Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Velik problem strah me je

Tema: Čustva, Ostale duševne stiske, Samomor

 • V

  V stiski

  V stiski

  Objavljeno: 21 maj 2024 21:58

  Pozdravlenji, 

  to spleteno stran sem že par krat uporabila, a takrat še ni bilo stanje tako resno. Pred kratkim sem prišla iz otroške psihiatrije in me je strah povedat mami da so samomorilne misli prišle nazaj. Danes sem spet razmislala o planu kako bi to izvedla, a nimam tablet saj so mi jih skrili. Ne vem komu se naj zaupam saj nocem nazaj na psihiatrijo. 
  Prosim hitro mi odgovorite, lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 22 maj 2024 19:49

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Razumem tvojo dilemo. Zelo pomembno se mi zdi, da zgradiš zaupanje z eno (ali več) osebo. To je lahko tvoj psihiater, osebni zdravnik, šolski svetovalci, lahko pa je tudi kdo od staršev.

  Samomorilne misli se lahko vračajo in nihče ne more narediti, da bi naenkrat za vedno izginile. Seveda je cilj, da jih ne bi bilo, vendar je včasih to daljši proces. V tem procesu pa je najbolj pomembno, da poskrbimo, da si to varna. Verjetno bo to pomenilo, da boš morala še kdaj biti hospitalizirana, a bo to manjkrat, če boš imela vsaj en zaupen odnos s kakšno odraslo osebo. Cilj je, da tej osebi zaupaš, ko se ti duševno stanje poslabša, se pogovorita in naredita načrt, kako to stisko prebrodit. To bi bilo ravno z namenom, da ne bi bila vsakič znova hospitalizirana.
  Če poskušam to poenostaviti: nekomu zaupaš, da imaš krizo in da so se ponovno pojavile samomorilne misli. Ta oseba ti lahko s pogovorom, ali tudi s kakšnimi drugimi ukrepi, pomaga, da stisko prebrodiš.  V kolikor pri temu uspeta, ti seveda ne bo treba na oddelek. Če pa kljub vsemu temu tvoja stiska vztraja in se samomorilne misli še stopnjujejo, potem je prav, da se nekam umakneš in da zagotovimo, da si varna. 
  Če pa ne boš o svojih stiskah in o samomorilnih mislih povedala nekomu, in dejansko nekaj poskusiš, bo okolica to dojemala kot da ti ne more zaupati in bojo toliko bolj prestrašeni in nagnjeni k temu, da na tvoje stiske odreagirajo tako, da te peljejo na psihiatrijo. Če ti zaupajo in vejo, da boš povedala "takrat, ko bo resno", potem ti bojo zaupali tudi takrat, ko boš rekla, da imaš samomorilne misli, a jih zmoreš obvladovati.

  Jaz žal ne morem biti ta oseba, ki bi ji zaupala svoje težave in da bi ti pomagal to prebroditi. Zato se mi zdi zelo pomembno, da izbereš eno osebo, ki ji lahko zaupaš in se z njo pogovoriš.

  S tem ne odlašaj, saj se v vmesnem času stiska lahko še poglobi.

  Upam, da sem to razumljivo napisal. Če imaš še dodatna vprašanja, sem ti na voljo. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje