Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Vprašanje

Tema: Mladi in alkohol, Mladi in nikotin, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samopodoba/Verjamem vase, Žalost in depresija

 • An

  Anonimna

  Anonimna

  Objavljeno: 09 jan. 2023 15:02

  Pozdravljeni,že več kot 3 mesece sem v depresiji.za pogovor nimam prijatelja in v šoli se norčujejo iz mene.v depresiji sem od takrat ko sem prvič kadila.razmišljala sem o samoumoru ki sem ga hotela tudi narediti.ko vidim koga ki kadi cel dan Oz teden razmišljam o kajenju.zavedam se da ni dobro za moje telo ampak vseeno to počnem.želim biti tudi del družbe ki kadi in pije alkohol.tudi sama ga pijem že od teh poletnih počitnic.lp 

 • Uredništvo

  Nuša Konec Juričič

  Objavljeno: 11 jan. 2023 10:30

  Odgovor svetovalke:

  Drago dekle (ne poznam tvojega vzdevka ali imena),  

  hvala za tvoje sporočilo. Pišeš, da se počutiš depresivna, da nimaš prijateljev in da zahajaš v družbo, ki kadi in pije alkohol.  

  V starostnem obdobju, kot si zdaj ti, si mladi iščete nove prijatelje, kar ni vedno enostavno, sploh če se znajdete v novem okolju. Da bi vas nova družba sprejela, ste včasih pripravljeni početi tudi stvari, za katere veste, da niso ok, kot sta na primer kajenje in pitje alkohola, o čemer pišeš tudi sama. Razmisli, ali to počneš zaradi družbe, ali so razlogi kje drugje?
  Mladostništvo je tudi obdobje, ko naša čustva zelo nihajo, smo hitro razočarani, jezni, pa spet veseli, razmišljamo o smislu življenja... Zaradi česa se sošolci norčujejo iz tebe? So morda le še nezreli in še ne vedo, da norčevanje lahko tudi prizadene? Ali je to norčevanje morda razlog, da si se obrnila k družbi, ki pije in kadi, da se počutiš depresivno in si razmišljala tudi o samomoru? Skušaj razmisliti o tem.  

  Zagotovo so v šoli in tam kjer živiš, še drugi mladostniki, ki se imajo dobro na drugačen način, brez tobaka in alkohola, takšni, ki bi jim tvoja družba bila všeč, le ozri se okoli sebe, nekdo zagotovo čaka nate. Je pa tako, da se prijateljstvo ne zgodi kar samo od sebe, se je treba potruditi zanj. Kaj sicer počneš? Imaš kakšne hobije, izvenšolske aktivnosti? Tudi če jih še nimaš, sem prepričana, da imaš talente ali želje, ki čakajo, da jih uresničiš. Pobrskaj po sebi, kdo si, kaj te veseli. Življenje je darilo, ki ga ni za zavreči, je polno presenečenj, izkoristi ga tako, da ti bo dobro.  

  Vabim te, da nam o sebi še kaj več napišeš, odgovoriš na vprašanja, ki sem jih zastavila v pismu, da te bolje spoznam in greva še malo skupaj naprej.  

  Prijazno te pozdravljam,

  prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje