Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ZADVOJENOST

Tema: Mladi in nikotin

 • CU

  CUKR

  CUKR

  Objavljeno: 18 mar. 2023 16:14

  Ze par let sem zasvojen z elektricnimi cigareti nevem kako se odvaditi mama me je dobla in me pretepla vendar to ni pomagalo nvm kaj naredim naj zancem uporanljayi snus?

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 22 mar. 2023 14:22

  Odgovor svetovalke:

  Veseli me, da si se obrnil na nas z vprašanjem. Različni tobačni in povezani izdelki so zdravju škodljivi, predvsem pa vsebujejo nikotin, ki zasvoji in otežuje opustitev uporabe izdelkov. Zamenjava enega za drug izdelek ne prinese koristi, le vzdržuje zasvojenost, škoda za zdravje pa se nadaljuje. Zato nikakor ne prehajaj na druge izdelke, ampak se potrudi, da opustiš elektronske cigarete. Res je pomembno, da se opusti katerikoli tobačni izdelek ali izdelek z nikotinom, v tvojem primeru so to elektronske cigarete, in se ne prehaja na druge izdelke.

  Opustitev teh izdelkov ob zasvojenosti z nikotinom pogosto ni enostavna in lahko zahteva precej naporov in premagovanja različnih ovir, a je vsekakor možna in dosegljiva, kot dokazujejo številni, ki so to že storili. Svetujem, da si poiščeš dodatno pomoč pri opuščanju, v Sloveniji imamo na voljo kar precej možnosti, ki so brezplačne. V okviru zdravstvenih domov so Zdravstveno-vzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, v katerih posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri premagovanju težav pri opuščanju zasvojenosti z nikotinom. Ta pomoč se izvaja lahko kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje. Za prijavo ni potrebno poskrbeti za nobeno napotnico, le obrneš se na omenjeni center v najbližjem zdravstvenem domu in se dogovorite za pomoč. Če bi vam bolj ustrezala pomoč po telefonu, lahko pokličete brezplačna anonimno telefonsko številko 080 2777. Na tej telefonski številki lahko pridobiš vse potrebne informacije o opuščanju in se tudi dogovoriš za pomoč preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/. V podporo pri opuščanju pa naj ti bodo tudi tvoji najbližji, tudi mama, ki naj te podpre v prizadevanjih, da opustiš izdelke z nikotinom oziroma tobakom. Pogovori se z njo, saj je njena podpora ključna pri tem, ko boš opuščal elektronske cigarete.

  Želim ti, da čim prej stopiš na pot opuščanja in da boš pri tem uspešen. Ne le, da boš izkusil koristi za tvoje zdravje že kratkoročno in tudi dolgoročno, pač pa boš tudi osvobojen nenehne potrebe po uporabi elektronskih cigaret (boste neodvisni od njih ali drugih izdelkov), pa še prihranil boš denar.

  Srečno!

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje