Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

uriniranje ob smejanju

Tema: Zdravje in bolezni

 • st

  stena

  stena

  Objavljeno: 12 maj 2022 21:40

  Zdravo, skoraj vsak dan se spoprijemam z uhajanjem urina ob smejanju. Na internetu sem nasla da se "bolezni" rece stresna inkontinenca? Vecinoma je govora o poporodnem in starostnem uhajanju urina. Imam 17 let, s problemom pa se soočam že odkar sem bila majhna. Kaj lahko storim? Vem, da obstajajo vaje za ojačanje medeničnega dna vendar nisem prepričana če jih izvajam pravilno. Mi lahko morda predlagate kakšen uporaben videoposnetek? Kakšne so druge možne rešitve? Bi morala obiskati zdravnika? Ob obremenitvah, poskokih, kasljanju naceloma do uhajanje ne pride. Hvala za odgovor. Lp

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 14 maj 2022 07:27

  Odgovor svetovalca:

  Živjo! 

  Res je, da se temu stanju reče stresna inkontinenca. Drži tudi, da se pojavlja večinoma pri starejših ženskah, oz. bolj pogosto po porodu, operacijah, poškodbah, ipd. Lahko pa k temu prispeva tudi kakšna anatomska varijanta ali pa prirojena motnja (recimo, da imaš neko mišico malo drugače postavljeno in zaradi tega slabše zadržuješ urin). V vsakem primeru bi ti svetoval, da greš za to na pregled k zdravniku, ker je pomembno, da opravi diagnostiko in ugotovi, zakaj pri tebi prihaja do uhajanja urina, saj mora potem tudi terapija biti temu primerna. Za to lahko greš na pregled k svojemu osebnemu ginekologu ali prosiš osebnega zdravnika, da te napoti k urologu. 


  V vsakem primeru, lahko do takrat še naprej izvajaš Keglove vaje. Jaz sem z iskanjem na youtube-u našel številne videe tako v slovenščini, kot v angleščini (Kegel exercises for women, Keglove vaje za ženske). Mogoče najbolje, da sama poiščeš in jih nekaj pogledaš, saj boš tako dobila najboljšo idejo o tem, kaj je prav. Sicer so pa te vaje v osnovi to, da krčimo in sproščamo mišice medeničnega dna (torej potisneš kot da hočeš odvajati, da mišice sprostiš in stisneš kot da hočeš blato ali vodo zadržati, da mišice skrčiš). So tudi dodatni napotki, o katerih boš več slišala v videih. 

  Lepo bodi in upam, da čim prej najdeš rešitev za svoje težave. 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje