Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

zakaj je alkohol legalen, druge substance podobno nevarne pa ne?

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in alkohol, Mladi in nikotin, Razmišljam in imam stališča

 • Ha

  Haru

  Haru

  Objavljeno: 28 mar. 2024 23:22

  pozdravljeni,

  zanima me nekaj o substancah in podobnem

  če se ne motim velika večina odraslih je tako pametnih ali se pa vsaj delajo, imajo zdravo pamet oz naj bi jo vsaj imeli in so se učili v šolah itd... nam pravijo kaj je ''prav'' in kaj ne ampak ko pride do alkohola nekateri ga popivajo če smo pa pri tem to ni lih zdravo za organizem, možganske celice, hormone in še kaj zraven, v glavnem se poruši lahko delovanje, pride do sprememb razmišljanja, vedenja...

  zakaj odrasli v parlamentu, ljudje ki vplivajo na zakone, vlada na sploh dovoljuje da so ealkohol,alko. pijače, tobak in tobačni izdelki legalni? če je tako slabo za organizem?

  ne bi bilo toliko ''družin'' ki so odvisne od alkohola in ne bi prihajalo do tega da je treba zdravit zaradi bolezni jeter, zasvojenosti in ostalem...

  koliko ljudi ima porušeno vsaj otroštvo zaradi tega, zdravje se opravičujem v pizdi in so nenormalni ampak ne dovolj da bi šli v kak zapor ali na kake seanse z psihologi ali drugimi strokovnjaki.

  pri čikih podobno, pljuča da ne govorim..pasivni kadilci, onesnaženje, zasvojenost pa če državo že tako skrbi za nas, naše zdravje naj poskrbi temu primerno.

  v tradiciji ali ne, včasih trava je le delovala zelenejša ma kdo ve kaj je pripomoglo tej zelenosti tako za reč...in če smo pri ''tradiciji'' če bi se tega še drzali bi komot nadaljevali z fito.far.sredstvi in onesnaževali okolje ampak kot danes vemo je to slabo za nas, zakaj pol če vemo da je slabo za nas kajenje in pitje zakaj ne zaustavimo na zakonodajni ravni??? če smo to lahko storili pri kmetovanju kolikor tolko ma se dela na tem vsaj.

  trava in druge substance lepo in prav so nelegalne in kaj pa je z ostalim? če je vse tam tam z nevarnostjo za organizem.

  se opravičujem ker sem naložila toliko teksta in morda kakšne slovnične napake, hvala v naprej za odgovor

  lp. Haru

 • Hx

  Hxhxxhx

  Hxhxxhx

  Objavljeno: 01 apr. 2024 19:21

  Nism usega prebrala ampak glede na naslov bprasanja ti lah na kratko odgovorim. Pomoje je to zato ker so te substance veliko bolj skodljive tudi pri redki uporabi. Alkohol nima neki ful slabega ucinka ce se napijes bolj redko npr kdaj poleti alpa na valeti, novo leto itd. Pa tudi pomoje da se z substancami hitreje zasvojis. 

 • Ti

  Tiiia

  Tiiia

  Objavljeno: 02 apr. 2024 12:24

  Samo zato ker je Slovenija vinorodna dežela in imamo precej domačega vinca in se je napiti socialno sprejemljivo. Ampak to se ne pomeni da ni škodljivo. Samo zato ker je nekaj legalno se ne pomeni da je zdravo. 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 02 apr. 2024 20:58

  Odgovor svetovalke:

  Draga Haru,

  hvala, da si z nami delila svoje razmišljanje o alkoholu in drugih substancah. Sprašuješ se, zakaj sta, čeprav škodljiva, tobak in alkohol še vedno legalna, zakaj kot družba dovoljujemo, da uničujeta naše zdravje, dobro počutje, odnose, družine itd. 

  Zelo sem vesela, da se kot mlado, razmišljujoče dekle, o tem sprašuješ. Zanimanje mi je vzbudil tvoj pomislek, kako je sploh mogoče, da odrasli, izobraženi ljudje tega ne prepoznajo kot velik družbeni problem in glede tega nekaj ukrenejo. Težko bi rekla, da se s tvojim razmišljanjem ne strinjam - dejstvo je, odvisnosti od alkohola, tobaka in drugih psihoaktivnih snovi posameznikom, njihovim družinam in družbi lahko pomembno škodijo. Če jih svet ne bi poznal, bi si prihranili veliko bolezni, prezgodnjih smrti, nasilja v družini, skrhanih odnosov in tudi trpljenja otrok, ki ga omenjaš. Včasih se tudi sama poigravam z mislijo, kako bi bilo, če tega "ne bi izumili". Bi bil svet lepši, bolj zdrav, nam bi bilo večkrat lažje?

  Zdi se, da sva za tako razmišljanje malce "prepozni". Naša družba je družba mokre kulture, zgodovine vinogradništva, hkrati pa kadi skoraj vsak četrti Slovenec. Podatkov ne bom naštevala preveč, saj se bova strinjali, da so zaskrbljujoči. Čeprav se, ko ti pišeš o tem, zdi, da je rešitev popolnoma enostavna (praviš, da bi vse prepovedali), je žal celotna situacija malce bolj zapletena. Pot nazaj ni tako enostavna in težko bi se bilo preko noči vrniti v čas, ko alkohol in cigareti niso obstajali. Prepovedi žal prepogosto vodijo v upor, ki bi se pokazal s prodajo na črnem trgu, s tem pa problema ne bi uspeli rešiti "čez noč". Da ne bom nadalje naštevala in poudarjala problemov, naj rečem le še to, da je žal problem, ki ga navajaš, kompleksno družbeno vprašanje, ki ima več vidikov in žal, kljub vsem škodljivim vplivom, tudi interesov za njihovo ohranitev na drugi strani.

  To nikakor ne pomeni, da se s teboj ne strinjam, zavedam pa se, da je problematika, ki jo navajaš, kompleksna in večplastna. To še zdaleč ne pomeni, da se moramo s tem "kar sprijazniti". V Sloveniji se aktivno dela na omejevanju problematike zlorabe alkohola, tobaka in tudi drugih substanc, ki jih navajaš. S preventivnimi aktivnostmi poskušamo z manjšimi, a vztrajnimi spremembami, vplivati na zmanjšanje uporabe in izboljšanja zdravja in tudi delovanja družbe kot take. Morda si zasledila akcijo 40 dni brez alkohola, projekt SOPA (lahko več prebereš tudi na spletni strani projekta) in Na poti do Slovenije brez tobaka 2040. Žal se je potrebno zavedati, da so koraki in premiki majhni (zato se ti včasih zdi, da jih ni), a gredo ob vztrajnosti v pravo smer, in nas, verjemi to skupaj z menoj, vodijo k cilju, da omejimo vpliv alkohola in tobaka na družbo. 

  Naj se ti še enkrat zahvalim, da si z nami delila svoje razmišljanje. Ohranjaj ga in morda lahko tudi sama s svojim delovanjem in ozaveščanjem pripomoreš k zmanjšanju problematike. S skupnimi močmi nam bo šlo lažje in prej bomo prispeli na cilj. 

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro, 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje