Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Videoigrice

Tema: Jaz na spletu

 • ka

  karkoli

  karkoli

  Objavljeno: 07 nov. 2023 09:08

  Zdravo. 

  Koliko časa lahko igram igrice pri 13. letu?

  lp

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 07 nov. 2023 13:23

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen!  

  Priporočilo zdravnikov glede zdrave uporabe vseh ekranov za namen zabeve (telefon, televizije, PS, XBox, Nitenda z priključki, računalnik) pri tvojih letih je časovno omejeno do 2 uri na dan.
  Ni pa pomembno samo to, koliko časa preživiš na teh napravah, ampak tudi, kakšne igre igraš. Obstajajo igre, ki so primerne za tvojo starost, in igre, ki niso. Igre, kjer je veliko nasilja, lahko vplivajo nate tudi, ko jih ne igraš. Zaradi njih si lahko hitreje bolj jezen, agresiven, v konfliktih se znajdeš pogosteje in težje se prilagajaš drugim tudi stresnim situacijam. Zato je pomembno, da izbereš igre, ki so primerne za tvojo starost. Informacije o primernosti igre tvoji starosti najdeš na spletu ali na embalaži igre. Na primer, igri "Fortnite" in LOL sta primerni igri za posameznike stare 13 let ali več, medtem ko je igra GTA 5 primerna za osebe stare 18 let ali več.

  Pomembno je tudi, da se pogovarjaš s svojimi starši o tem, katere igre igraš in koliko časa preživiš pred ekrani / ekranom. Oni tebe najbolje poznajo in skrbijo zate, zato je dobro, da jim zaupaš svojo izbiro igre, se o njej pogovorite in poslušaš njune nasvete in omejitve. Poleg tega pa ne pozabi, da igra ne sme nikakor omejiti časa, ki ga moraš posvetiti šoli in učenju, ter drugim prostočanim aktivnostim. Prav tako, pa zaradi igre ne smeš pozabiti ali izpustiti tudi tebi dodeljenih domačih opravil, ki ste se jih dogovorili s starši. Prav tako je pomembno tudi, da ob prošnji staršev, brez težav prekineš igro in z njo nadaljuješ kasneje.

  Uporaba elektronskih naprav je lahko super zabava, ampak pomembno je, da jo uravnotežiš s šolskimi obveznostmi, družino in drugimi aktivnostmi. Tako boš ohranil zdravo ravnovesje in se zabaval brez nepotrebnih težav.               

  Lep pozdrav,

  Mija Repenšek, mag. zakonskih in družinskih študij, psihoterapevtka stažistka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje