Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Zadovoljevanje

Tema: Čustva, Nasilje

 • MU

  MUJCEK SIVEK PUFY

  MUJCEK SIVEK PUFY

  Objavljeno: 10 dec. 2023 19:55

  Pozdravljeni! Od 4 leta in vse do 13 leta sem bila posiljena. 3-4 krat na teden. Na začetku nisem vedela za kaj se sploh gre, a nato sem začela brati knjige za najstnike pri 12-13 letih in ugotovila, da to ni prav. V bistvu sem se tega početha na vso žalost navadila, za vse krivim sebe, nevem kaj naj naredim. 

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 11 dec. 2023 13:50

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo zares težko stisko. Zelo mi je žal, da se ti je to zgodilo. Zelo pomembno je, da veš, da nisi kriva za to, kar se ti je dogajalo, četudi si se navadila ali pri tem morebiti celo uživala. Gre namreč za spolno zlorabo, za katero mladostnik (in prej otrok) tvoje starosti ni nikoli pod nobenih pogojem odgovoren ali kriv.

  A mi lahko poveš malo več o tem, s strani koga si bila posiljena? Si kdaj o tem komu kaj povedala, ali si zmeraj držala v sebi? Najboljše bi bilo, da bi najprej povedala staršem (če niso oni povzročitelji spolnega nasilja), ali kakšni drugi odrasli osebi, ki ji zaupaš (recimo kakšni teti, stricu, starim staršem, lahko pa tudi šolski svetovalni službi). Pomembno je namreč, da dobiš pomoč, ki jo potrebuješ, saj se ti je zaradi zlorabe zgodila velika krivica, poleg tega se na  žalost psiha otroka, ki je bil  zlorabljen, drugače oblikuje in lahko ima v odrasli dobi popačen pogled nase in na svet. Zato bi bilo dobro, da dobiš tudi strokovno pomoč, da lahko predelaš, kaj se ti je zgodilo in da v tem procesu prebolevanja nisi sama. Ključno bi bilo tudi, da se to osebo prijavi na policijo ali na center za socialno delo, saj je ta človek s svojim napačnim vedenjem izvrševal kazniva dejanja, ki so hkrati tudi moralno in etično sporna. Kljub temu, da si se na to navadila, ne odgovarjaš za vedenja nekoga drugega, ki te na to v nobenem primeru ne bi smel navaditi.

  Če boš pripravljena, nam malo več povej o sebi, in če boš želela, ti lahko svetujem več oblik strokovne pomoči zate. Za začetek pa lahko malo pobrskaš tudi po naši spletni strani: Poišči pomoč | #to sem jaz

  Upam, da se nam še javiš, do takrat pa ti želim vse dobro.

  Srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • čo

  čokatebanek

  čokatebanek

  Objavljeno: 11 dec. 2023 15:48

  Glej iskreno povedano nevem točno pomagati pa ti lahko povem nekaj. Za čisto nobeno stvar nisi ti nič kriva za takšno stvar sta vedno potrebna dva ker če te je on zlorabil je bil za vse on kriv ker te je zlorabljaj za zelo neprimerne stvari. Poglej svetlo plat ni ga več najverjetneje med nami. Na svetu je veliko takšnih ljudi ampak okoli tebe so ljudje ki ti hočejo pomagati.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje