Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Vsiljivost

Tema: Čustva, Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Nasilje, Spolni odnosi in spolno življenje

 • Ja

  Jaz

  Jaz

  Objavljeno: 31 jan. 2023 01:03

  Pozdravljeni

  Imam fanta iz našega šolskega centra že približno 3 in pol mesca. Kakih 3 tedne prej sva se že kdaj pa kdaj dobila.

  Vglavnem: nasplošno je zelo zabaven, živahen, razumevajoč, lahko sem mu tudi zaupala. Sva se že poljubila, vendar ko mi je po približno 2. mesecih odkar sva začela hodit prvič namignil na intimen odnes sem mu odvrnila ter razložila, da še nisem pripravljena. Zdelo se mi je, da je razumel. Kot jaz kot on še nisva imela prej odnosov. No vsaj tako mi je rekel. Čez kak teden se je to ponovno začelo dogajati. Ko sem mu postavila ultimat, da če ne bo nehal ga bom pustila se mi je opravičil ter rekel, da je to najbrž od stresa v zadjih dneh in mu je zelo žal. Seveda sem to razumela in sprejela.

  Nekaj časa pozneje: za vikend je ngov sošolec imel 18tko in me je prosil če grem z njim.  Moji starši zanj niso vedeli, zato sem rekla da jo ima sošolka in pridem domov zjutraj do takrat bom pa prespala pri prijateljici ki je doma bližje njej. Ko pridemo tja vse kul, vredu sicer nisem želela piti kot so to počeli vsi ostali, vendar sem nazadnje pa le 2 pivi. Nameravala sem ostati pri njemu, saj staršev ni bilo doma ampak samo prespat in nič druga. Ko sva prišla k njemu je prinesel alkohol čeprav sem rekla da tega ne želim mu je me na koncu uspelo napit. Potem nevem kaj se je dogajalo, ampak zjutraj sem se gola zbudila ob njegovem golem telesu. Sam trdil da se ničesar ne spomni. Počutila sem se zelo ogabno in tudi pri spolnem predelu mi je bilo nekoliko neprijetno zato sem sumila, da je bilo kaj. V trenuktu sem mu dala jasno vedeti, da nocem imet z njim nič in hitro odšla na prvi vlak domov.

 • Sa

  Sarči

  Sarči

  Objavljeno: 31 jan. 2023 20:28

  Hojla

  žal mi je da se ti je to zgodilo, veš, da te čisto razumem, vem kaksni so to obcutki, saj sem sama doživela spolno zlorabo oz. pri meni je bilo bolj otipavanje, v katerega nisem privolila. Vem kaksni občutki gnusa ter drugi občutki se ti lahko pojavljajo. Želim ti povedati, da nisi nič kriva, čeprav se mogoče v tem trenutku kriviš. Nisi kriva in to se ti nikakor nebi smelo zgoditi!! Meni ri teh občutkih pomaga, da jih dam iz sebe npr. s pogovorom še posebaj pa skozi risanje. Ko se mi pojavijo občutki ki so posledica zlorabe prizgem glasbo in rišem. Najbolj pa mi je pomagal pogovor o tem v tej svetovalnici ter pogovor s terapevtko. 
  pravtako mi je pomagala vaja, ki sva jo naredile z terapevtko in sicer, da sem pred njo povedala besede, ki bi si jih želela povedat storilki. Kot so bile STOP, PUSTI ME PRI MIRU, POJDI STRAN ob tem so se v meni zbudilo full custev, sem se tudi zjokala ampak čutila sem olajsanje. Ampak se mi zdi da je dobro da je pri tej vaji nekdo ob tebi saj lahko pride do veliko razlicnih custev. 
  svetujem ti da se o dogodku pogovoris z starsi, VEM da je mogoče težko saj kolikor razumem ne vedo kje si bila takrat ampak glej nisi sama ce pa mislis da bi bilo lazje pa lahko o tem spregovoriš s svetovalno delavko v šoli. S tem boš zaščitila sebe, ter tudi "bodoče žrtve"

  Verjamem da dobiš kmalu odgovor strokivnjakinje 

   

 • Uredništvo

  Tjaša Rola

  Objavljeno: 01 feb. 2023 08:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  hvala, da si mi pisala in zaupala svojo intimno zgodbo. Spolni odnos je pomemben mejnik v razvoju in predstavlja vrhunec zveze med dvema človekoma, ki se imata rada in se spoštujeta. Najpomembnejše je, da sta za prvi spolni odnos telesno in duševno zrela ter pripravljena oba partnerja. Sama si fantu dala jasno vedeti, da na to še nisi pripravljena, s čimer se sam očitno ni mogel sprijazniti. Dobro je, da se zavedaš, da si sama naredila, kar je bilo v tvoji moči. V kolikor je med vama prišlo do spolnega odnosa, gre v tem primeru za spolno zlorabo, saj sama v odnos nisi privolila, fant je pa izkoristil tvoje stanje opitosti. Glede na opisano ti predlagam, da se takoj naročiš na ginekološki pregled. Na pregledu ginekologu pojasni, kaj se je zgodilo. Ginekolog ti bo znal svetovati glede potrebnih pregledov ali potrebe po morebitni nujni kontracepciji ter te usmeriti s točnimi informacijami.

  O opisanem dogodku je dobro, da se pogovoriš z odraslo osebo, ki ji zaupaš, naj bo to prijateljica, mama, sestrična, teta, svetovalna delavka v šoli, … Prav tako lahko bližnjo osebo, ki ji zaupaš, prosiš za spremljanje na ginekološki pregled. Ko svoje misli in težave delimo, je lažje. Podpora s strani oseb, ki jim zaupamo, je v trenutkih nesigurnosti in strahu še toliko bolj pomembna, zato te naj ne bo strah le-tega deliti. Obenem pa ti predlagam, da se obrneš po pomoč tudi k strokovnjakom. Prilagam seznam virov pomoči za mladostnike in seznam virov pomoči s področja nasilja.

  Preko pogovorov s strokovnjakom boš lahko dogodek tudi lažje predelala.

  Ne odlašaj in že danes pokliči ginekologa ter se dogovori za nujni pregled.

  Le pogumno, vse bo dobro. Vabim te, da se še javiš, ali s poročanjem, kako ti gre, ali s kakšnim vprašanjem.

  Lepo te pozdravljam,

  Tjaša Rola, mag. psihologije

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 01 feb. 2023 11:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  žal mi je, da si imela tako neprijetno izkušnjo. Predlagam, da se obrneš na sebi bližnjo osebo, ki ji zaupaš (starši, drugi sorodniki) in se čimprej naročiš na ginekološki pregled oz. obiščeš kar ginekološko urgentno ambulanto. Tam ti bodo z ustreznimi nasveti, kako postopati, pomagali dalje.Svetujem ti tudi ustrezno strokovno psihološko pomoč.

  Nujna kontracepcija je smiselna v tvojem primeru- v lekarni si čmiprej nabavi tableto EllaOne (učinkovita v 120 urah po nezaščitenem spolnem odnosu) ali Norlevo/Escapelle (učinkovita v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu).

  V kolikor potrebuješ še karkoli, nam sporoči.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje