Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

v spanju muvim od jeze in poskušam kričati

Tema: Spanje

 • za

  zaspanka

  zaspanka

  Objavljeno: 23 nov. 2023 15:06

  Pozdravljeni!

  Težavo imam in ta težava traja že dolgo. Sploh ne vem kdaj se mi je prvič zgodilo ampak... ogromnokrat se mi zgodi ponoči, proti jutru, ko se iz spanja prebudim začnem v spanju tako rečeno muviti ne znam opisati teh zvokov in poskušam kričati in nočen nehati zavedam se, da to delam ampak nočem nehati začnem tudi brcati in se počutim kot mali dojenček ko to dela med spanjem. Zakaj to delam? Nobenih nočnih mor nimam, ko se mi to dogaja ali da bi bila pod pritiskom ali kaj takšnega. Preprosto jezno se počutim in začnem muviti. Hvala bogu me starši ne opozarjajo na to, da govorim v spanju ali kaj takega mogoče ne slišijo ampak je izredno moteče in bi rada nehala z tem. Še posebaj, če prespim pri komu se tudi to dogaja kot tudi doma. Vedno. Kaj sploh je to in kako naj se rešim tega?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 27 nov. 2023 16:12

  Odgovor svetovalke:

  Pozravljena, zaspanka!

  Hvala, da si se svojim vprašanjem obrnila na nas. Priznam, da sem za izraz "muviti" slišala prvič. :) Predvidevam pa, da to pomeni, da v spanju kričiš, spuščaš čudne in glasne zvoke - si pravilno razlagam? Zanima te, zakaj to počneš in kako naj s tem prenehaš, saj te moti in te skrbi, da bi se ti to dogajalo tudi, ko pri nekomu prespiš.

  Zanimivo mi je, da te nihče na to še ni opozoril oz. praviš, da starša nič ne rečeta ali morda niti ne slišita. Čeprav se ti bo morda zdelo smešno me zanima - si prepričana, da kričiš, ali morda sanjaš, da kričiš? Kako močno se tega zavedaš, da to tudi dejansko počneš? Si se morda kdaj poskusila posneti med spanjem, da bi videla, kaj se dogaja, se ti zdi smiselno, da bi to storila?

  Navadno je kričanje, brcanje v spanju povezano z nočnimi morami. Ljudje neprestano sanjamo, večinoma pa se tega niti ne spomnimo. Morda se sanj zjutraj tako ne spomniš. ostane pa ti le kričanje in brcanje, ki je posledica neprijetnih sanj oz. nočnih mor. Vedi, da še zdaleč nisi edina, ki se ji to dogaja, verjamem pa, da je nadvse neprijetno. Vabim te, da razmisliš o naslednjih vprašanjih, ki bi lahko bili vzrok za nočne more. Si v zadnjem času kaj bolj pod stresom, si morda doživela kak travmatični dogodek, te kaj skrbi, obremenjuje, razmišljaš o neprijetnih stvareh pred spanjem ali kaj podobnega? Morda pred spanjem gledaš grozljivke, bereš kriminalke ali kaj podobnega? Morda tik pred spanjem obilno ješ? Če je kakšen odgovor na moja vprašanja pritrdilen, bi bilo smiselno razmisliti, če ti katero od vedenj povzroča more, ki vodijo v kričanje in čudna vedenja med spanjem. Če vzroka ne najdeš in če ne bo bolje ter te navedeno močno obremenjuje, pa ne bi bilo slabo o stvari povprašati tudi osebnega zdravnika, ki te lahko nenazadnje napoti tudi v Ambulanto za motnje spanja, če presodi, da je smiselno. V vsakem primeru pa ne bi bilo slabo, da bi imela dogajanje "črno na belem" na kakšnem video posnetku, da bi bilo jasno, kaj se v spanju ali pol-snu zares dogaja s tabo. :)

  Upam, da ti je odgovor v pomoč. Vesela bom, če se mi še oglasiš in kaj poročaš.

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro ter seveda čim bolj miren spanec. ;)

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • za

  zaspanka

  zaspanka

  Objavljeno: 28 nov. 2023 15:10

  Pozdravljeni!

  Bom odgovorila na nekaj vpršaanj, ki se mi jih zastavili, da mi boste lahko malo bolje pomagali. V zgornjem sporočilu nisem dovolj natančno zapisala svoji težav. Z izrazom "muviti" sem želela povedati, da ne govorim v spanju ampak se zbudim iz spanca in spuščam nerazločne zvoke niso besede ampak zavijanje z glasom in napenjanje. Ne znam drugače opisati. Prepričana sem, da spuščam čudne zvoke in poskušam kričati, ker se zbudim iz spanja (nimam nočnih mor lahko imam čisto prijetne sanje) in s ezavedam, da to počnem in nočem nehati. Nisem se posnela med spanjem, problem je tudi, da tega ne počnem vsako noč. Ko se pač zgodi. Zelo čudno mi je tudi, če že pišem to pismo zgoraj sem pozabila omeniti, da se mi dostikrat zgodi, da imam zaprte oči in skoraj spim in se mi zdi, da se kar naenkrat pojavi zelo glasen in čuden zvok v moji glavi in se zbudim in ni nič. Zaradi stresa mislim da ni, ker si ga ne delam preveč. Pred spanjem ne gledam grozljivk ali berem kriminalk nasploh jih ne gledam pred spanjem si preberem kaj za šolo, pogledam kakšen film na televiziji ali berem knjigo, ki ni preveč napeta in mi ne da preveč za misliti (lahkotno branje). Pred spanjem ne jočem tako, da tudi to ni krivo. Tudi nočnih mor nimam ko se mi ti čudni zvoki med spanjem pojavljajo. Lahko so čisto prijetne sanje. 

  Hvala za pomoč. 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 12 dec. 2023 13:38

  Odgovor svetovalke:

  Draga Zaspanka, 

  najprej velja opravičilo, da ti odpisujem šele sedaj. Odgovor sem spisala že nekaj časa nazaj, ko sva nazadnje klepetali, a je očitno nekaj prišlo vmes in šele danes sem ugotovila, da ga nisi prejela - žal mi je, da si nanj tako dolgo čakala.

  Vesela sem, da si se ponovno oglasila in navedla več podatkov o svoji težavi. Žal ti še vedno ne znam z gotovostjo podati razlage, kaj se s teboj dogaja v spanju. Zavedati se moraš, da se ljudje vseh sanj nikakor ne zavedamo oz. ne spomnimo - v spominu nam ostane zgolj delček sanj, ko se zjutraj zbudimo (ali celo nič). Tako se moja razlaga še vedno nekoliko opira na to dejstvo in menim, da gre najverjetneje za kombinacijo sanj, ki to sprožijo, in občutij, ki jih ob tem doživljaš. Ali resnično kričiš in se premikaš, ali to sanjaš, je pravzaprav, ker, če prav razumem, tudi sama zelo težko opišeš, kaj se dogaja, težko reči tako na daljavo. Še vedno ostajam pri mnenju, da ne bi bilo slabo spremljati dogajanja in morda kdaj tudi posneti svoj spanec. Vsekakor pa je dobro, da tudi v naprej slediš zdravim spalnim vzorcem, ki sem jih opisala že v prejšnjem sporočilu.

  Pri tem ni nobene potrebe, da ti je neprijetno o tem govoriti - raznovrstne težave s spanjem imajo številni posamezniki, med njimi pa niso redke tudi takšne oz. podobne, kot jih navajaš ti - govor, kričanje, premikanje v spanju ... 

  Če te bodo težave tudi v naprej močno morile, se pojavljale konstantno oz. pogosteje kot sedaj, pa morda razmisliš tudi o predlogu, da se o tem pogovoriš s svojim zdravnikom, ki te lahko po presoji nadalje obravnava ali celo napoti k nevrologu, specialistu za težave s spanjem - če seveda oceni, da je to potrebno. V vsakem primeru pa se lahko bolj podrobno pogovorita o težavah, če se ne prenehajo, kot midve preko spleta. :)

  Upam, da ti je odgovor v pomoč in se opravičujem, da si morala nanj čakati nekoliko dlje. 

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje