Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zakaj sem jaz?

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Nasilje, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samopodoba/Verjamem vase, Telesna samopodoba

 • ne

  nekdo

  nekdo

  Objavljeno: 22 sep. 2022 00:35

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 22 sep. 2022 12:32

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  opisuješ, da se v svojem telesu ne počutiš dobro, saj se telesno težko sprejemaš že daljše časovno obdobje. Verjamem, da ti je ob tem hudo, sploh ko se ti je v zvezi s tem pripetila še neprijetna izkušnja z bivšim fantom. Ne bom ti govorila o stvareh, ki jih slišiš od drugih, saj razumem, da je kljub spodbudnim besedam svoje telo težko sprejeti. Zato bi te raje spodbudila, da skupaj poiščeva način, kako bi se lahko počutila bolje v lastni koži.

  Napisala si, da tvoje nesprejemanje telesa izvira že iz časov osnovne šole, po dogodku s fantom pa se je še okrepilo. Vsekakor gre za hudo izkušnjo, ki te v obdobju mladostništva lahko močno zaznamuje in vpliva na tvoje nadaljnje doživljanje sebe. Predstavljam si, da izkušnjo s fantom dojemaš kot le še eno potrditev, da si neprivlačna – kar pa ni res. Če pogledaš na zvezo z drugega vidika, opaziš, da se fant že sprva ni vedel tako, kot se od dobrega partnerja pričakuje. Prevara je zelo grda izdaja zaupanja, in to, da je iskal razloge zanjo v tebi oz. v tvojem telesu, je precej nizkoten izgovor. V zvezi pravzaprav ni šlo za tvojo privlačnost. Šlo je za to, da zveza že tako ni imela dobrih temeljev. Pri razmerjih namreč ne gre le za fizično privlačnost, ne izberemo nekoga za svojega partnerja le zato, ker nam je prijeten na pogled. Pomembni so tudi skupni interesi, vrednote, pričakovanja … Fant si je morda od zveze želel le fizične stvari, na zaupanje in medsebojno povezanost pa ni dal veliko. Zato ti predlagam, da se ne vrednotiš na podlagi tega dogodka oz. tega razmerja.

  Pomisli, kateri so še bili podobni dogodki, ki so ti dali lažno potrditev neprivlačnosti, kako si se ob tem počutila in koliko ocenjuješ, da danes še vplivajo nate. Na zunaj ali na prvi pogled lahko pri takšnih dogodkih izgleda, da je bil vzrok zanje tvoja domnevna neprivlačnost, v resnici pa gre za nekaj globljega – v prejšnjem primeru fantovo dojemanje zvez kot zgolj zadovoljitve fizičnih pričakovanj ali pa za željo koga, da bi te prizadel, občutek ogroženosti … Ko boš razčlenila podobne dogodke, boš ugotovila, da nimaš težav zaradi svojega telesa. Večja težava so odnosi z ljudmi, ki niso vredni, da se vlaga vanje. Sploh v osnovni in srednji šoli se večkrat najdejo posamezniki, ki radi zbadajo druge, ko enkrat ugotovijo, kaj je njihova šibka točka. Predpostavljam, da je tudi tisti fant vedel, da te skrbi telesna samopodoba?

  Seveda je nerealno pričakovati, da nam bodo vse naše telesne lastnosti všeč. Vsak izmed nas ima kaj, kar bi raje spremenil. Vendar pa ima vsak izmed nas tudi kakšno lastnost, za katero si drugi zelo želijo, da bi jo imeli tudi oni, mi pa se tega sploh ne zavedamo. Napisala si, da imaš suho postavo. Pravzaprav je zelo veliko oseb, ki si želijo, da bi bila njihova postava vitkejša, ti pa to že imaš. Bi lahko bila to tvoja telesna lastnost, ki jo pri sebi ceniš? Predlagam, da najdeš še nekaj podobnih lastnosti, ki so ti všeč oz. ti vsaj niso moteče. Pobrskaj po spletu za ideje za videze, kako takšne atribute poudariti. Npr. katera barva oblačil ti lahko poudari oči, v katerem kroju izgledaš najboljše, katera paleta ličil ti najbolj odgovarja … Eksperimentiraj in odkrij svoj stil. Nekaterih stvari, kot je recimo oblika nosu, ne moremo spreminjati. Lahko pa poskrbiš za negovanost las, urejenost nohtov, izbiro nakita in oblačil … Ob občutku, da si zase storila nekaj koristnega in lepega, se bo tvoje počutje zagotovo izboljšalo. Svetujem pa tudi, da izbiraš oblačila in podobne stvari takrat, ko imaš malo boljši dan. Če izbereš dan, ko se počutiš v svoji koži najslabše, bo zelo težko najti stvari, ki so ti všeč – dogaja se nam vsem. Verjamem, da boš kmalu uspela najti videz, v katerem te moteče lastnosti ne bodo več tako vznemirjale ali pa ti bo uspelo (z veliko vaje in truda) telo sprejeti takšno, kot je.

  Pa še to: pri oblikovanju odnosov z ljudmi, ne glede na to, če gre za romantične, prijateljske ali poslovne odnose, velikokrat pretehtajo stvari, ki niso vezane na fizični videz, npr. tvoja sposobnost, znanje, empatija, smisel za humor … Ne pravim, da izgled nima nobene vloge, vseeno pa poskrbi, da te ne povleče v prekomerno razmišljanje o sebi. Drugi ljudje pa se velikokrat ukvarjajo s toliko stvarmi, da enostavno ne utegnejo ves čas razmišljati o tem, kako izgledaš ti, sploh če gre za ljudi, ki jih vidiš vsakodnevno. Zato je skrb, da te neprestano ocenjujejo, popolnoma odveč.

  Vesela bom, če se ponovno oglasiš in sporočiš, kako ti gre. Želim ti veliko sprejemanja in te lepo pozdravljam,

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje