Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Vejp

Tema: Mladi in nikotin

  • Id

    Idkkk

    Idkkk

    Objavljeno: 14 apr. 2023 19:28

    Jaz sem pri moji sosošolki probala vejp in takoj se mi je zdelo nekaj novega.Zazdelo se mi je da dajem vse moje probleme in stres ven iz mene in razmisljala ce ga bi sama sla kupit prek instagrama...Zelo me je skrbelo ce je to uredu odlocitev in sem zacela razmisljati...Zelo me je zacelo skrbet ce to najde moja druzina ,v koliko tezavah bom jaz ...O tem sem tudi razmisljala celo noc in nisem melo od spanca prav nic...zato sem se komaj odlocila da pridem na to stran saj mi je bilo nerodno uprasati pri zdravstveni vzgoji ki smo jo imeli danes ...in se vedno nevem ce bi sla vejp kupiti...

  • Uredništvo

    Helena Koprivnikar

    Objavljeno: 19 apr. 2023 11:17

    Odgovor svetovalke:

    Veseli me, da si se obrnila na nas z vprašanjem. Moj nasvet je: ne posegaj po elektronskih cigaretah ali katerihkoli izdelkih s tobakom ali nikotinom. Najbolje je, da nikoli ne posežeš po izdelkih, ki vsebujejo nikotin, zato da se pri tebi ne razvije zasvojenost z nikotinom. Ta se lahko pojavi zelo hitro po začetku uporabe, še posebej dandanes, ko proizvajalci razvijajo nove izdelke, ki dovajajo še posebej visoke ravni nikotina. Ko se razvije zasvojenost, ta lahko zelo oteži opustitev takega izdelka in postaneš doživljenjski kupec teh izdelkov, kar si želi industrija, ki te izdelke prodaja. Tobačna industrija potrebuje naslednje generacije zasvojenih kupcev svojih izdelkov. Ne pusti se zmanipulirati! 

    Človekovi možgani v času intenzivnega razvoja, ki traja vse tja do 25. leta starosti, hitro gradijo povezave (t.i. "sinapse"), ki delujejo kot mostovi med možganskimi celicami. Zato je učenje, npr. igranja klavirja ali obvladovanje nove tehnologije, v tej starosti lažje kot v odrasli dobi, saj se ''možgani učijo hitreje''. Vendar pa se lahko hitreje razvije tudi zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe izdelka z nikotinom, močnejša bo zasvojenost in težavnejša bo opustitev izdelka z nikotinom. Uporaba izdelkov z nikotinom pri otrocih, najstnikih in mladih do 25. leta starosti lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, delovni spomin, pozornost, učenje, na razpoloženje, zaznavanje zvoka ter lahko zveča impulzivnost in tesnobnost. Poleg tega uporaba elektronskih cigaret med mladostniki pomeni, da bodo bolj verjetno začeli kaditi tudi tobačne cigarete, da bodo postali kadilci tobačnih cigaret in tudi, da bodo posegli po drugih drogah.   

    Aerosol elektronskih cigaret še zdaleč ni samo neškodljiva vodna para, ampak vsebuje številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne snovi, težke kovine, majhne delce, dražilne snovi idr.), lahko vsebuje tudi prepovedane droge. Če uporabljaš elektronske cigarete, si izpostavljena pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi. Lahko pogosteje kašljaš in tudi piskaš pri dihanju, pri astmatikih pa pride do pogostejših poslabšanj astme. Med škodljivimi učinki uporabe elektronskih cigaret, ki se lahko pojavijo že kmalu po začetku uporabe, so tudi epileptični napadi in hude kemične poškodbe pljuč. Učinkov dolgoročne uporabe elektronskih cigaret pa še ne poznamo, saj so še prekratek čas na trgu, vemo pa, da lahko povzročijo bolezni pljuč, srca in žilja ter rakava obolenja. 

    Nekatere elektronske cigarete naj sicer ne bi vsebovale nikotina, a to ni vedno res, kot kažejo številni podatki. Prodajalec lahko navaja, da je elektronska cigareta brez nikotina, a ga vseeno vsebuje. Tudi uporaba elektronske cigarete brez nikotina je škodljiva, saj vsebuje škodljive snovi, ki lahko privedejo do škodljivih učinkov naštetih zgoraj. 

    Zato še enkrat: ne posegaj po elektronskih cigaretah ali katerihkoli drugih izdelkih s tobakom ali nikotinom. Kot vidiš zgoraj je zato veliko pomembnih razlogov. In ne nasedaj trditvam industrije, prodajalcev, katerih končni cilj je samo zaslužek.

    Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje