Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

vprašanje glede oči in dioptrije

Tema: Zdravje in bolezni

 • ok

  okica

  okica

  Objavljeno: 12 jun. 2024 14:57

  Dober dan. Imam eno vprašanje in sem se obrnila na vas, ker trenutno ne vem koga bi vprašala, da bi dobila nek odgovor strokoven. Pred prb. 1 mesecem sem bila pri okulistu na pregledu in se mi je dioptrija v pol leta kljub nošenju očal zeloo poslabšala z zelo mislim iz -0.50 je šla na enem očesu na -1.75 na drugem pa iz -1 na -2 in me zanima ali je to "normalno" da se je to zgodilo kljub nošenju očal? Sem dobila nova in zdaj vidim bolje. Zanima me kot prvo jaz ne vidim na daleč in enkrat mi je sošolka omenila, da se baje dioptrija na daleč ne da izboljšati, popraviti ali to drži? Samo toliko bi vprašala, da prebijem dvome. Potem pa imam še en problem in ne vem ali je normalen jaz moram nositi očala v šoli ves čas zdaj zaradi te dioptrije v prostem času, zunaj jih ne rabim.  Problem je, ker se mi zdi, da ko ne nosim očal, da vidim brez njih še samo slabše kot sem z prejšnjimi. Je to zaradi diptrije? Tudi na sploh se mi zdi, da ko si dam očala za hip dol da vidim na daleč skoraj da dvojno. Zakaj brez očal tako slabo vidim, pri športu jih ne morem nositi, ker bi se mi lahko razbila zaradi žoge itd. kaj naj naredim? 

  Hvala za odgovor!

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 13 jun. 2024 08:20

  Odgovor svetovalke:

  Miopija oziroma kratkovidnost (to je, če ne vidiš na daleč), se v puberteti pogosto slabša. Razlogi niso čisto jasni, v zadnjih letih krivimo predvsem ekrane - mobitel, saj se nanj gleda zelo na blizu in to ni dobro. Kar lahko narediš sama, je, da si manj na telefonu, da vsaj vsako uro za 10 minut prekineš "delo" z njim in gledaš v daljavo, ven, skozi okno, v naravo. Poleg tega je pomembno, da bereš in delaš nalogo pri dobri osvetlitvi. Nošnja očal ne bo pomagala v smislu, da bi se "pozdravila". 
  Dioptrija se ti bo lahko še slabšala, ne moreva vedeti vnaprej.

  Kar se pa tiče telovadbe- zelo pomembno je, da tam dobro vidiš. Ljudje nosijo očala celo življenje in z njimi športajo. Veliko večja je možnost poškodb brez očal, kot pa verjetnost, da očala poškoduješ. Ko se jih boš navadila, se jih sploh ne boš več zavedala, zato predlagam, da jih nosiš ves čas  

   

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • js

  jsa

  jsa

  Objavljeno: 13 jun. 2024 16:44

  živjo. očala krojijo večji del mojega življenja. sama imam malo večjo dioptrijo kot ti. očala so dandanes narejena iz plastike in kovine, kar pomeni, da se lahko odločiš sam_a kaj rajše uporabljaš. 

  sama imam izkušnjo z obema vrstama očal(plastika in kovina). za šport rajše izberem plastiko.

 • Iv

  Ivana

  Ivana

  Objavljeno: 13 jun. 2024 16:49

  ojla

  tudi jz imam malo dioptrije na daleč (okoli 0,50). sicer ne nosim očal ker sm zarmarila staršem da jih bom razbila če me bosta silila (s tem ti ne morm biti ravno za zgled). mi je pa mami dala eno knjigo z vajami za oči. v njej je tudi strokoven opis različnih stvari npr. kratkovidnosti. morm reči da se mi je vid res malce izboljšal po tej knjigi tako da ZELO priporočam. Knjigo je napisala Uschi Ostermeier-Sitkowski, naslov je Izboljšajte vid! Do zdravih oči po naravni poti, petdeset učinkovitih vaj in iger zmanjšuje vašo dioptrijo.-Nasveti za branje in gledanje televizije.- Pomagajte utrujenim očem pri delu z računalnikom! (vem da je dolgo a je res tako naslov)

  srečno na tvoji poti

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje