziroma imam težave v službi, šoli ali doma.

  7. Kljub temu da vem, da imam z uporabo drog težave, jih vseeno uporabljam.

  Kaj storiti? Strinjam se, da je težko pustiti družbo, ki ti pomeni kot "družina". Strinjam se, da je težko v taki družbi ne jemati droge. Vendar, četudi je težko, pa ni nemogoče. Morda je tudi v tej družbi, ki jemlje drogo kdo, ali celo več takih, ki želijo prenehati, ki želijo stran. Vprašaj, poišči jih. Postavi si nekaj vprašanj - ali ti prava družina, ki te ima resnično rada, ponuja drogo? Ali to naredijo pravi prijatelji? Pravi prijatelji podpirajo, pomagajo, a ne z drogo. Ozri se okoli. Je kje kakšen tak? Išči, pa jih boš našla, ker verjemi, ne jemljejo vsi droge.

  Nadalje si razčisti, kaj je bil razlog, da si vzela drogo? Kakšni so tvoji interesi, kaj rada počneš, v čem si dobra, kako je s straši, imaš pri njih podporo? Opusti speed in druge droge. Ne pusti drogam, da ti zavladajo, svojemu življenju vladaj sama. Svetujem ti, da se obrneš na nekoga od odraslih, ki jim zaupaš (starši, svetovalna delavka v šolo, šolski zdravnik, strokovnjak za zasvojenosti). Predebatirala boš z njim tvojo situacijo in dobila podporo za spremembo. Če je tvoja želja, da se ti pomaga iskrena, potem, drago dekle, verjemi, da bo šlo.

  Prijazno te pozdravljam in bom vesela, če se boš ponovno javila.

  prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje