Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Učenje

Tema: Učenje

 • Kv

  Kva

  Kva

  Objavljeno: 01 mar. 2023 19:35

  Pozdravljeni imam problem.

  Ne znam se učiti prosim za nasvete oako do uspešnega učenja.

   

   

   

   

 • Uredništvo

  Urška Pisar

  Objavljeno: 04 mar. 2023 12:17

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno dekle,

  najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico.

  Pišeš, da te zanima kako pristopiti k učenju, da bo to učinkovito. Verjamem, da si v stiski in ti je neprijetno, ker se od tebe zahteva znanje, sama pa še nisi našla načina, kako se snov učinkovito naučiti. 

  Učenje je pravzaprav kompleksen proces, na katerega delujejo številni različni dejavniki. Ti dejavniki izhajajo iz našega okolja v katerem se nahajamo (npr. prostor, kjer se učimo), kot tudi iz nas samih (npr. motivacija za učenje). Prav zaradi tega je smiselno, da pri načrtovanju učenja upoštevamo in naslovimo različne dejavnike - prostor okoli nas, čas učenja, ustrezno pripravljeno gradivo, naše počutje, motivacijo itd. Do sedaj si verjetno že spoznala, da je kar nekaj stvari, na katere bi bilo potrebno paziti pri učenju in njegovem načrtovanju. Prav zaradi tega, ti lahko v mojem odgovoru skušam podati samo nekaj predlogov glede učenja. Veliko imaš o učenju zapisano tudi tukaj na svetovalnici, kjer so številni članki glede motivacije, njenega izboljšanja, dejavnikov učenja, postavljanja ciljev itd. Predlagam ti, da si pri razmišljanju o učenju pomagaš tudi z njimi (nekaj jih lahko najdeš kar tukaj: https://www.tosemjaz.net/iskalnik/?st=a&q=u%C4%8Denje ). 

  Sicer pa so ti lahko v pomoč pri načrtovanju učenja tudi naslednje smernice: 

  -    Ko se učiš naj bo temu primeren tudi prostor. Dobro je namreč, da se učiš v tihem, prezračenem in dovolj svetlem prostoru, ki ne bo imel prisotnih motečih dejavnikov, ki bi te lahko ovirali pri učenju.

  -   Učenje si razdeli na manjše dele in si med učenjem vzemi tudi krajši odmor. Priporočljivo je, da je učenje razdeljeno na manjše dele, saj si na tak način zapomnimo večjo količino informacij. Tudi premori med učenjem so smiselni, da si naši možgani odpočijejo in se naša koncentracija poveča. Pri tem je seveda pomembno, da izhajaš iz sebe – ko boš imela občutek, da si stvari težje zapomniš in ti drugi dražljaji hitro odvrnejo pozornost, je smiselno, da z učenjem za kratek čas prekineš.

  -      Učenje je dobro načrtovati. Pred vsakim testom si lahko pogledaš kako obsežna je vsebina za učenje, če imaš urejene vse zapiske ali bi morala mogoče kakšne zapiske še dopolniti itd. Šele ko boš imela jasno sliko o tem, koliko snovi moraš predelati, si lahko izdelaš urnik učenja. Ta lahko izgleda tako, da si celotno snov razdeliš na več majhnih delov in si čisto jasno opredeliš npr. koliko strani na dan moraš predelati. Pri tem ne pozabi na kakšen dan pred testom, ki naj bo namenjen zgolj ponavljanju snovi.

  -      Motivacija za učenje. Včasih se zgodi, da nimamo volje za učenje oz. da nas snov sama ne motivira dovolj, da bi pristopili k učenju. Takrat je smiselno razmišljati o zunanjih dejavnikih, ki bi nas lahko motivirali. Če imaš npr. rada kakšno posebno aktivnost, se lahko nagradiš za uspešno učenje tako, da si po učenju privoščiš nekaj časa za ukvarjanje s to aktivnostjo. Pomembno je, da so v tvojem dnevu prisotne tudi prijetne aktivnosti, v katerih uživaš.

  -      Zelo pomembno pa je, da pri učenju izhajaš iz sebe in svojih lastnosti. Razmisli, kakšen način učenja ti je ljubši – si morda bolje zapomniš, če se učiš iz zapiskov ali ti je lažje, če bi se učila iz slušnih posnetkov snovi? Na podlagi tega si lahko organiziraš snov za učenje v skladu s svojimi preferencami (npr. si posnameš snov in jo poslušaš, si izdelaš miselne vzorce, si na kartice zapišeš ključne pojme itd.).

  V kolikor bi imela pri načrtovanju učenja še vedno težave, pa se lahko po pomoč obrneš v šolsko svetovalno službo. Prepričana sem, da ti bodo znali svetovati kako pristopiti k učenje, prav tako pa ti lahko svetovalna delavka pomaga pri konkretnem načrtovanju tvojega učenja.

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Urška Pisar, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje